Straipsniai » Apžvalgos » Skandinavijos akcijų rinkos apžvalga


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2016-06-30 19:12.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=23490


Skandinavijos šalys yra visai šalia mūsų ir dažnai jos laikomos sektinu pavyzdžiu Lietuvai ir kitoms Baltijos šalims. Šių Šiaurės šalių ekonomikos laikosi ir plėtojasi gerai bei jos tinkamai valdomos ir prižiūrimos. Atsižvelgus į tai, yra gan patrauklu investuoti į Švedijos, Suomijos bei Danijos įmonių ir bankų akcijas, tad šįkart jums pristatome būtent Skandinavijos akcijų rinkos apžvalga.

OMX NORDIC 40

OMX NORDIC 40 - tai indeksas, kurį sudaro keturiasdešimt didžiausių bendrovių ir bankų, kurių akcijomis aktyviausiai prekiaujama bei jos yra likvidžiausios Šiaurės arba Skandinavijos šalių Kopenhagos, Helsinkio bei Stokholmo biržose. Būtent šis indeksas ir bus pagrindinis orientyras šioje apžvalgoje.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų pokyčiai, tiek EBITDA pelnų pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Skandinavijos šalių (Švedijos, Suomijos ir Danijos) kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Be to, šioje apžvalgoje pateikti papildomi duomenys apie kompanijų ir bankų EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei įsipareigojimų ir turto santykius (lentelėje Į/T).

Kaip ir įprasta pradedame nuo statistikos. Per pirmą šių metų ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, šešiolikos bendrovių ir bankų pajamos paaugo, na o didesniosios dalies, t.y. dvidešimt keturių smuktelėjo. Tad nenuostabu, jog bendra pajamų pokyčių mediana yra neigiama ir sudaro 2,3 procento.

Tuo tarpu kalbant apie EBITDA pelną, tai tarp OMX NORDIC 40 indekso atstovių, kurių duomenys yra palyginami, per minimą laikotarpį dvidešimties paaugo, o septyniolikos įmonių ir bankų minimas pelnas smuktelėjo. Kadangi daugiau buvo tų, kurių EBITDA pelnas paaugo, tad natūralu, jog bendra šių pelnų pokyčių mediana yra teigiama bei sudaro 3,1 procento.

Vertinant pramonės ir paslaugų šakų atstoves, per praėjusį ketvirtį geriau sekėsi pirmosioms. Nors jų pajamų pokyčių mediana procentine išraiška buvo neigiama, tačiau EBITDA pelnų pokyčių mediana jau buvo teigiama, tuo tarpu paslaugų atstovių abu minėti rodikliai buvo neigiami. Bet dar prasčiau per pirmą šių metų ketvirtį pasirodė finansų sektoriaus atstovės, kurių bendra pajamų pokyčių mediana procentine išraiška buvo neigiama ir sudarė beveik devynis procentus, o EBITDA pelnų pokyčių mediana irgi buvo neigiama ir siekė trylika procentų.

Tarp keturiasdešimties apžvelgiamų įmonių ir bankų savo veiklos rezultatus labiausiai per praėjusį ketvirtį pagerino biotechnologijų srityje veikianti Genmab, tabako gaminius gaminanti bendrovė iš Švedijos Swedish Match, įvairias automobilių detales gaminanti Autoliv bei papuošalų gamintoja Pandora. Tačiau tuo pačiu buvo nemažai ir tų, kurių tiek pajamos, tiek EBITDA pelnai per pirmą šių metų ketvirtį gan pastebimai smuktelėjo. Įvairioje srityje veikiančios A.P. Møller - Mærsk kompanijos pajamos susitraukė beveik penktadaliu, o EBITDA pelnas krito net virš keturiasdešimt procentų, statybos kompanijos Skanska EBITDA pelnas smuko dar daugiau, t.y. virš šešiasdešimt procentų, o pajamos sumažėjo apie devynis procentus. Taip pat gan pastebimai pablogėjo tokių bankų kaip SEB ir Nordea Bank veiklos rezultatai.

Kalbant apie EBITDA pelningumą, tarp OMX NORDIC 40 indekso atstovių didžiausiu šiuo rodikliu per praėjusį ketvirtį pasižymėjo Švedijos tabako gamintoja Swedish Match, kurios EBITDA marža netgi buvo didesnė nei penkiasdešimt procentų, vaistų gamintoja iš Danijos Novo Nordisk B, kurios pelningumas siekė 47,5 procento bei energetikos srityje veikianti Suomijos įmonė Fortum (45,8 procento). Be to, didesniu nei keturiasdešimties procentų EBITDA pelningumu per praėjusį ketvirtį galėjo pasigirti ir Švedijos bankas Swedbank.

Tuo tarpu mažiausias minimas rodiklis per praėjusį ketvirtį buvo pas Nokia, kurios EBITDA marža netgi buvo neigiama ir siekė 5,5 procento, be to, itin maža marža taip pat pasižymėjo statybų įmonė Skanska (vos vienas procentas), DSV (5,4 procento) ir buitinės technikos gamintoja Electrolux, kurios EBITDA pelningumas sudarė aštuonis procentus.

Bendra EBITDA maržų mediana siekė 18,5 procento, kas buvo mažiau už didžiųjų Amerikos, Lenkijos įmonių ir bankų bendrus analogiškus medianos rodiklius, tačiau daugiau už Vokietijos ir Baltijos šalių atitinkamus rodiklius. Paslaugų atstovių bendra EBITDA pelningumų mediana per praėjusį ketvirtį buvo pastebimai didesnė už pramonės atstovių, na o finansų sektoriaus atstovės gali pasigirti tuo, jog jų minėtas rodiklis yra didžiausias.

Per pirmą šių metų ketvirtį didžiausiais įsipareigojimų ir turto santykiniais finansiniais rodikliais pasižymėjo Skandinavijos šalių bankai, be to, itin aukštas jis buvo ir pas Swedish Match bei Electrolux. Tuo tarpu tarp analizuojamų kompanijų iš Šiaurės šalių mažiausiu minimu rodikliu gali pasigirti biotechnologijų kompanija Genmab bei investicinė įmonė Investor. Fortum ir Novozymes bendrovių įsipareigojimų ir turto santykinis finansinis rodiklis taip pat yra gana žemas.

Bendra OMX NORDIC 40 indekso atstovių minimo rodiklio mediana siekia 0,61, kas yra mažiau nei atitinkami Amerikos, Vokietijos bendri didžiausių įmonių ir bankų rodikliai, bei tuo pačiu daugiau nei Lenkijos ir Baltijos šalių. Lyginant pramonės ir paslaugų šakų atitinkamą medianinį rodiklį, tai didesniu įsipareigojimų ir turto santykiniu finansiniu rodikliu pasižymį paslaugų atstovės.

Minimą indeksą sudarančių bendrovių santykinių rinkos vertės rodiklių (P/E, P/BV ir P/S) bendros medianos yra gana aukštos bei panašios į Vakarų šalių, t.y. Vokietijos ir Amerikos atitinkamų rodiklių medianas bei didesnės už Lenkijos ir Baltijos šalių.

Nuo šių metų pradžios tarp šioje apžvalgoje nagrinėtų Skandinavijos šalių didžiausių bendrovių ir bankų šešiolikos akcijos pabrango bei didesniosios dalies, t.y. dvidešimt keturių atpigo. Tad atsižvelgiant į tai nestebina, jog bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra neigiama ir siekia 4,1 procento. Labiausiai šiais metais atpigo finansų sektoriaus atstovių akcijos, na o lyginant pramonės ir paslaugų sritis, mažiau atpigo pirmosios atstovių akcijos.

Labiausiai šiais metais bent kol kas gali džiaugtis turintys Genmab bendrovės akcijų, kurios pabrango labiausiai, t.y. 22,8 procento. Tarp daugiausiai brangusių atsidūrė ir Sandvik akcijos, kurių vertė pakilo beveik devyniolika procentų. Virš penkiolikos procentų pabrango automobilių gamintojos Volvo bei ABB kompanijos akcijos, na o buitinės technikos ir įrengimų gamintojos Electrolux rinkos vertė per minimą laikotarpį pakilo virš keturiolikos procentų.

Tuo tarpu labiausiai šiais metais tarp OMX NORDIC 40 indekso atstovių atpigo Nokia akcijos, kurių vertė krito beveik ketvirtadaliu. Taip pat kiek daugiau nei penktadaliu atpigo Nordea Bank ir Ericsson įmonės akcijos.