Straipsniai » Verslas » Verslo ABC: Standartinis verslo planas (santrauka)

Pati standartinio verslo plano santrauka neturėtų būti pernelyg ilga. Tiesą sakant, ji turėtų būti kaip įmanoma trumpesnė, tačiau tuo pačiu pateikiant svarbiausią informaciją apie verslo plano dalis.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2016-10-29 00:31.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=24232


Santrauka - tai pirmoji verslo plano dalis, kuri beje paprastai rašoma paskutinė. Šiame skyriuje įtraukiama ir pabrėžiama bent viena svarbi pastraipa iš kiekvienos jūsų verslo plano dalies ar sekcijos. Taigi, mes tęsiame rubriką Verslo ABC, kuri yra skirta skatinti verslumą mūsų šalyje, ir pristatome išsamesnę informaciją apie standartinio verslo plano santrauką ir jos rašymą.

Pati standartinio verslo plano santrauka neturėtų būti pernelyg ilga. Tiesą sakant, ji turėtų būti kaip įmanoma trumpesnė, tačiau tuo pačiu pateikiant svarbiausią informaciją apie verslo plano dalis. Tai turėtų būti lengva skaityti, be to, nereikėtų rašyti naudojant techninę kalbą.

Jei skaitytojas skaito tik santrauką, jis ar ji turi turėti labai aiškią idėją, supratimą apie tavo verslą, tavo tikslus ir tavo strateginį planą, kuris leis įvykdyti tikslus.

Santrauka taip pat turėtų apimti pagrindinę informaciją apie verslą, pavyzdžiui, tavo verslo pavadinimas ir vieta, verslo ir siūlomų ar gaminamų produktų, paslaugų apibūdinimas, tavo komanda ir misija.

Verslo plano santraukos pagrindinis tikslas yra įtikinti skaitytoją, kad tavo verslo planas yra vertas to, jog jį perskaityti visą, ir galiausiai, kad yra verta investuoti į tavo verslą.

Patarimai, kaip rašyti veiksmingą santrauka:

Įsijausk į potencialaus skaitytojo vaidmenį

Kai pradėsi rašyti savo santrauką, pagalvok apie savo auditoriją. Jei tu būtum bankininkas, investuotojas ar potencialus partneris, kas įtikintų tave, kad šis verslas vertas tavo laiko bei pinigų? Sutelk į tai dėmesį savo santraukoje.

Pradėk nuo apybraižų

Peržiūrėk kiekvieną savo verslo plano skyrių ir iš kiekvieno panaudok svarbiausią sakinį, formuluotę ar faktą. Tavo santrauka palaipsniui apims kiekvieno iš šių pagrindinių punktų aprašymą su paaiškinimais ir tai susidėlios bei logiškai kartu tiks.

Rašyk su įsitikinimu

Pateik svarbiausią ir labiausiai įtikinančią informaciją savo verslo plano santraukos pradžioje, nes labiausiai tikėtina, kad būtent tai bus perskaityta. Kai rašysi, kalbėk tiesiai savo auditorijai ir nebijok savo santraukoje pademonstruoti aistrą bei susijaudinimą.

Naudok vaizdines priemones

Vaizdas yra vertas tūkstančio žodžių, net ir santraukoje. Jei turi grafiką, diagramą arba kokią kitą grafinio atvaizdavimo formą, kuri parodo vieną iš svarbių punktų, kuris įtrauktas į tavo verslo plano santrauką, panaudok tai pagrįsdamas savo esminius teiginius. Taip pat galima panaudoti formatavimo elementus, t.y. taškiukus, trumpas dalis ir kitą tam, kad tavo santrauką būtų lengviau peržiūrėti ir atkreipti dėmesį į pačias svarbiausias dalis.

Rašyk glaustai

Nėra jokių taisyklių kokio ilgio turėtų būti tavo verslo plano santrauka, tačiau iš esmės ji turi būti tik tokio ilgio, kokio tau reikia, kad galėtum paminėti esminius dalykus. Rašyk trumpai, konkrečiai, aiškiai ir įtikinamai bei venk pernelyg aprašomojo stiliaus.

Naudok nuorodas

Tavo verslo plano santrauka turėtų būti viena pati kaip visuma. Bet tai nereiškia, kad tu nenori suteikti skaitytojams galimybę gauti daugiau informacijos neįdedant daug pastangų. Naudok nuorodas, kurios leis skaitytojams pereiti į kitus verslo plano skirsnius bei padės pagrįsti tavo teiginius.

Redaguok

Jei turi kokį draugą ar pažįstamą, partnerį, kuris gali atidžiai peržvelgti santrauką ir atkreipti dėmesį į svarbiausias detales, paprašyk jo redaguoti tavo santrauką ir peržiūrėti ar nėra klaidų. Tai nėra bloga idėja, jog visas tavo verslo planas galėtų būti peržiūrėtas ir pakoreguotas, bet bent jau įsitikinsi, kad tavo santrauka yra tobula.


Dar daugiau informacijos, patarimų ir straipsnių verslo bei verslumo tematika rasite mūsų tinklapio straipsnių skiltyje Verslas bei nuspaudę šią aktyvuotą nuorodą.

Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais