JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: LHV bankas Data: 2016-05-23 15:49 Komentarai: (0)
Po savaitgalio investuotojai išlieka atsargūs ir JAV akcijų indeksų ateities sandorių kainos nerodo aiškios krypties.



Praėjusios savaitės pabaigoje korekcinės nuotaikos išblėso ir JAV akcijų indeksai fiksavo verčių augimus. Savaitės viduryje pasirodė paskutinio Fed narių susitikimo protokolas, kuris lėmė prognozes, jog jau kito Fed narių susitikimo metu bazinė palūkanų norma bus keliama į viršų. Artimiausio Fed narių susitikimo sprendimai bus skelbiami birželio 15 d.

Azijoje akcijų indeksai šiandien nerodė vieningos krypties. Japonijos Nikkei 225 sumenko beveik 0,5% po to, kai Japonijos finansų ministras Taro Aso pareiškė, jog Japonija pakels pardavimų mokestį (PVM analogas). Be to, savaitgalį pasirodę šalies prekybos duomenys parodė, jog balandžio mėn. eksportas sumenko 10,1% (met./met.), o importas – net 23,3% (met./met.).

Europos rinkose akcijų indeksai krenta. Savaitgalį pasirodė nepatvirtintos naujienos, jog Fiat Chrysler (FCA) naudojo draudžiamą programinę įrangą ir taip klastojo automobilių taršos bandymų rezultatus. Įmonės atstovas kaltinimus neigia ir teigia, jog visi įmonės automobiliai atitinka taršos standartus. Nepaisant to, FCA akcijų kaina Italijos biržoje smunka apie 4%.

Chemikalų gamintoja Bayer (BAYN) atskleidė pasiūlymo įsigyti biotechnologijų bei žemės ūkio sektoriaus atstovę Monsanto (MON) detales. Monsanto siūloma perimti už 62 mlrd. USD (122 USD už akciją), kai penktadienį MON akcijų kaina Niujorko biržoje kainavo 101,5 USD. Investuotojai naujieną, jog Bayer nori perimti Monsanto, sutiko gana skeptiškai ir per pastarąsias 2 darbo dienas BAYN akcijų kaina sumenko daugiau nei 10%.

Šiandien lauksime JAV pirkimų vadybininkų indekso, o rytoj pasirodys naujų namų pardavimų duomenys. Be to, antradienį Europos akcijų rinkas išjudins ZEW Vokietijos bei visos euro zonos ekonomikos pasitikėjimo indeksai. Savaitės viduryje Kanados centrinis bankas spręs dėl bazinės palūkanų normos ir bus paskelbti JAV prekybos duomenys. Ketvirtadienį rinkos dalyvių dėmesys nukryps į naujausius D. Britanijos BVP duomenis, o kitos savaitės pabaigoje – į JAV.

WTI tipo naftos kaina yra linkusi kristi ir šiuo metu svyruoja ties 48 USD už barelį riba. Remiantis Bloomberg rengta 27 analitikų apklausa, beveik visi analitikai mano, jog kitą savaitę vyksiančio OPEC narių susitikimo metu taip ir nebus pasiektas susitarimas dėl naftos gavybos „užšaldymo“, kadangi Saudo Arabija ir toliau sieks pažaboti skalūnų naftos išgavėjus ir kitus konkurentus. JAV doleris euro atžvilgiu stiprėja ir EUR/USD kursas šiuo metu yra ties 1,1200 riba. Nepaisant vis augančios JAV bazinės palūkanų normos kėlimo tikimybės, nuo metų pradžios EUR/USD kursas išaugo apie 3,2%. Aukso kaina švelniai krenta ir šiuo metu siekia apytiksliai 1 250 USD už Trojos unciją.

 
Dar nėra komentarų