2017 metų pirmąjį pusmetį naftos deficitas

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2016-12-13 14:48 Komentarai: (0)
Per kitų metų pirmąjį pusmetį naftos rinka pereis nuo šios žaliavos pertekliaus prie jos trūkumo, prognozuoja Tarptautinės energetikos agentūros specialistai. Taip iš tiesų nutiks jei kaip sutarta bus sumažinta šio energijos ištekliaus gavyba.

Per ateinančius šešis mėnesius naftos atsargos dėl OPEC kartelio ir jų partnerių susitarimo sumažinti šios žaliavos gavybą, sumažės apytiksliai 600 tūkstančių barelių per dieną. Anksčiau Tarptautinės energetikos agentūros specialistai prognozavo, jog naftos atsargos nesumažės iki pat 2017 metų pabaigos.

„Prieš naftos išgavėjų susitarimą mūsų pasiūlos ir paklausos duomenys rodė, kad rinka atgaus pusiausvyrą 2017 metų pabaigoje“ - rašoma minimos agentūros ataskaitoje.

„Jei OPEC tinkamai ir iki galo laikysis suplanuotos gavybos bei kiti išgavėjai taip pat pagal susitarimą sumažins gavybą, rinkoje greičiausiai jau 2017 metų pirmąjį pusmetį susidarys naftos deficitas“ - tikina Tarptautinės energetikos agentūros specialistai.

Atsargų sumažėjimo sulauksime tik tuomet, jei OPEC šalys sumažins naftos gavybą pakankamai, kad būtų pasiektas nustatytas 32,7 mln. barelių per dieną lygis. Priminsime, kad per praėjusį mėnesį šiam karteliui priklausančios šalys išgaudavo bendrai 34,2 mln. barelių naftos per dieną.

Šiandien po pietų už barelį Brent rūšies žaliavinės naftos buvo mokama po 56.36 dolerius, arba 1,2 procento daugiau nei vakar, na o WTI rūšies nafta buvo pabrangusi apie vieną procentą iki 53.32 dolerių už barelį.

Nuo metų pradžios Brent nafta pabrango penkiasdešimt procentų, o WTI - 43,7 procento.
 
Dar nėra komentarų