Straipsniai » Apžvalgos » Amerikos akcijų rinkos apžvalga


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2016-11-23 18:26.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=24359


Amerikos akcijų rinka yra didžiausia ir pati populiariausia bei likvidžiausia pasaulyje. Šios šalies kompanijų, kurių daugelis yra globalios ir lyderiaujančios savo veiklos srityse, akcijomis prekiauja spekuliuotojai bei ten investuoja investuotojai iš visų žemynų bei tuo pačiu ir iš Lietuvos. Taigi, visos didžiosios šios šalies bendrovės ir bankai jau paskelbė savo praėjusio ketvirčio veiklos rezultatus, tad mes jums pristatome jau tradicinę tampančią Amerikos akcijų rinkos apžvalgą, kurioje pateikiami patys naujausi duomenys ir tendencijos.

Dow Jones Industrial Average

Dow Jones Industrial Average indeksas - tai vienas iš pagrindinių bei tuo pačiu vienas iš seniausių Amerikos akcijų rinkos indeksų. Šį indeksą sudaro trisdešimt pačių didžiausių Amerikos bankų ir bendrovių, kurios priklauso įvairiems sektoriams. Tad šioje apžvalgoje tradiciškai orientuosimės į Dow Jones Industrial Average indekso atstoves.

Kadangi dalis kompanijų, kurios sudaro minėtą indeksą, savo praėjusio ketvirčio veiklos rezultatus pateikė tik šią savaitę, nes jų finansiniai metai nesutampa su kalendoriniais metais, tad tuo pačiu atsižvelgiant į tai ši apžvalga yra padaryta tik dabar, t.y. kai paaiškėjo visų trisdešimties įmonių ir bankų veiklos rezultatai.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų pokyčiai, tiek EBITDA pelnų pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Amerikos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Be to, šią apžvalgą išplėtėme ir papildomai pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%), įsipareigojimų ir turto santykius (lentelėje Į/T), bendruosius likvidumus (BL) bei nuosavo kapitalo grąžos (ROE%) rodiklius.

Pažvelgus į pateiktą lentelę, ypač į medianinius rodiklius, akivaizdu, jog padėtis nėra vienareikšmė. Štai pavyzdžiui, lyginant su ankstesniu ketvirčiu bendra pajamų pokyčių mediana išliko teigiama ir kiek padidėjo, tuo tarpu EBITDA pelnų pokyčių bendra mediana ir vėl tapo neigiama, nors dar per antrą ketvirtį jau buvo nežymiai teigiama. Ta pati tendencija yra ir kalbant apie pramonės ir paslaugų šakas. Tuo tarpu finansų ir informacinių technologijų sektorių atstovių veiklos rezultatų pokyčių medianos pasitaisė teigiama linkme.

Lyginant su praėjusių metų trečiuoju ketvirčiu, pajamų pokyčių medianų atveju visur matomas padėties pagerėjimas, tačiau vertinant EBITDA pelnų pokyčių medianas - padėtis priešinga, čia tik pozityviai sugebėjo išsiskirti finansų sektorius, kurio pelnų pokyčių mediana per trečią šių metų ketvirtį jau buvo pastebimai teigiama, kai prieš metus buvo pastebimai neigiama.

Taigi, pereikim prie banalios, tačiau puikiai suprantamos statistikos. Per praėjusį ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, tarp Dow Jones Industrial Average indekso atstovių didesniosios dalies, t.y. šešiolikos pajamos paaugo, na o keturiolikos atveju fiksuotas kritimas. Ketvirtį prieš tai buvo balansas, o prieš metus vaizdelis buvo kur kas negatyvesnis, t.y. vos dešimties pajamos pakilo.

EBITDA pelno atveju per trečią šių metų ketvirtį jo prieaugiu galėjo pasigirti vos devynios minimo indekso narės, vienos kompanijos pelnas nepakito, o net dvidešimties smuktelėjo. Per antrą šių metų ketvirtį šis santykis buvo pozityvesnis ir siekė 15 ir 14, o prieš metus per trečią ketvirtį sudarė 13 ir 17, t.y. irgi kiek labiau teigiamas.



Tarp atskirų įmonių ir bankų, kurios sudaro šioje apžvalgoje figūruojantį indeksą, labiausiai savo veiklos rezultatus per praėjusį ketvirtį pagerino investicinis bankas Goldman Sachs. Be to, kas itin pozityvu, jog EBITDA pelnas ūgtelėjo sparčiau už pajamas. Didžiausias pagal valdomą turtą Amerikos bankas JPMorgan Chase taip pat padidino tiek savo pajamas, tiek savo pelną, bei šiuo atveju irgi ta pati tendencija kaip ir prieš tai minėto banko atveju. Abu šie finansų sektoriaus atstovai jau antrą ketvirtį iš eilės demonstruoja atsigavimą.

Nors praėjusį ketvirtį galima vadinti bankų ketvirčiu, tačiau tarp Dow Jones Industrial Average indekso atstovių buvo ir kitų, kurie sugebėjo padidinti tiek savo pajamas, tiek ir pelnus. Štai trečią ketvirtį iš eilės savo veiklos rezultatus stabiliai gerina sveikatos priežiūros srityje veikianti UnitedHealth Group bendrovė, be to, šįkart EBITDA pelnas ūgtelėjo sparčiau už pajamas. Ta pati padėtis yra ir kalbant apie įvairių vartotojams skirtų produktų gamintoją Johnson & Johnson, tuo tarpu Visa atveju nors padidėjo tiek pajamos, tiek EBITDA pelnas, tačiau pastarasis ūgtelėjo kiek lėčiau.

Deja, tačiau ir vėl gan nemažai tų kompanijų, kurių veiklos rezultatai vėl suprastėjo. Be to, iš esmės tie patys pavadinimai, t.y. naftos sektoriaus atstovės ExxonMobil ir Chevron, pati vertingiausia pasaulyje bendrovė Apple bei pramoninių mašinų gamintoja Caterpillar. Tiesa, pirmas tris bendroves vienija tai, kad jų pajamų ir EBITDA pelnų nuosmukiai procentine išraiška, palyginus su ankstesniu ketvirčiu, sumažėjo, o tai žinoma pozityvu. Reiktų paminėti, jog pastebimai, t.y. 47,2 procento smuktelėjo chemijos įmonės DuPont EBITDA pelnas, kai tuo tarpu pajamos iš esmės nepakito. Beveik ketvirtadaliu sumažėjo vaistų gamintojos Pfizer pelnas, na o draudimo milžinės Travelers atveju fiksuotas kiek didesnis nei dvidešimties procentų pelno kritimas.

Apskritai, per trečią šių metų ketvirtį, lyginant su ankstesnių metų tuo pačiu laikotarpiu, net vienuolikos minimo indekso atstovių veiklos rezultatai suprastėjo, t.y. krito tiek pajamos, tiek pelnai, tuo tarpu jų prieaugiu gali pasigirti tik septynios.

Atėjo laikas pakalbėti apie didžiausių Amerikos bankų ir kompanijų EBITDA maržas. Visų pirma dėmesį atkreipiame į bendrą medianinę maržą, kuri per trečią šių metų ketvirtį sudarė 24,9 procento ir buvo didesnė nei ketvirtį prieš tai, kuomet siekė 24,1 procento, tačiau tuo pačiu mažesnė nei prieš metus, kuomet ji sudarė 26,5 procento. Ir vėl banali statistika, per praėjusį ketvirtį, palyginus su ankstesniu ketvirčiu, minėtos maržos prieaugiu gali pasigirti net devyniolika mūsų apžvelgiamo indekso narių, tuo tarpu lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, tuo pasidžiaugti gali jau tik aštuoni.

Lyginant trečiąjį šių metų ketvirtį su antru, medianiniais EBITDA maržų padidėjimais pasižymėjo tiek paslaugų atstovai, tiek finansų ir informacinių technologijų sektorių nariai, tuo tarpu pramonės atveju ši rodiklis smuktelėjo. Lyginant su praėjusių metų tuo pačiu ketvirčiu, tuo gali pasigirti jau tik finansų institucijos.

Tarp visų trisdešimties Dow Jones Industrial Average indekso narių didžiausia EBITDA marža per praėjusį ketvirtį pasižymėjo stambiausio pasaulyje mokėjimo kortelių tinklo valdytoja Visa, kurios minėtas rodiklis siekė net 64,9 procento, tiesa, prieš metus jis buvo didesnis ir sudarė 67,3 procento. Intel kompanijos EBITDA pelningumas siekė virš keturiasdešimt procentų, tiesa, jis kaip ir prieš tai minėtos kompanijos atveju praėjusių metų trečiąjį ketvirtį irgi buvo kiek didesnis. Taip pat aukštomis maržomis gali pasigirti ir didžiausio pasaulyje greito maisto restoranų tinklo valdytoja McDonald's, vaistų gamintoja Merck, JPMorgan Chase bankas. Beje, restoranų valdytoja ir bankas savo EBITDA pelningumą padidino.

Tuo tarpu mažiausiomis EBITDA maržomis per praėjusį ketvirtį pasižymėjo prekybos tinklų valdytoja Wal-Mart, chemijos įmonė DuPont, kurios minėtas rodiklis gerokai susitraukė, be to, UnitedHealth Group minėtas rodiklis irgi buvo vienženklis. Tačiau skirtingai nei prieš tai minėtų bendrovių atveju, jis padidėjo tiek lyginant su ankstesniu šių metų ketvirčiu, tiek su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus.

Pereinam prie nuosavo kapitalo grąžos (ROE%) rodiklio. Bendras medianinis sudaro 4,8 procento, tuo tarpu tiek paslaugų atstovių (5,4 procento), tiek informacinių technologijų bendrovių (6,7 procento) atveju jis didesnis. Bet prieš metus bendras medianinis ROE rodiklis buvo kuklesnis ir siekė 4,5 procento. Tiek pramonės, tiek paslaugų minėtas rodiklis irgi paaugo, tačiau finansų ir informacinių technologijų atstovių atveju - priešingai, smuktelėjo.

Per trečią šių metų ketvirtį tarp trisdešimties stambiausių Amerikos bankų ir įmonių didžiausia nuosavybės grąža pasižymėjo lėktuvų kūrėja ir gamintoja Boeing, tiesa, tai visų pirma susiję su tuo, kad šios bendrovės nuosavas kapitalas yra gana nedidelis. Home Depot atveju šis rodiklis irgi yra gan aukštas, ir čia ta pati priežastis. Per praėjusį ketvirtį dviženklių ROE rodikliu taip pat pasižymėjo: Verizon, IBM, 3M ir Nike. Tuo tarpu mažiausią minimą rodiklį per aptariamą ketvirtį pademonstravo šios Dow Jones Industrial Average indekso atstovės: DuPont, Chevron, ExxonMobil ir Caterpillar.

Dow Jones Industrial Average indekso atstovių rinkos vertės rodikliai (P/E, P/BV ir P/S) bent jau kalbant apie bendrus medianinius tradiciškai išlieka aukšti bei didesni nei atitinkami Skandinavijos OMX NORDIC 40 indekso rodikliai. Tad bent duotuoju metu Amerikos kompanijų ir bankų akcijos atrodo įvertintos tinkamai, o kai kuriais atvejais galima įžvelgti ir pervertinimo elementus. Kaip ir įprasta mažiausiais rinkos vertės medianiniais rodikliais ir toliau pasižymi finansų sektoriaus atstovės, o didžiausi - pramonės šakos narių.

Kalbant apie trisdešimt kompanijų ir bankų, kurie sudaro šioje apžvalgoje minimą indeksą, tai nuo šių metų pradžios didžiosios daugumos akcijos pabrango, t.y. lentelėje šioje grafoje labai daug žalios spalvos. Bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra teigiama ir siekia 7,8 procento, kai per visus praėjusius metus ji irgi buvo teigiama, tačiau siekė tik apie vieną procentą. Per šiuos metus net dvidešimt šešių Dow Jones Industrial Average indekso atstovių akcijos pabrango, ir likusių vos keturių atpigo. Praėjusių metų analogiškas santykis kur kas kuklesnis, t.y. 16 ir 14.

Pagal akcijų brangimą, bent jau vertinant atitinkamus medianinius rodiklius, pirmauja informacinių technologijų sektoriaus atstovės. Tuo tarpu lyginant pramonės iš paslaugų šakas, didesniu akcijų kainų prieaugiu pasižymi pastarosios atstovės.

Labiausiai gali džiaugtis tie, kurie turi pramoninių mašinų ir įrengimų gamintojos Caterpillar akcijų, nes būtent jos pabrango labiausiai, t.y. net 41,5 procento. Taip pat dideliu rinkos vertės prieaugiu nuo šių metų pradžios gali pasigirti UnitedHealth Group, Chevron kompanijos ir JPMorgan Chase bankas.

Didžiausia autsaiderė, bent dabartiniu metu, yra sportinių ir laisvalaikio drabužių, avalynės ir aksesuarų kūrėja ir gamintoja Nike bendrovė, kurios akcijos atpigo beveik aštuoniolika procentų.


Regis Dow Jones Industrial Average indeksas yra naujame augimo etape ir tuo pačiu šturmuoja naujus absoliučiai rekordinius lygius. Šis etapas su lokaliomis korekcijomis gali užtęsti.




Caterpillar akcijų kaina išlieka ilgalaikiame gan plačiame konsolidaciniame kanale, tačiau po to, kai nepavyko tvariai pralaužti jo apatinę dalį, t.y. palaikymo liniją, akcijų kursas pajudėjo aukštyn, tačiau iki to laiko, kol jis pakils iki viršutinės kanalo dalies ir ją patestuos, galime sulaukti lokalios korekcijos.




Nike akcijų kursas vis dar korekcinėje fazėje, tad reikia laukti aiškesnių signalų, jog ši korekcija artėja prie pabaigos, arba jau baigėsi.