JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: LHV bankas Data: 2016-11-30 15:35 Komentarai: (0)
JAV akcijų indeksų ateities sandorių kainos kyla, investuotojams laukiant OPEC narių susitikimo rezultatų.



Vakar JAV akcijų indeksai kilo. Preliminarūs JAV BVP augimo duomenys pranoko ekonomistų prognozes ir rodė, jog trečią metų ketvirtį šalies ekonomika augo 3,2% (ket./ket.). Be to, „Conference Board” rengiamas JAV vartotojų pasitikėjimo indeksas šoktelėjo į viršų iki prieš 2008-2009 m. finansų krizę matytų reikšmių.

Azijoje šiandien dauguma akcijų indeksų krito. Kinijos CSI 300 indeksas krito 0,7% po to, kai pasirodė prognozės, kad šalies centrinio banko pastangos sustiprinti Kinijos juanį gali sumažinti likvidumą finansų rinkoje ir dėl to pabrangtų paskolos. Rytoj ryte investuotojų nuotaikas gali paveikti naujausi Kinijos pramonės ir paslaugų sektorių pirkimų vadybininkų indeksai.

Europos rinkose akcijų indeksai kyla, tačiau pamažu rinkos dalyvių žvilgsniai krypsta į Italiją, kur šį savaitgalį vyks referendumas. Gyventojai balsuos dėl ketinamos įgyvendinti konstitucinės reformos. Šios reformos iniciatorius yra šalies premjeras Matteo Renzi, kuris siekia sustiprinti ministrų kabineto galias priimti svarbius sprendimus. Jeigu referendumo metu reforma bus atmesta, tai M. Renzi teigė atsistatydinsiąs ir bus surengti pirmalaikiai parlamento rinkimai. Baiminamasi, jog tokiu atveju į valdžią gali ateiti populistinė grupė „Penkių žvaigždžių judėjimas“, kuri nori surengti referendumą dėl šalies pasitraukimo iš euro zonos. Šio referendumo rezultatus rinkos dalyviai įvertins jau gruodžio 5 d.

Šiandien lauksime JAV užimtųjų, išsk. žemės ūko sektorių, prognozės. Taip pat bus paskelbti naujausi JAV įmonėse laikomų naftos atsargų bei sutartų parduoti namų duomenys. Rytoj rinkas išjudins Kinijos, euro zonos bei JAV gamybos pramonės indeksai. Penktadienį visų dėmesys nukryps į svarbius JAV darbo rinkos rodiklius, nuo kurių iš dalies priklauso šalies centrinio banko vykdoma monetarinė politika.

WTI tipo naftos kaina šiandien šoktelėjo į viršų daugiau nei 7% po to, kai Irako naftos ministras pareiškė, jog yra nusiteikęs itin optimistiškai ir tikisi, kad OPEC susitikimo metu bus pasiektas susitarimas. Šiandien vyksta oficialus OPEC narių susitikimas, kurio metu siekiama galutiniai susitarti dėl naftos gavybos mažinimo, tačiau tą sutinka daryti ne visi organizacijos nariai. Dėl to derybos gali pakrypti link gavybos tempo „užšaldymo“ arba jos gali neduoti jokių rezultatų.

 
Dar nėra komentarų