Pigi nafta ir toliau neigiamai veikia Persijos įlankos šalis

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2016-10-19 16:32 Komentarai: (0)
Artimųjų Rytų šalims, kurių ekonomikos didžiąja dalimi remiasi naftos eksportu, vis dar neigiamą poveikį daro žemos šios žaliavos kainos. Joms reikalingos esminės reformos, tikina Tarptautinio Valiutos Fondo specialistai.

Minimo fondo atstovas Centrinėje Azijoje Masood Ahmed teigia, kad naujausioje ataskaitoje padėtis šiame regione yra įvardijama kaip prasta.

Tiesa, jis tuo pačiu atkreipė dėmesį, jog netikėtai gerus rezultatus demonstruoja Irano ekonomika, kuri su 4,5 procento augimu šiais metais viršijo lūkesčius. Jo nuomone, šis augimo tempas ir toliau gali būti išlaikytas jei šalis modernizuos pramonę ir įsileis daugiau užsienio investicijų.

Ataskaitoje taip pat pažymima, kad visos Persijos įlankos šalys nustojo teigti gausias subsidijas, kurių dėka degalų kainos būdavo žemame lygyje, o kai kurios šalys reorganizavo valstybines agentūras ir sustabdė statybos projektus.

Tarptautinio Valiutos Fondo specialistai tikisi, kad naftos kainos ir toliau išliks žemame lygyje, tad per šiuos metus Persijos įlankos šalių ekonomikos paaugs vidutiniškai 1,7 procento, na o kitais metais pagerėjimas bus tik nežymus. Minimo fondo atstovai prognozuoja, kad iki 2021 metų tik Irakas, Kuveitas ir Jungtiniai Arabų Emyratai pasieks biudžeto perteklių. Tačiau pasitikėjimui regionu ir toliau neigiamą poveikį darys karas su Islamo valstybės ekstremistais, pilietinis karas Jemene ir konfliktas Sirijoje.

„Kai kurios šalys, t.y. Saudo Arabija, Bahreinas ir Omanas yra pozicijoje, kuri leidžia geriau išnaudoti korekciją tam, kad per penkerius metus subalansuoti savo biudžetus“ - reziumavo Tarptautinio Valiutos Fondo atstovas Centrinėje Azijoje Masood Ahmed.

Tuo tarpu šiandien po pietų biržoje už barelį Brent rūšies žaliavinės naftos mokėta po 52,26 dolerius, arba virš vieno procento daugiau nei antradienį, na o už WTI barelį mokėta po 50,99 dolerius, arba 1,39 procento daugiau. Nuo šių metų pradžios Brent nafta pabrango trisdešimt devyniais procentais, o WTI - 37,6 procento.
 
Dar nėra komentarų