Amerikos ekonomika paaugo kiek mažiau nei prieš tai skelbta

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2016-08-26 15:33 Komentarai: (0)
Remiantis atliktu antruoju vertinimu, per praėjusį ketvirtį didžiausios pasaulyje Amerikos ekonomikos sumetintas augimas siekė 1,1 procento ir buvo kiek mažesnis nei skelbta remiantis pirminiais preliminariais duomenimis. Tiesa, toks prieaugis atitiko lūkesčius.

Priminsime, kad po pirminio preliminaraus vertinimo buvo pranešta, kad per antrą šių metų ketvirtį Amerikos bendrasis vidaus produktas paaugo 1,2 procento. Ketvirtį prieš tai didžiausios pasaulyje ekonomikos augimas buvo dar lėtesnis ir siekė vos 0,8 procento.

Labiau nei anksčiau skelbta kritusios valdžios išlaidos bei verslo atsargos buvo pagrindinis veiksnys, kuris lėmė, jog po antrojo vertinimo Amerikos bendrojo vidaus produkto prieaugis buvo kiek sumažintas.

Bendrai per pirmą šių metų pusmetį Amerikos ekonomika paaugo vos vienu procentu.

Tuo tarpu vartotojų išlaidos, kurios sukuria net apie septyniasdešimt procentų šios šalies bendrojo vidaus produkto vertės, per praėjusį ketvirtį ūgtelėjo sparčiau nei prieš tai skelbta, t.y. ne 4,2 procento, o 4,4 procento, arba labiausiai nuo pat 2014 metų pabaigos. Ekonomistai prognozavo, jog po perskaičiavimo šio rodiklio prieaugis išliks nepakitęs. Amerikiečių išlaidos paaugo sparčiau nei prieš tai manyta dėl buvusių didesnių naudotų automobilių pirkimų. Jos prie šalies ekonomikos prieaugio prisidėjo net 2,94 procentinio punkto.

Amerikos valdžios išlaidos per antrą šių metų ketvirtį smuktelėjo 1,5 procento, kai anksčiau skelbta, jog krito tik 0,9 procento. Neigiamas poveikis bendrojo vidaus produkto pokyčiui siekė 0,25 procentinio punkto ir buvo didžiausias nuo pat 2012 metų paskutinio ketvirčio.

Verslo atsargos smuktelėjo taip pat labiau nei prieš tai manyta. Jos krito ne 8,1 mlrd. dolerių, o net 12,4 mlrd. dolerių, tad tai bendrojo vidaus produkto augimą sumažino net 1,26 procentinio punkto, arba labiausiai per paskutinius daugiau nei dvejus metus, o ne 1,16 procentinio punkto. Tai pirmas atsargų mažėjimas nuo pat 2011 metų trečiojo ketvirčio.

Perskaičiavus duomenis paaiškėjo, jog per antrą šių metų ketvirtį Amerikos importas nesumažėjo 0,4 procento, o paaugo 0,3 procento, tuo tarpu eksportas pakilo mažiau nei prieš tai skelbta. Tad užsienio prekybos teigiamas poveikis bendrojo vidaus produkto pokyčiui buvo mažesnis ir siekė 0,1 procentinio punkto, o ne 0,23 procentinio punkto.

Amerikos verslo investicijos į įrangą ir įrengimus smuktelėjo 3,7 procento, o ne 3,5 procento. Tai jau trečias ketvirtis iš eilės kai fiksuojamas šio rodiklio kritimas ir tai yra ilgiausias tokio pobūdžio laikotarpis nuo pat 2007 - 2009 metų recesijos.

Be to, per antrą šių metų ketvirtį šalyje sumažėjo ir investicijos į gyvenamąjį būstą. Jos krito net 7,7 procento, o ne 6,1 procento. Šis rodiklis smuko pirmą kart per paskutinius dvejus metus.

Trečiojo ir šiame etape galutinio antrojo šių metų ketvirčio Amerikos bendrojo vidaus produkto vertinimo duomenys bus paskelbti rugsėjo mėnesio pabaigoje.

Ekonomistai tikisi, kad per šį ketvirtį didžiausios pasaulyje ekonomikos augimas paspartės ir sieks 2,2 procento.
 
Dar nėra komentarų