Verslo ir rinkų naujienos » JAV rinkų priešprekybinė apžvalga


Autorius: LHV bankas, Parašyta: 2017-01-04 15:28.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=24617


Po vakarykščio pakilimo šiandien JAV akcijų ateities sandoriai stiebiasi gerokai nuosaikiau. Europoje akcijos krenta.



Vakar JAV akcijos pirmąją šių metų prekybos sesiją pradėjo sėkmingu šuoliu, tačiau reiktų pažymėti, jog pakilimą dienos pabaigoje apkarpė kritusi naftos kaina. Doleris toliau stiprėjo daugelio valiutų atžvilgiu, o prie to nemažai prisidėjo pasirodęs ISM gruodžio mėn. gamybos sektoriaus indeksas, kuris užsiropštė į 2 metų aukštumas – pasiekė 54,7 punktus, nors analitikai laukė 53,7.

Azijoje šiandien buvo juntamas optimizmas, o ryškiausia žvaigžde tapo Japonijos akcijos, kadangi po 4 dienų išeiginių atsidarė vietos biržos ir Nikkei 225 indeksas palypėjo apie 2,5%. Tokį ralį daugiausia lėmė stiprūs duomenys iš JAV ir lūkesčiai dėl silpnos jenos. Išsyk brango eksportuotojų ir finansų sektoriaus akcijos (pvz., Mitsubishi UFJ, Honda Motor).

Europoje šiandien vyrauja švelniai pesimistinės nuotaikos, o jas pakurstė Jungtinės Karalystės drabužių mažmenininkė Next, kuomet pasidalino savo 2017 metų prognozėmis. Kaip praneša pati kompanija, dėl nuvylusio Kalėdų apsipirkimo sezono ir būsimų Brexit padarinių yra prognozuojami dar vieni sunkūs metai: ikimokestinis pelnas turėtų būti tarp 680-780 mln., nors ekonomistai vylėsi 784 mln. svarų. Įmonės akcijų kaina išsyk nėrė žemyn virš 12%, o investuotojams būgštaujant ir dėl kitų mažmenininkų, kurie netrukus skelbs naujausius rezultatus, įkandin koreguojasi ir Marks & Spencer akcijos.

Tiesa, šiek tiek optimizmo Europos investuotojams įpučia pasirodęs išankstinis euro zonos vartotojų kainų indeksas (VKI). Tiek bazinis VKI (neįtraukiantis maisto, energetikos, alkoholio ir tabako kainų), tiek ir pats VKI ne tik augo, bet ir šiek tiek pranoko lūkesčius, tad tai didina viltis, jog ECB ekonomikos skatinimo programa ima duoti vaisių.

Šiandien investuotojai lauks paskutinio FED susitikimo protokolo ir visą dieną bus skelbiami gruodžio mėn. JAV automobilių pardavimų duomenys. Paskutinio FED posėdžio metu, kaip ir tikėtasi, buvo pakeltos palūkanos, tačiau kartu užsiminta, kad 2017 m. gali laukti dar 3 palūkanų kėlimai, kai rinkos dalyviai daugiausia svarstė apie 2 kėlimus. Taigi pirmiausia bus siekiama protokole ieškoti smulkių detalių apie tai. Be to, bus norima susidaryti aiškesnį vaizdą, kaip politikos formuotojai reaguos į D. Trumpo išrinkimą bei to įtaką valiutų rinkai.

Tesla akcijos vakar poprekybinėje sesijoje smuko daugiau nei 2%, kuomet įmonė paskelbė savo ketvirtojo ketvirčio automobilių pristatymų statistiką. Nors pristatyta buvo bemaž 22 200 automobilių, tačiau tai nepateisino pačios įmonės garsiai skelbtos 25 000 vienetų prognozės. Per visus 2016 metus buvo pristatyta net 76 230 automobilių (+51% augimas per metus), kas yra naujas rekordas, tačiau vėlgi tai prasilenkė su bent 80 000 vienetų pačios kompanijos prognoze. Šiuos rezultatus lėmė autopiloto problemos, o investuotojai gana jautriai reagavo į šiuos rezultatus, nes lūkesčiai buvo sukurti įmonės vadovo Elono Musko išties dideli.

Nafta vakar krito, nes rinkos dalyviai ėmė abejoti, ar visi OPEC susitarimo dalyviai laikysis savo pažadų mažinti naftos išgavimą. Visgi šiandien kaina atsitiesia, nes šiek tiek užtikrintumo įnešė Kuveito valstybinė kompanija Kuwait Petroleum Corp., pareiškusi, kad laikosi susitarimo ir jau informavo savo klientus apie produkcijos mažinimą.