Saudo Arabija klysta dėl amerikietiškų skalūnų

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2016-12-12 18:20 Komentarai: (0)
Saudo Arabija daro klaidingą prielaidą, kad Amerikos naftos išgavėjai iš skalūnų nereaguos į aukštesnes kainas 2017 metais, tikina investicinio banko Goldman Sachs specialistai.

Nors naftos kaina gali pakilti iki šešiasdešimties dolerių už barelį jei OPEC narės ir kiti išgavėjai iš tiesų kaip skelbė sumažins šio energijos ištekliaus gavybą, tačiau tai, kad naftos gavybą padidins Amerikos kompanijos ją išgaunančios iš skalūnų lems, jog šios žaliavos kaina nukris vėl iki 55 dolerių už barelį, situaciją naftos rinkoje kitų metų pirmojo pusmečio metu prognozuoja minimo banko analitikai.

Goldman Sachs atstovai pažymi, kad naudojamų naftos telkinių skaičius Amerikoje ir Kanadoje jau dabar yra didžiausias nuo pat šių metų pradžios. Analitikai prognozuoja, kad naftos kainai esant 55 doleriams už barelį, šio energijos ištekliaus Amerikoje gali būti išgaunama net ir po 800 tūkstančių barelių per dieną.

Gavybos augimas Amerikoje bei naftos gavybos tarp OPEC šalių ir Rusijoje atstatymas kai tik atsargų lygis normalizuosis, padės 2018 metais rinkoje išlaikyti pusiausvyrą, kas vidutiniu laikotarpiu apribos naftos kainos augimo potencialą, mano investicinio banko Goldman Sachs analitikai.

Šiandien artėjant vakarui biržoje už barelį Brent rūšies žaliavinės naftos buvo mokama po 56.18 dolerių, arba 3,4 procento daugiau nei ankstesnės prekybos sesijos metu, tuo tarpu WTI rūšies žaliavinė nafta buvo pabrangusi 3,59 procento iki 53.35 dolerių už barelį.

Nuo metų pradžios Brent nafta pabrango beveik penkiasdešimt procentų, WTI - 43,85 procento.
 
Dar nėra komentarų