JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: LHV bankas Data: 2016-07-21 15:09 Komentarai: (0)
JAV akcijų indeksų ateities sandorių kainos yra linkusios kristi, investuotojams vertinant ECB sprendimus ir įmonių ketvirtinius rezultatus.



Vakar rekordines aukštumas ir toliau fiksuojantys JAV akcijų indeksai demonstravo tik nedidelius verčių kilimus. Verta pabrėžti tai, jog Dow Jones Industrial Average kilo net devintą prekybos sesiją iš eilės. Poprekybinėje sesijoje dėl paskelbtos gerokai menkesnės nei tikėtasi duomenų centrų verslo plėtros Intel (INTC) akcijų kaina smuko daugiau nei 3%. Tuo tarpu kitas procesorių gamintojas Qualcomm (QCOM) gyrėsi augimu Kinijoje ir įmonės akcijų kaina poprekybinėje sesijoje šoktelėjo į viršų 7%.

Azijoje akcijų indeksai kilo. Japonijos Nikkei 225 augo beveik 0,8%, kadangi žiniasklaidoje pasirodė nepatvirtinti pranešimai, jog šalies valdžia svarsto apie 20 trln. JPY ekonomikos skatinimo programą. Užsidarius šalies akcijų biržoms rinkos dalyvius pasiekė kitokios naujienos – Japonijos centrinio banko vadovas Haruhiko Kuroda pareiškė, kad „sraigtasparnio pinigų“ strategija, kuomet centrinis bankas spausdina pinigus ir tiesiogiai finansuoja vyriausybę, nėra reikalinga ir tinkama ekonomikos skatinimo alternatyva. Ši naujiena pakeitė rinkos dalyvių nuotaikas ir Japonijos jena JAV dolerio atžvilgiu stiprėja apie 0,6%.

Europoje akcijų indeksai krenta, investuotojams vertinant ECB sprendimą nekeisti bazinės palūkanų normos, kuri išliko ties 0,0%. Didžiausio dėmesio šiandien sulauks 15:30 val. Lietuvos laiku prasidėsianti ECB vadovo kalba, kurios metu gali būti paskelbta apie papildomas regiono ekonomikos skatinimo priemones. Manoma, jog ECB gali imtis skatinimo, kad išvengtų neigiamų „Brexit“ pasekmių. Jungtinėje Karalystėje mažmeniniai pardavimai birželio mėnesį, kai vyko referendumas dėl išstojimo iš ES, mažėjo 0,9% (mėn./mėn.).

Šiandien visų dėmesys yra nukreiptas į ECB sprendimus, tačiau taip pat yra laukiama JAV gamybos pramonės, darbo rinkos ir nenaujų namų pardavimų duomenų. Rytoj rinkas išjudins J. Karalystės, Vokietijos, Prancūzijos, euro zonos bei JAV gamybos pramonės pirkimų vadybininkų indeksai, o savaitgalį vyks G20 viršūnių susitikimas, kurio metu pasaulio lyderiai tarsis aktualiausiais ekonomikos augimo, saugumo ir kitais klausimais.

Vakar elektromobilių gamintojos Tesla Motors (TSLA) vadovas Elon Musk pristatė tolimesnę įmonės veiklos viziją. E. Musk ir toliau gina savo idėją apjungti dvi jo įkurtas įmones Tesla Motors ir SolarCity (SCTY). Taip pat planuojama pristatyti mažesnį visureigį, sunkvežimius ir miesto autobusus, tačiau mažesnio elektromobilio nei Model 3 nėra planuojama kurti. Be to, vadovas leido suprasti, kad didelis dėmesys bus skirtas autonominių automobilių kūrimui ir dalijimosi automobiliais paslaugoms. Priešprekybinėje sesijoje TSLA akcijų kaina krenta apie 0,7%.

WTI tipo naftos kaina ir toliau svyruoja arti 45 USD už barelį ribos. Aukso kaina po korekcinės bangos yra linkusi kilti ir viena tauriojo metalo Trojos uncija šiuo metu rinkoje kainuoja apie 1 319 USD. EUR/USD kursas nerodo aiškios krypties, tačiau šiandien didesnių valiutos kurso svyravimų galima tikėtis, kai ECB vadovo Mario Draghi kalbos metu paaiškės tolimesni centrinio banko veiksmai.

 
Dar nėra komentarų