JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: LHV bankas Data: 2017-01-06 14:50 Komentarai: (0)
Šiandien visų investuotojų žvilgsniai nukreipti į JAV darbo rinkos duomenis, kurie gali stipriai keisti akcijų kryptį. Šiuo metu JAV akcijų indeksų ateities sandoriai yra mažai pakitę.



Nors daugiausiai nuo technologijų sektoriaus priklausantis Nasdaq indeksas vakar sugebėjo šturmuoti rekordines aukštumas, tačiau tiek Dow Jones, tiek ir S&P 500 indeksai krito. Tokį skirtingą indeksų judėjimą galima paaiškinti ir vakar pasirodžiusiomis ekonomikos naujienomis, kurios taip pat indikavo skirtingas kryptis. Nors JAV bedarbių paraiškų per savaitę buvo sulaukta mažiau nei prognozuota (235 000 vietoje 262 000), o ISM gruodžio mėn. paslaugų sektoriaus indeksas pralenkė lūkesčius, tačiau gruodį sukurtų darbo vietų skaičius privačiame sektoriuje buvo 153 000, kuomet tikėtai 171 000. Žinoma, tai buvo privačios agentūros ADP rengiama prognozė, o oficiali statistika pasirodys penktadienį, tačiau šie skaičiai privertė dalį investuotojų sunerimti. Be to, akcijų indeksus vakar žemyn tempė mažmenininkai - Macy’s Inc. akcijos krito 14%, o Kohl’s Corp. smigo net 19%. Taip reaguota į dar trečiadienį jau po prekybos valandų Macy’s pareiškimą, jog šventiniai gruodžio pardavimai juos nuvylė ir ketinama uždaryti 68 parduotuves bei atleisti 10 000 darbuotojų. Kohl‘s savo ruožtu sumažino 2016 metų pelno prognozę.

Azijoje akcijos nerodė vieningos krypties, tačiau švelnų pesimistinį toną diktavo Japonijos akcijos. Stiprėjanti jena jau antrą dieną smukdė Japonijos eksportuotojus, be to, reaguota ir į D. Trumpo pasisakymą Toyota atžvilgiu. JAV prezidentui nepatiko Toyota ketinimai Corolla automobilius, skirtus JAV rinkai, gaminti gamykloje Meksikoje – jis pagrasino, jog jei nebus gaminama JAV teritorijoje, tuomet įmonei taikys didesnius muitus. Australija lapkritį sugebėjo fiksuoti prekybos perteklių, t.y. pirmąsyk nuo 2014 metų lapkričio. Tą daugiausia lėmė augusios žaliavų kainos (akmens anglis, geležies rūda), kurios pakylėjo eksporto vertę, o tai teikia vilčių, jog šalies ekonomika nepanirs į techninę recesiją. Kadangi trečiąjį ketvirtį ekonomika traukėsi, tad susitraukimas ir ketvirtą ketvirtį techniškai reikštų recesiją, kurios Australijoje nematyta jau 25 metus.

Europoje vyrauja slogios nuotaikos ir akcijų indeksai leidžiasi žemyn. Iš dalies prie to prisideda tauriųjų metalų kompanijos, pingant auksui, tačiau investuotojai taip pat itin laukia šiandien pasirodančių JAV darbo rinkos duomenų (žiūrėti kalendorių apačioje), kurie stipriai veikia FED sprendimus. Jei sukurtų naujų darbo vietų skaičius išties nuvils, dalis rinkos dalyvių gali suabejoti, ar FED politikos formuotojai išties kels bazinę palūkanų normą triskart 2017 metais.

Kitos savaitės pradžia bus šykšti naujienų, o trečiadienį lauksime JAV naftos atsargų ataskaitos. Ketvirtadienį tradiciškai mus pasieks JAV bedarbių paraiškos, o taip pat kalbas sakys keletas FED politikos formuotojų, įskaitant ir vadovę J. Yellen. Penktadienis bus gausesnis naujienų: pasirodys JAV mažmeniniai pardavimai, gamintojų kainų indeksas ir preliminarus Mičigano universiteto vartotojų pasitikėjimo indeksas. Kitą savaitę JAV įmonės po truputį įsibėgės skelbti savo rezultatus, o daugiausia dėmesio turėtų sulaukti penktadienis, kuomet savo pasiekimais dalinsis daug finansų sektoriaus atstovų (pvz., Bank of America, BlackRock, J P Morgan, Wells Fargo ir kt.).

 
Dar nėra komentarų