Verslo ir rinkų naujienos » STAIGMENA, Naujų darbo vietų Amerikoje sukurta mažiau nei laukta


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2017-01-06 16:04.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=24635


Per paskutinį praėjusių metų mėnesį Amerikos ne žemės ūkio sektoriuose iš viso naujų darbo vietų buvo sukurta mažiau nei laukta, tačiau tuo pačiu po korekcijos padidintas lapkritį sukurtų darbo vietų skaičius. Be to, šalyje per gruodį ūgtelėjo bedarbystė.

Per praėjusį mėnesį Amerikos ne žemės ūkio sektoriuose iš viso buvo sukurta 156 tūkstančiai naujų darbo vietų, kai ekonomistai tikėjosi, jog šis rodiklis sieks vidutiniškai 178 tūkstančius. Tačiau lapkritį sukurtų darbo vietų skaičius buvo kilsteltas nuo 178 iki 204 tūkstančių. Tuo tarpu spalio rodiklis buvo sumažintas nuo 142 iki 135 tūkstančių.

Per visus praėjusius metus Amerikoje buvo sukurta virš dviejų milijonų naujų darbo vietų ir tai jau šešti metai iš eilės kai fiksuojamas toks šio rodiklio prieaugis. Jų iš viso buvo sukurta 2.16 mln., kai per ankstesnius metus - 2.7 milijonai.

Bedarbystė šalyje paaugo nuo 4,6 iki 4,7 procento, kas atitiko ekonomistų lūkesčius.

Amerikos privačiame sektoriuje gruodį naujų darbo vietų buvo sukurta tik 144 tūkstančiai, kai laukta, jog šis skaičius sudarys vidutiniškai 170 tūkstančių. Bet mėnesį prieš tai sukurtų darbo vietų skaičius po korekcijos buvo kilsteltas nuo 156 iki 198 tūkstančių.

Viešajame sektoriuje per paskutinį praėjusių metų mėnesį buvo sukurta dvylika tūkstančių naujų darbo vietų, kai ekonomistai prognozavo, jog šis skaičius sieks vidutiniškai tik septynis tūkstančius. Bet kita vertus, lapkritį šioje srityje sukurtų naujų darbo vietų skaičius po korekcijos buvo sumažintas nuo 22 iki 6 tūkstančių.

Tuo tarpu vadinamoji nedarbo norma, į kurią yra įskaičiuojami ir tie darbuotojai, kurie dirba ne pilną darbo dieną, tačiau norėtų dirbti visą darbo dieną, bei tie bedarbiai, kurie norėtų dirbti, bet prarado viltį susirasti darbą ir jo aktyviai neieško, Amerikoje gruodžio mėnesį, palyginus su ankstesniu mėnesiu, smuktelėjo dar labiau, t.y. nuo 9,3 iki 9,2 procento. Tai žemiausias rodiklis nuo pat 2008 metų balandžio.

Dalyvavimo darbo rinkoje rodiklis per praėjusį mėnesį Amerikoje paaugo nuo 62,6 iki 62,7 procento.

Amerikos pramonėje gruodį buvo sukurta net septyniolika tūkstančių naujų darbo vietų, kai laukta, jog šis rodiklis iš esmės nepakis. Tačiau mėnesį prieš tai šioje srityje darbo vietų skaičius smuktelėjo septyniais tūkstančiais, kai anksčiau skelbta, jog tik keturiais tūkstančiais.

Amerikos sveikatos priežiūros ir socialinėje srityje per praėjusį mėnesį buvo sukurta 63,3 tūkstančiai naujų darbo vietų, arba daugiausia nuo pat 2015 metų spalio mėnesio. Mažmeninės prekybos srityje darbo vietų padaugėjo 6,3 tūkstančiais, laisvalaikio ir svetingumo srityje - 24 tūkstančiais. Transporto ir sandėlių srityje buvo sukurta 15 tūkstančių naujų darbo vietų, o finansinių paslaugų - tryliką tūkstančių.

Vidutinis valandinis darbo užmokestis Amerikoje praėjusį mėnesį paaugo 0,4 procento, kai laukta, jog šis rodiklis pakils vidutiniškai 0,3 procento. Lapkritį fiksuotas 0,1 procento kritimas. Metinis šio rodiklio prieaugis siekė 2,9 procento ir buvo didžiausias nuo pat 2009 metų birželio mėnesio, kai mėnesį prieš tai jis sudarė 2,5 procento.