Didžiausia pasaulyje vario išgavėja neturi pinigų

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2016-08-26 01:43 Komentarai: (0)
„Nėra pinigų, supraskite. Nėra nei vieno peso” - būtinybę mažinti išlaidas paaiškino Čilės valstybinės kompanijos Codelco, kuri yra didžiausia pasaulyje vario išgavėja, vadovas Nelson Pizarro.

Minima kompanija pirmą kart per pastarąjį maždaug dešimtmetį buvo priversta vietinėje rinkoje išplatinti savo obligacijas, kurios metu gavo lėšas, kurios atitinka 390 mln. dolerių.

Pinigai buvo reikalingi sumokėti dalį skolų ir finansuoti tolesnę plėtrą, kuri būtina norint išlaikyti tolesnę gavybą ilgametėse kasyklose po vario kainos kritimo.

Čilės finansų ministras Rodrigo Valdes patvirtino, kad šalies valstybinė įmonė Codelco yra atsidūrusi sudėtingoje situacijoje.

„Pizarro buvo teisus šaliai sakydamas tiesą, Codelco šiandien turi labai mažai išteklių” - sakė jis.

Čilės kompanijos Codelco dalis pasaulinėje vario rūdos gavyboje siekia apie dešimt procentų. Kompaniją 1976 metais įkūrė diktatorius Augusto Pinochet, kuris prieš tai prieš trejus metus perėmė valdžia šalyje. Per pastaruosius keturiasdešimt metų ši bendrovė vėlesnėms vyriausybėms Čilėje buvo „melžiama pinigų karvė”. Codelco per šį laiką į biudžetą sumokėjo 98,9 milijardus dolerių, tuo tarpu šalies valdžia į kompaniją reinvestavo 10,1 milijardą dolerių.

Nuo šių metų pradžios vario kaina krito apie tris procentus, o per pastaruosius vienerius metus sumažėjo 8,3 procento.
 
Dar nėra komentarų