Amerikos ekonomika paaugo sparčiau nei prieš tai skelbta

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2016-05-27 15:34 Komentarai: (0)
Po atlikto antrojo vertinimo paaiškėjo, jog per pirmą šių metų ketvirtį sumetintas Amerikos ekonomikos prieaugis siekė 0,8 procento, t.y. buvo didesnis nei skelbta remiantis pirminiais preliminariais duomenimis. Balandžio pabaigoje buvo pranešta, jog didžiausia pasaulyje ekonomika paaugo vos 0,5 procento.

Ekonomistai prognozavo, jog po perskaičiavimo prieaugis bus padidintas iki vidutiniškai 0,9 procento. Tai lėčiausias augimas nuo pat praėjusių metų pirmojo ketvirčio. Per paskutinį praėjusių metų ketvirtį Amerikos ekonomika paaugo 1,4 procento.

Paaiškėjo, kad tiek užsienio prekyba, tiek verslo atsargų pokytis mažiau neigiamai paveikė per pirmą šių metų ketvirtį užfiksuotą Amerikos ekonomikos prieaugį nei prieš tai manyta.

Vartotojų išlaidos, kurios sukuria apie septyniasdešimt procentų šios šalies bendrojo vidaus produkto vertės, per praėjusį ketvirtį, kaip ir skelbta prieš tai, paaugo 1,9 procento, arba lėčiausiai nuo pat 2015 metų pradžios, kai ketvirtį prieš tai prieaugis siekė 2,4 procento. Ekonomistai tikėjosi, jog po perskaičiavimo šio rodiklio prieaugis bus padidintas iki vidutiniškai 2,1 procento.

Maloniai nustebino investicijų į gyvenamųjų namų statybą šuolis, jos ūgtelėjo dar sparčiau nei prieš tai manyta, t.y. ne 14,8 procento, o net 17,1 procento, arba labiausiai nuo pat 2012 metų ketvirtojo ketvirčio. Tai be jokios abejonės teigiamai paveikė bendrojo vidaus produkto pokytį.

Verslas atsargų per pirmą šių metų ketvirtį padidino už 69.6 mlrd. dolerių, kai ketvirtį prieš tai ši suma siekė 78.3 mlrd. dolerių. Po pirmojo preliminaraus vertinimo skelbta, jog atsargų prieaugio vertė sudarė 60.9 mlrd. dolerių. Tad tuo pačiu minimas rodiklis Amerikos bendrojo vidaus produkto prieaugį sumažino ne 0,33 procentinio punkto, o tik 0,2 procentinio punkto.

Kaip minėta, po perskaičiavimo paaiškėjo, jog Amerikos užsienio prekybos deficitas per pirmą šių metų ketvirtį buvo mažesnis nei prieš tai manyta, tad neigiamas poveikis bendrojo vidaus produkto pokyčiui irgi buvo mažesnis, t.y. ne 0,34 procento punkto, o tik 0,21 procentinio punkto.

Amerikoje verslo struktūrinės investicijos per pirmą šių metų ketvirtį susitraukė 8,9 procento, tuo tarpu investicijos į įrangą ir įrengimus smuko devyniais procentais.

Priminsime, kad dar laukia trečias ir šiame etape galutinis praėjusio ketvirčio Amerikos bendrojo vidaus produkto perskaičiavimas, kurio rezultatas bus paskelbtas birželio mėnesio pabaigoje.

Amerikos Federalinio Rezervų banko Atlantos padalinio atstovai prognozuoja, kad per šį ketvirtį didžiausios pasaulyje ekonomikos augimas paspartės iki 2,9 procento. Įprastai Amerikos bendrasis vidaus produktas sparčiausiai auga būtent per antrą ketvirtį.
 
Dar nėra komentarų