Verslo ir rinkų naujienos » Tai blogiau nei „vudu ekonomika“


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2017-01-05 13:39.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=24624


Harvardo universiteto ekonomistas ir buvęs Amerikos Iždo sekretorius Larry Summers nevertina itin gerai naujojo Amerikos prezidento Donald Trump ekonominės komandos idėjų.

Ekonomikos profesorius Peter Navarro, kurį Donald Trump pasirinko į Baltųjų rūmų prekybos tarybą ir milijardierius Wilbur Ross, kuris nurodomas kaip prekybos sekretorius, praėjusią vasarą paskelbė tekstą, kuriame įtikinėja, jog Amerika gali pagerinti padėti užsienio prekybos srityje ir subalansuoti šalies biudžetą.

Jie teigė, kad be kita ko, būtina sumažinti mokesčius verslui, kas lemtų pinigų grįžimą į Ameriką bei būtų padidintos investicijos į darbo vietų kūrimą. Jie atkreipė dėmesį į poreikį bent dešimt procentų sumažinti reguliaciją, kurią nustatė valstybė.

Jie tvirtina, kad persiderėjus dėl prekybos susitarimų galima panaikinti Amerikos užsienio prekybos deficitą. Be to, reiktų padidinti gamybą energetikos sektoriuje, t.y. leidžiant daugiau gręžinių ir padidinant akmens anglies naudojimą.

„Peter Navarro ir Wilbur Ross netgi peržengia „vudu ekonomiką“. Iki šiol pristatyti argumentai taip stipriai nukrypsta nuo įprasto, atsakingos ekonomikos mąstymo, jog yra kreacionizmo atitikmuo ekonomikoje“ - pareiškė Larry Summers.

Jis pats yra demokratas ir nesutinka su prieš tai pristatytu planu, o ypač su teiginiu, jog mokesčių sumažinimas kompanijoms, paskatins jas investuoti ir kurti darbo vietas Amerikoje. Jo nuomone, uždirbs tik investuotojai, o ne darbuotojai.

„Realybė yra tokia, kad pinigai grįžtantys į šalį bus naudojami dividendų išmokėjimui, akcijų išpirkimui, įmonių susijungimams ir įsigijimams, bei pokyčiams finansinėje šachmatų lentoje. Tai klaidingas manymas, kad dėl šių pinigų grįžimo bus pastebimas kapitalo investicijų padidėjimas“ - sakė Harvardo universiteto ekonomistas ir buvęs Amerikos Iždo sekretorius.