JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: LHV bankas Data: 2016-05-25 15:36 Komentarai: (0)
JAV akcijų indeksų ateities sandorių kainas kelia įmonių ketvirtiniai rezultatai bei skelbiami šalies ekonominiai rodikliai.



Vakar JAV akcijų indeksai kilo, o Nasdaq indekso vertė išaugo 2%. Paskelbti balandžio mėn. naujų namų pardavimai JAV ženkliai pranoko lūkesčius, o statybos bendrovės Toll Brothers (TOL) akcijų kaina šoktelėjo net 8,7% po to, kai įmonė pranešė geresnius nei tikėtasi rezultatus dėl sparčiau augusių prabangių namų pardavimų.

Poprekybinėje sesijoje Hewlett Packard Enterprise (HPE) akcijų kaina vakar šoktelėjo į viršų beveik 12% po to, kai paskelbė, jog ketina atskirti IT paslaugų dukterinę bendrovę ir sujungti ją su Computer Sciences (CSC). Naujosios įmonės kontrolė bus padalinta per pusę. Po šios naujienos CSC akcijų kaina poprekybinėje sesijoje šoktelėjo beveik 28%. Hewlett Packard Enterprise direktorė Meg Whitman tiki, kad verslo paslaugų sektorius yra pasiruošęs konsolidacijai. Verta priminti, jog praėjusias metais Hewlett-Packard buvo padalinta į dvi įmones – į verslo sektorių orientuotą Hewlett Packard Enterprise (HPE) ir asmeninių kompiuterių bei spausdintuvų gamybos HP (HPQ).

Azijoje dauguma akcijų indeksų kilo, tačiau Kinijos CSI 300 indeksas fiksavo nedidelį vertės mažėjimą. Šanchajaus biržoje apyvartos buvo menkos, o didžiausius kritimus fiksavo transporto sektoriaus įmonių akcijos. Nuo metų pradžios CSI 300 indekso vertė sumenko 18%, investuotojams baiminantis lėtėjančio šalies ekonomikos augimo.

Europos akcijų indeksai kyla. Naujausias Ifo instituto Vokietijos verslo sąlygų indeksas pranoko lūkesčius ir parodė, jog gegužės mėnesį verslininkai veiklos sąlygas bei ateities perspektyvas vertino optimistiškiau nei tikėtasi. Paskelbta, jog buvo pasiektas preliminarus Graikijos ir jos kreditorių susitarimas dėl šalies skolos naštos mažinimo. Taip pat šaliai bus suteiktas 10,3 mlrd. EUR finansinės pagalbos paketas, kuris leis šaliai grąžinti dalį ankstesnių skolų.

Drabužių parduotuvių tinklo valdytojos Marks & Spencer (MKS) akcijų kaina Londono biržoje šiandien smunka apie 8% po to, kai įmonės direktoriaus Steve Rowe paskelbta naujoji pardavimų didinimo strategija nesulaukė investuotojų pritarimo. Be to, baiminamasi, jog trumpuoju laikotarpiu bus paveiktas pelningumas. Strategija apima drabužių asortimento mažinimą, dalies produktų kainų apkarpymą ir vykdomų nuolaidų skaičiaus mažinimą.

Šiandien Kanados centrinis bankas spręs dėl bazinės palūkanų normos ir bus paskelbti JAV įmonių naftos atsargų duomenys. Rytoj rinkos dalyvių dėmesys nukryps į naujausius D. Britanijos BVP ir JAV ilgalaikio vartojimo prekių užsakymų duomenis. Penktadienį bus paskelbti preliminarūs JAV BVP augimo duomenys ir šalies centrinio banko vadovė sakys kalbą.

WTI tipo naftos kaina ir vėl pakilo virš 49 USD už barelį ribos, investuotojams laukiant naujausių JAV įmonėse laikomų naftos atsargų duomenų, kurie turėtų parodyti, jog žaliavos atsargos mažėjo. Jau kitą savaitę vyks OPEC narių susitikimas, kurio metu ir vėl bus siekiama susitarti dėl naftos gavybos „užšaldymo“. Po vakarykščio kritimo EUR/USD kursas šiuo metu švelniai kyla ir yra apie 1,1144. Aukso kaina krenta ir nuo balandžio pabaigoje pasiektos viršūnės sumenko daugiau nei 5%.

 
Dar nėra komentarų