Verslo ir rinkų naujienos » Po premjerės pasisakymo pinga svaras


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2017-01-09 18:17.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=24645


Po to, kai Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May užsiminė apie galimybę, jog galime sulaukti taip vadinamo „kietojo“ Brexit, pinga svaras, kuris smuktelėjo iki žemiausio lygio per pastaruosius du mėnesius.

Svaro vertė artėjant vakarui buvo nukritusi apie vieną procentą, na o pirmadienį labiau pinga tik Turkijos lira.

Theresa May pareiškė, kad nors ji nori pasiekti kaip įmanomą geriausią susitarimą dėl Didžiausios Britanijos išėjimo iš Europos sąjungos, tačiau tuo pačiu atmeta galimybę sustabdyti šį procesą.

„Mes išeiname. Nebūsime ilgiau Europos sąjungos nariais“ - pabrėžė premjerė.

Po šio pasisakymo buvo padaryta išvada, jog Didžiosios Britanijos vyriausybė nesistengs išlaikyti šalies bendroje Europos sąjungos rinkoje. Tai gali turėti labai rimtų pasekmių britų ekonomikai.

„Sterlingas yra vėl išparduodamas pirmadienį po to, kai Theresa May pasisakymas buvo įvertintas kaip signalas, jog britų vyriausybė pirmenybę teikia migracijos kontrolei, o ne prieigai prie bendros rinkos“ - pareiškė ETX Capital analitikas Neil Wilson.

Artėjant vakarui valiutų rinkoje už vieną svarą buvo mokama po 1.21435 dolerius, arba 1,14 procento mažiau nei penktadienį, na o euro atžvilgiu svaras buvo atpigęs 1,3 procento iki 1.15081 euro.

Per pastaruosius vienerius metus svaras dolerio atžvilgiu atpigo virš šešiolikos procentų, o euras - keturiolika procentų.