Verslo ir rinkų naujienos » JAV rinkų priešprekybinė apžvalga


Autorius: LHV bankas, Parašyta: 2017-01-02 14:34.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=24601


JAV akcijos 2016 metus pažymėjusios nemenku šuoliu, šiandien neturi galimybės startuoti – dėl išeiginių nedirba JAV akcijų biržos. Londono birža išliko uždaryta taip pat.



Penktadienį JAV prekybos sesija, kaip ir buvo galima tikėtis, buvo pasyvi, o investuotojams fiksuojant per metus uždirbtus pelnus, didesnė dalis akcijų švelniai krito. Taip pagrindiniai indeksai dieną baigė, krisdami iki 1%, o per visus 2016 metus fiksavo atitinkamai: Dow Jones +13,4%, S&P 500 +9,5%, Nasdaq +7,5%. Reiktų pažymėti, jog bene daugiausiai prie praėjusių metų pakilimo prisidėjo paskutinis ketvirtis, kuomet lapkritį prezidento rinkimus laimėjo Donaldas Trumpas. Doleris penktadienį stiprėjo rublio atžvilgiu dėl paaštrėjusio diplomatinio konflikto, kuomet Rusijos diplomatai buvo paskelbti nepageidaujamais JAV. Tą lėmė JAV tyrimas dėl programišių atakų per prezidento rinkimus – išvados byloja, kad jie buvo remiami Rusijos. Tiesa, Putinas neatsakė tuo pačiu ir atitinkamai neatšaukė JAV diplomatų.

Samsung Electronics Co. vadovai per naujametę ceremoniją pasisakė, jog įžvelgia pajamų augimo lėtėjimą pagrindinėse savo rinkose, taip pat stebi augantį prekybos protekcionizmą ir stipriai svyruojančias valiutas, kurios daro įtaką įmonės rezultatams. Galima tik pridėti Note 7 užsidegimo problemas, kurios kainavo bendrovei daugiau nei 6 mlrd. dolerių, ir tampa aišku, kad šie metai kompanijai greičiausiai bus pilni iššūkių.

Londono ir Šveicarijos biržos šiandien dėl išeiginių nedirba. Pačioje sesijos pradžioje indeksai atsidarė nusvirę, tačiau vėliau po paskelbtų daugelio valstybių gamybos sektorių indeksų (pirkimo vadybininkų indeksai) akcijos atsitiesė. Kyla tiek Vokietijos, tiek Prancūzijos akcijos, o bene labiausiai nustebino Italijos gamybos sektoriaus indeksas, kuris ne tik šoktelėjo, bet ir pranoko analitikų lūkesčius.

Šiandien išeiginė yra ir JAV žaliavų biržose. Penktadienį naftos kaina švelniai nukrito, tačiau visus metus pažymėjo įspūdingu 45% šuoliu. Reikšmingai prie to prisidėjo OPEC narių ir kai kurių jai nepriklausančių šalių susitarimas nuo šių metų mažinti žaliavos išgavimo tempą. Auksas penktadienį šiek tiek atpigo taip pat, nors per savaitę ir palypėjo 1,5%. Per visus metus pažymėtas apie 9% augimas, tačiau didžiausias prieaugis buvo fiksuotas 2016 metų pradžioje.