JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: LHV bankas Data: 2016-08-24 14:42 Komentarai: (0)
Neapibrėžtumas rinkoje tęsiasi ir JAV akcijų indeksų ateities sandoriai nerodo aiškesnės krypties.



Vakar JAV akcijos didesnę sesijos dalį laikėsi netoli rekordinių aukštumų, tačiau pabaigoje kiek apkarpė buvusį pakilimą, todėl uždarymo kainos naujų rekordų nerodė. Investuotojus nudžiugino pasirodę naujų namų pardavimai, kurie liepą palypėjo virš 12% ir užsiropštė į praktiškai 8 metų aukštumas – fiksuoti sumetinti 654 000 pardavimai. Dar daugiau įkvėpimo investuotojams suteikė ir pasirodę didžiausio JAV prabangių namų statytojo Toll Brothers antrojo ketvirčio rezultatai, po kurių akcijų kaina šoktelėjo virš 8%. Pirmiausia kompanija paskelbė įspūdingai kilusias pajamas (virš 23% iki 1,27 mlrd. USD) ir nuo 0,36 USD iki 0,61 USD pašokusį pelną akcijai. Nors panašiai nuostabių rezultatų analitikai ir laukė, tačiau papildomai bendrovė pranešė, jog nauji namų užsakymai, kurie yra akylai stebimi investuotojų, pasistiebė virš 18% iki 1748 vienetų trečiajam ketvirčiui, kas yra sparčiausias tempas per dvejus metus.

Nors Azijoje buvo šiandien jaučiamas pasyvumas, kadangi investuotojai laukia penktadienio tarptautinės centrinių bankų narių konferencijos JAV (Jackson Hole), kurioje tikimasi išgirsti Janet Yellen pasisakymus dėl palūkanų normų ateities, tačiau Japonijoje akcijos sugebėjo kilti, silpnėjus jenai. Visgi galima abejoti, kad iki minėtų FED vadovės komentarų jenos ir dolerio kursas įgaus aiškesnę kryptį.

Europoje akcijos irgi neranda vienos krypties, indeksai plūduriuoja iki 1 procento kitimo ribose. Prie nuosmukio labiausiai prisideda žaliavų bendrovės, krentant naftos kainai, o prie brangstančių akcijų galima priskirti finansų sektorių.

Naftos kaina pastaruoju metu juda lyg važiuodama linksmaisiais kalneliais: pirmiausia trečiadienio dieną kainą slėgė lūkesčiai dėl išaugsiančios žaliavos pasiūlos Irake ir Nigerijoje, tačiau jau vakare kaina sugebėjo apgręžti kryptį ir fiksuoti pakilimą, nes žiniasklaidoje pasirodė nepatvirtinta informacija, kad Iranas gali būti linkęs tartis dėl pasiūlos ribojimo. Apie tai kalbama jau ne pirmąkart pastaruoju metu, tačiau šįsyk pranešta, kad su The Wall Street Journal kalbėjosi vienas OPEC delegatų, kuris pareiškė, kad Teheranas išsiuntė laišką OPEC nariams, informuodamas apie savo dalyvavimą neformaliame narių susitikime rugsėjį. Nors tai dar nėra oficiali informacija, tačiau daugeliui investuotojų to pakako, nes Iranas anksčiau atsisakydavo dalyvauti neformaliuose susitikimuose. Visgi šis pozityvus tonas ilgai neišsilaikė ir nafta jau vėl leidžiasi žemyn. Prie to daugiausia prisidėjo JAV API agentūros (angl. American Institute Petroleum) paskelbti duomenys apie praėjusios savaitės naftos atsargas, kurios ūgtelėjo 4,46 mln. barelių. Labai įdomu atkreipti dėmesį, jog šiandien pasirodys oficialūs JAV energetikos departamento duomenys, o analitikų prognozės rodo, kad tikimasi 0,5 mln. barelių atsargų susitraukimo. Nors dažnai abiejų agentūrų duomenys koreliuoja, tačiau kartais išsiskiria ir reikšmingiau. Bendro sutarimo, kurie duomenys tikslesni nėra ir daugelis stebi abu pranešimus, tačiau API agentūrai raportuojama savanoriškai, o energetikos departamentui – privalomai.

 
Dar nėra komentarų