Straipsniai » Apžvalgos » Vokietijos akcijų rinkos apžvalga


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2016-11-30 19:49.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=24402


Vokietijos ekonomika yra didžiausia euro zonoje bei visoje Europos sąjungoje, tad ji labai svarbi ir reikšminga kaip ir šios šalies akcijų rinka, kurioje investuoja daugelis investuotojų, tarp jų ir iš Lietuvos. Visos didžiosios šios šalies kompanijos ir bankai jau pateikė savo praėjusio ketvirčio veiklos finansines ataskaitas, tad mes tradiciškai trumpai apžvelgsime Vokietijos akcijų rinką bei paminėsime esmines tendencijas.

DAX

Pagrindinis Vokietijos akcijų rinkos indeksas yra DAX, kurį sudaro trisdešimt pačių didžiausių šios šalies bendrovių ir bankų. Būtent į jį tradiciškai šioje apžvalgoje ir orientuosimės.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų pokyčiai, tiek EBITDA pelnų pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Vokietijos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Be to, šią apžvalgą išplėtėme ir papildomai pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%), įsipareigojimų ir turto santykius (lentelėje Į/T), bendruosius likvidumus (BL) bei nuosavo kapitalo grąžos (ROE%) rodiklius.

Visos DAX indekso atstovės, kurios nuo šių metų pradžios ir toliau nutarė tą daryti, pristatė savo praėjusio ketvirčio veiklos rezultatus ir pateikė finansines veiklos ataskaitas. Atkreipiame dėmesį, kad nuo 2016 metų Beiersdorf bendrovė skelbia tik savo pusmečio ir metines finansines ataskaitas.

Iškart pažvelgus į lentelę matome, kad tose stulpeliuose, kur pateikta informacija apie trečiojo šių metų ketvirčio veiklos rezultatų pokyčius yra daug ryškiai žalios spalvos, kas šiuo atveju be jokios abejonės reiškia pozityvą. Be to, visi medianiniai veiklos rezultatų pokyčiai irgi žali - dar vienas pozityvus ženklas.

Tiek bendra pajamų pokyčių mediana, tiek EBITDA pelnų pokyčių mediana per praėjusį ketvirtį ir vėl buvo teigiamos bei palyginus su ankstesniu ketvirčiu, teigiami procentiniai rodikliai dar labiau pasistiebė. Prieš metus per trečią ketvirtį šie abu rodikliai irgi buvo teigiami, tiesa, pajamų prieaugio rodiklis buvo didesnis, o EBITDA pelnų - atvirkščiai mažesnis.

Ta pati tendencija trečiąjį ketvirtį lyginant su antru buvo ir kalbant apie kitas medianas, t.y. pramonės ir paslaugų šakų bei finansų, chemijos ir automobilių gamintojų sektorius. Tuo tarpu lyginant su praėjusių metų trečiu ketvirčiu, padėtis kiek kitokia. Labiausiai pagerėjo finansų institucijų pajamų ir pelnų pokyčių rodikliai, nes prieš metus abu jie buvo neigiami, tuo tarpu chemijos sektoriaus atstovių pastebimiausiai suprastėjo. Akivaizdu, jog finansų sektoriaus narės atsigavo, tuo tarpu kai kurios chemijos įmonės susiduria su problemomis tiek pajamų, tiek EBITDA pelnų srityje.

Aišku, negalime nepaminėti statistikos. Taigi, per praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, tarp DAX indekso atstovių pajamų prieaugiu galėjo pasigirti daugiau nei du trečdaliai, t.y. 21, o likusių devynių atveju fiksuotas kritimas. Ketvirtį prieš tai šis santykis buvo kuklesnis ir sudarė balansą, tuo tarpu prieš metus per trečią ketvirtį jis buvo dar pozityvesnis, nes net dvidešimt penkių minimo indekso narių pajamos paaugo.

EBITDA pelno atveju jo prieaugiu per trečią šių metų ketvirtį galėjo pasigirti net dvidešimt trys kompanijos ir bankai, t.y. daugiau nei kalbant apie pajamas. Tuo tarpu šešių atveju fiksuotas šio rodiklio kritimas. Per antrą 2016 metų ketvirtį šis santykis buvo kuklesnis, t.y. 20 ir 10, o prieš metus per trečią ketvirtį siekė atitinkamai 22 ir 8, t.y. iš esmės panašus.

Ir toliau neapleidžiame statistikos. Per praėjusį ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, pajamų ir EBITDA pelnų prieaugiu pasižymėjo daugiau nei pusė, t.y. septyniolika nagrinėjamą indeksą sudarančių narių, o vos dviejų bendrovių ir banko atveju fiksuotas veiklos rezultatų pablogėjimas. Per antrą ketvirtį analogiškas santykis buvo kiek kuklesnis, t.y. siekė atitinkamai 13 ir 8, na o prieš metus per trečią ketvirtį buvo pozityvesnis - 20 ir 3.



Labiausiai tarp Vokietijos didžiųjų įmonių ir bankų savo veiklos rezultatus per trečią šių metų ketvirtį pagerino chemijos srityje veikianti Merck, kurios tiek pajamos, tiek EBITDA pelnas solidžiai ūgtelėjo, be to, pastarasis padidėjo sparčiau nei pajamos, o tai pozityvus ženklas. Tuo tarpu absoliučiai didžiausiu EBITDA pelno šuoliu gali pasigirti automobilių gamintoja Volkswagen. Kompanija po praėjusių metų skandalo ir su tuo susijusių vienkartinio pobūdžio išlaidų ir nurašymų atsigauna, ir jos pelnas pašoko net daugiau nei keturis kartus.

Savo veiklos rezultatus per praėjusį ketvirtį, palyginu su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, pagerino ir daugelis kitų įmonių, t.y. telekomunikacijų milžinė DT. Telekom, pramonės atstovė Heidelbergcement, nekilnojamo turto projektų plėtotoja Vonovia, Adidas, Prosiebensat. 1, Henkel ir kitos. Tiesa, verta pabrėžti, jog ne visų jų atveju pelnas ūgtelėjo sparčiau pajamas.

Labiausiai per minimą laikotarpį suprastėjo energetikos milžinės RWE veiklos rezultatai, be to, kas itin negatyvu, EBITDA pelnas susitraukė gerokai labiau nei pajamos. RWE pajamos smuktelėjo, tuo tarpu pardavimų savikaina krito kur kas mažiau, o kitos išlaidos netgi paaugo, būtent tai ir buvo pagrindinė priežastis, kodėl minėtas pelnas susitraukė net 55,4 procento. Be to, ketvirtą ketvirtį iš eilės pablogėjo chemijos srityje veikiančios Basf veiklos rezultatai, tiesa, pozityvu yra bent tai, kad EBITDA pelnas ir vėl krito mažiau nei pajamos. Vėl smuktelėjo antro pagal dydį Vokietijos banko Commerzbank pajamos ir EBITDA pelnas, bet mažiau nei fiksuoti procentiniai kritimai per antrą ketvirtį. Su problemomis susidūrusio ir savo veiklą aktyviai pertvarkančio Deutsche Bank EBITDA pelnas eilinį kart pastebimai smuktelėjo, tačiau pajamų atveju jau netgi fiksuotas nedidelis prieaugis.

Laikas panagrinėti EBITDA maržas. Bendra EBITDA pelningumų mediana per praėjusį ketvirtį paaugo tiek lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, tiek su ankstesniu ketvirčiu, ir tai žinoma yra pozityvu. Ji sudarė 17,4 procento, kas yra pastebimai mažiau nei analogiškas Amerikos didžiųjų bendrovių ir bankų bendras medianinis rodiklis, kuris sudarė 24,9 procento, na o Skandinavijos OMX NORDIC 40 indekso atveju šis rodiklis irgi buvo kiek didesnis ir siekė aštuoniolika procentų.

Kalbant apie paslaugų įmonių bendrą EBITDA maržų medianą, tai ji irgi abiem atvejais pakilo, be to, ta pati tendencija ir kalbant apie chemijos ir automobilių gamintojų sektorius. Tuo tarpu pramonės šakos minimas medianinis rodiklis bent jau lyginant su ankstesniu ketvirčiu smuktelėjo, o finansų sektoriaus atstovių EBITDA pelningumo mediana per praėjusį ketvirtį smuktelėjo tiek lyginant su antru šių metų ketvirčiu, tiek ir su praėjusių metų trečiuoju ketvirčiu.

Tarp DAX indekso atstovių didžiausia EBITDA marža per trečią šių metų ketvirtį galėjo pasigirti biržos operatorė Deutsche Boerse, kurios minėtas rodiklis siekė net 47,9 procento ir buvo didesnis tiek lyginant su ankstesniu ketvirčiu, tiek su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus. Nekilnojamo turto bendrovės Vonovia EBITDA pelningumas taip pat buvo didesnis nei keturiasdešimt procentų ir irgi fiksuota ta pati prieaugio tendencija kaip ir prieš tai minėtos bendrovės atveju. Be to, gana aukštu minimu rodikliu pasižymėjo DT. Telekom, Merck, SAP ir kiti.

Mažiausiu pelningumu, kuris neviršijo dešimties procentų, per trečią šių metų ketvirtį pasižymėjo net kelios Vokietijos įmonės: Thyssenkrupp, RWE, Deutsche Post, Muench. Rueckvers. bei didžiausias šalies bankas Deutsche Bank, kurio EBITDA marža siekė 9,5 procento. Per praėjusį ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, EBITDA pelningumo prieaugiu gali pasigirti net du trečdaliai šio apžvalgoje nagrinėjamo indekso atstovių, o tai žinoma, jog yra pozityvus reiškinys.

Vertinant šių metų trečiojo ketvirčio veiklos rezultatus buvo apskaičiuotas ir nuosavybės grąžos (ROE%) rodiklis, kuris palygintas su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus. Taigi, per praėjusį ketvirtį bendra šio rodiklio mediana siekė 3,4 procento, t.y. buvo tokia pat kaip ir prieš metus. Pramonės atstovių minimo rodiklio mediana kiek smuktelėjo, tuo tarpu paslaugų atveju buvo atvirkščiai. Finansų sektoriaus ir automobilių gamintojų atstovių nuosavo kapitalo grąžos rodiklis kiek pakilo, tuo tarpu chemijos įmonių atveju fiksuotas kritimas.

Vertinant atskirai įmones ir bankus, tai didžiausiu ROE rodikliu per trečią šių metų ketvirtį galėjo pasigirti Lufthansa. Prosiebensat. 1 bendrovės minimas rodiklis buvo dviženklis, na o visų kitų vienženklis. Be to, didesne nuosavo kapitalo grąža pasižymėjo Deutsche Post, Adidas. Tuo tarpu buvo ir viena bendrovė bei bankas, kurių ROE rodiklis bent per praėjusį ketvirtį buvo neigiamas (RWE ir Commerzbank).

Tradiciškai panagrinėkime ir rinkos vertės rodiklius (P/E, P/BV ir P/S). Iškart dėmesį atkreipkime į šių rodiklių bendras medianas. Taigi, jos yra gana aukštos, tačiau tuo pačiu mažesnės nei Dow Jones Industrial Average indekso atstovių atitinkami bendri medianiniai rinkos vertės rodikliai, tačiau panašios į Skandinavijos didžiųjų įmonių ir bankų atitinkamus medianinius rodiklius. Tradiciškai žemiausiais medianiniais P/E, P/BV ir P/S rodikliais pasižymi automobilių gamintojai ir finansų institucijos, o didžiausi jie yra pas chemijos srityje veikiančias bendroves. Lyginant pramonės ir paslaugų atstovių atitinkamus medianinius rodiklius, akivaizdu, jog antrosios šakos atveju jie yra mažesni.

Tuo tarpu pažvelgus į tą stulpelį, kuris rodo kaip nuo šių metų pradžios pakito DAX indeksą sudarančių kompanijų ir bankų akcijų kainos, akivaizdu, jog čia jau labiau dominuoja raudona spalva, ką ir patvirtina bendra akcijų kainų pokyčių mediana, kuri bent šiame etape yra neigiama, tiesa, neigiamas procentinis rodiklis yra žemas, kai per visus praėjusius metus jis buvo gerokai teigiamas. Taigi, per šiuos metus tarp minimo indekso atstovių pabrango keturiolikos akcijos, na o kiek didesnės dalies - atpigo.

Kaip ir darant antrojo ketvirčio apžvalgą, taip ir šiuo atveju didžiausiu kainos prieaugiu nuo metų pradžios gali pasigirti sportinių ir laisvalaikio drabužių, avalynės ir aksesuarų gamintoja Adidas, tiesa, bent jau pats procentinis prieaugis sumažėjo nuo 75 iki 57 procentų. Taip pat gali džiaugtis tie, kurie metų pradžioje investavo į Siemens koncerno akcijas, kurių vertė ūgtelėjo beveik ketvirtadaliu, kiek daugiau nei penktadaliu pakilo Vokietijos informacinių technologijų įmonės Infineon Tech. rinkos vertė.

Tarp DAX narių didžiausias šiais metais autsaideris ir toliau išlieka stambiausias šalies bankas Deutsche Bank, tiesa, palyginus su antrojo ketvirčio apžvalgos metu buvusiu kainos nuosmukiu, jis sumažėjo nuo 43,4 iki 34,1 procento. Commerzbank banko atveju irgi ta pati tendencija, na o bent šiuo metu jo rinkos vertė per minimą laikotarpį išlieka sumažėjusi beveik trisdešimt procentų. Taip pat pastebimai per 2016 metus atpigo energetikos milžinės E. ON ir medijų atstovės Prosiebensat. 1 akcijos, kiek daugiau nei ketvirtadaliu susitraukė Continental rinkos vertė.


Po ilgesnės trukmės korekcijos DAX indeksas bando atsitiesti ir kilti į viršų, tačiau pats šio proceso mastas ir intensyvumas yra gana kuklus ir vis dar nėra pramušta korekcijos viršutinė linija, tad bent kol kas per anksti kalbėti apie tvarų ir ilgalaikį šio indekso augimą. Reikia tikėtis, kad artimiausiais mėnesiais padėtis taps aiškesnė.




Kaip ir buvo prognozuota antro šių metų ketvirčio apžvalgos metu, Adidas pozicijoje po tokio įspūdingo ralio sulaukėmė korekcijos. Šiuo metu esminis klausimas, ar ši korekcija jau praeityje ir ar sulauksime tolesnio Adidas akcijų kainų augimo, kuris prasidėjo dar praėjusių metų rugpjūčio mėnesį. Regis, jog tvirtas korekcijos dugnas jau gali būti pasiektas, bet kokiu atveju viskas artimiausiomis savaitėmis turėtų galutinai paaiškėti.




Deutsche Bank pozicijoje po ilgalaikio kritimo, kuris tęsėsi nuo pat praėjusių metų paskutinio vasaros mėnesio, t.y. metus, ir kurio metu šio banko rinkos vertė krito net beveik tris kartus, kaip ir buvo prognozuota sulaukėme rimtesnės korekcijos. Nuosmukio kanalo viršutinė pasipriešinimo linija įveikta, vien per spalį šio banko akcijų kaina ūgtelėjo 13,7 procento, o per šį mėnesį pasistiebė dar beveik trylika procentų. Korekcija Deutsche Bank pozicijoje dar kurį laiką turėtų tęstis, tačiau, žinoma, jos metu neišvengsime atšokimo metu būsiančių lokalių kritimų - korekcijų.