Verslo ir rinkų naujienos » JAV rinkų priešprekybinė apžvalga


Autorius: LHV bankas, Parašyta: 2016-08-30 15:32.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=23875


Vakar JAV akcijos sugebėjo pakilti, tačiau šiandien indeksų ateities sandoriai stoviniuoja vietoje, taip nerodydami aiškesnės kainų judėjimo krypties.



Nors prekybos pradžioje vakar JAV akcijos buvo neapsisprendusios ir netgi jautėsi slogesnė nuotaika, tačiau visgi jos sugebėjo atsitiesti ir pagrindiniai indeksai pakilo apie 0,5%. Žinoma, lūkesčiai dėl aukštesnių palūkanų neramina investuotojus, tačiau palūkanų lygis apskritai išlieka žemas, o ir šie veiksmai iš centrinio banko pusės atliekami tik įsitikinus, jog ekonomikos situacija šalyje yra išties tvirta. Ženkliau brangimu vakar išsiskyrė finansų sektorius, kadangi bankai pastaruoju metu itin skundžiasi, jog žemos palūkanos stipriai apkarpo pelnus. Kad investuotojai nėra apsisprendę dėl palūkanų pokyčio efekto ir tolimesnės rinkų krypties, puikiai iliustruoja bene žemiausios šiais metais fiksuojamos akcijų apyvartos. Dabar investuotojai itin akylai stebės JAV darbo rinkos rodiklius, kurie greičiausiai ir lems FED sprendimą rugsėjį. Penktadienį pasirodys oficialus per rugpjūtį sukurtų naujų darbo vietų skaičius, o dar trečiadienį pasirodys privačios ADP agentūros rengiama šio skaičiaus prognozė.

Didesnė dalis akcijų Azijoje antradienį brango, taip nubraukdamos dalį vakarykščio nuopuolio. Pastaruoju metu yra gerokai sustiprėjusi atvirkštinė priklausomybė tarp Japonijos akcijų ir jenos kurso – doleriui stiprėjant ir atitinkamai silpnėjant jenai, Japonijos akcijos kyla. Ir atvirkščiai. Šįryt taip pat pasirodė Japonijos liepos mėnesio mažmenininkų pardavimai. Nors lyginant su 2015 m. liepa pardavimai traukėsi 0,2%, tačiau buvo laukta 0,9% susitraukimo. Be to, lyginant su birželio mėnesiu mažmeniniai pardavimai netgi ūgtelėjo 1,4%, kas rodo, jog vartotojai vis mažiau baiminasi lėto darbo užmokesčio augimo ir stagnuojančio šalies ekonomikos augimo.

Europoje akcijos stiebiasi į viršų, regiono eksportuotojai irgi ima skaičiuoti naudą iš atpingančio euro, kuomet vyrauja lūkesčiai dėl JAV palūkanų lygio kilimo. Londone akcijos brangsta tik simboliškai, kadangi vakarykščio akcijų kritimo ši birža nepajuto, nes dėl išeiginių buvo uždaryta. Akcijų brangimą riboja žaliavų kompanijos (Antofagasta, Rio Tinto, Glencore), jų akcijos smunka, nes didesnė dalis žaliavų pinga, stiprėjant doleriui. Glencore akcijos smunka dar ir todėl, kad bendrovė paskelbė per pusmetį patyrusi 369 mln. USD nuostolių. Hershey Co. akcijos sminga žemyn, nes Mondelez International atsisakė ketinimų pirkti šį šokolado gamintoją, kadangi pastaroji atmetė pateiktą 23 mlrd. USD pasiūlymą.

Europos Komisija liepė Airijai išsireikalauti iš Apple sumokėti 13 mlrd. eurų nesumokėtų mokesčių (ir palūkanų), kadangi Airija 2003-2014 metų laikotarpiu bendrovei taikė neteisėtų mokestinių lengvatų. Pranešama, jog efektyvus Apple pelno mokesčio tarifas 2003 metais siekė 1%, o iki 2014 metų jis smuko iki vos 0,005%. Šiuo metu tiek Apple, tiek ir Airijos vyriausybė ketina apskųsti šį sprendimą. Akivaizdu, kad Apple sumokėti tokio dydžio sumą nebūtų sudėtinga, kadangi kompanija turi bemaž 232 mlrd. USD grynųjų, o 214 mlrd. USD laiko už JAV ribų grupės įmonėse. Visgi Airija šiuo atveju visai nenori šių pinigų, kadangi taip galėtų būti sugadinta valstybės reputacija ir patrauklumas stambioms užsienio kompanijoms įsikurti būtent Airijoje. Per netektas tiesiogines užsienio investicijas būtų prarasta gerokai daugiau.