Per antrą metų pusę naftos kaina bus mažesnė nei 50 dolerių

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2016-06-30 18:04 Komentarai: (0)
Investicinio banko Goldman Sachs Group analitikai prognozuoja, kad per antrą šių metų pusę naftos kaina rinkoje bus mažesnė nei penkiasdešimt dolerių už barelį. Savo tokią projekciją jie grindžia pasiektomis paliaubomis tarp kovotojų ir Nigerijos, kuri yra OPEC narė, vyriausybės pajėgų.

„Jei šis preliminarus susitarimas bus gerbiamas ir jo bus laikomasi, tai gali lemti naftos gavybos padidėjimą. Nigerijos vyriausybė optimistiškai nusiteikusi ir mano, jog iki liepos pabaigos pavyks pasiekti normalų gavybos lygį“ - tikina minimo banko analitikas Damien Courvalin.

Politiniai ir kariniai neramumai Nigerijoje, kuri yra OPEC narė ir eksportuoja naftą, prisidėjo prieš šios žaliavos brangimo net apie aštuoniasdešimt procentų po to, kai vasarį jos kaina buvo pasiekusi pastarųjų dvylikos metų žemumas. Nigerijoje dėl prieš tai minėtos priežasties naftos gavyba smuktelėjo iki žemiausio lygio per pastaruosius beveik tris dešimtmečius.

Tačiau tuo pačiu Goldman Sachs Group banko specialistai perspėja, kad dabartinis ugnies nutraukimas gali būti negalutinis.

Gegužę dėl išpuolių Nigerijoje naftos gavyba sumažėjo iki 1,37 milijonų barelių per dieną, kas remiantis Tarptautinės energetikos agentūros duomenimis, buvo žemiausias lygis nuo pat 1988 metų.

Tuo tarpu šiandien artėjant vakarui už barelį Brent rūšies žaliavinės naftos buvo mokama po 49,71 dolerį, arba apie du procentus mažiau nei ankstesnės prekybos sesijos metu, na o WTI rūšies nafta buvo atpigusi virš dviejų procentų iki 48,84 dolerių už barelį.

Nuo metų pradžios Brent nafta pabrango kiek daugiau nei trečdaliu, o WTI - beveik trečdaliu. Tačiau per pastaruosius vienerius metus jų kainos krito atitinkamai 20,4 procento bei 17,2 procento.
 
Dar nėra komentarų