ECB nepakeitė palūkanų

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2016-10-20 15:47 Komentarai: (0)
Šiandien į posėdį susirinkę Europos Centrinio banko atstovai nusprendė nekeisti savo vykdomos monetarinės politikos parametrų. Toks sprendimas atitiko rinkos dalyvių lūkesčius. Valiutų rinkoje ši informacija jokio esminio poveikio nepadarė.

Bazinė palūkanų norma bendroje pinigų sąjungoje ir toliau sudarys apvalų nulį. Palūkanų norma už komercinių bankų Centriniame banke laikomus indėlius ir toliau išliks neigiama bei sudarys 0,4 procento. Ribinio skolinimosi palūkanų norma irgi nepakeista ir sieks 0,25 procento.

Valdančioji taryba ir toliau mano, kad Europos Centrinio banko pagrindinės palūkanų normos nesikeis arba bus mažesnės dar gana ilgą laiką ir net gerokai ilgiau, negu kol bus vykdomos aktyvų pirkimo programos.

„Kalbant apie nestandartines pinigų politikos priemones, Valdančioji taryba patvirtina, kad turto bus perkama už 80 mlrd. eurų per mėnesį iki 2017 metų kovo pabaigos arba ilgiau, jei tai bus būtina, tačiau bet kokiu atveju tol, kol Valdančioji taryba įsitikins, kad infliacijos raida vėl tapo tvari ir atitinka siekį“ - rašoma Centrinio banko pranešime.

Euro zonos ekonomikos, kuri išlieka atspari neigiamiems veiksniams, augimas vidutiniu tempu ir toliau tęsiasi, stebimas infliacijos didėjimo tendencija, kuri turėtų tęstis ir kitais metais, spaudos koferencijos metu sakė Mario Draghi bei pridėjo, jog Europos Centrinio banko įgyvendinamos priemonės pasiteisino ir yra efektyvios.

Šiandieninio posėdžio metu nebuvo diskutuojama apie aktyvų supirkimo programą ir galimus jos pokyčius, tačiau tuo pačiu ji tikrai nesitęs amžinai. Žemų palūkanų politika veikia, ji prisidėjo prie ekonomikos augimo skatinimo, atsakymas į žurnalisto klausimą sakė euro zonos Centrinio banko vadovas bei prasitarė, jog mažai tikėtina, kad aktyvų supirkimo programa bus nutraukta iškart, t.y. prieš tai ko gero sulauksime per mėnesį tam skiriamos pinigų sumos sumažinimo.

Jo spaudos konferencijos metu euro ir dolerio valiutų kursas pastebimai ir agresyviai bei sparčiai susvyravo į abi puses. Iš pradžių euras ėmė sparčiai stiprėti dolerio atžvilgiu ir vienu metu buvo pakilęs iki beveik 1,104 dolerių už eurą, na o po to mūsų valiuta ėmė dar sparčiau pigti ir nukrito labiau nei pakilo, t.y. iki maždaug 1,0935 dolerių už eurą.
 
Dar nėra komentarų