Verslo ir rinkų naujienos » Bankams gresia rimtas pelningumo šokas


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2016-05-18 16:09.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=23267


Pagrindinis Europos Centrinio banko ekonomistas Peter Praet perspėja, kad vis labiau didėjančios „beviltiškos skolos“ ir augančios išlaidos reiškia, jog visa tai Europos bankams gali baigtis rimtu pelningumo šoku, rašo The Financial Times.

Euro zonos Centrinio banko pagrindinis ekonomistas mano, jog senojo žemyno bankų sistema vis dar turi problemų kylančių dėl konsolidavimo stokos, perteklinių pajėgumų ir praeities palikimo.

Tai reiškia, kad „blogais laikais“ jų likimas gali būti „labai cikliškas“. Peter Praet pažymėjo, kad didžiausias finansinio stabilumo žemyne šaltinis yra nepatikrintos naujos taisyklės susijusios su bankų bankrotais.

Šie nauji principai, kur numatyta, kad nuostolių našta tenka bankų akcininkams ir kreditoriams, yra pagrindinė priežastis kodėl nerimauja komerciniai kreditoriai, nes tai vis dar nebuvo išbandyta praktikoje.

Investuotojai baiminasi, kad sprendimai siekiant apsaugoti mokesčių mokėtojus nuo išlaidų patyrimo bankrutuojant bankams, gali lemti, jog šios išlaidos teks privačiam sektoriui bei bus sumažintas pasitikėjimas bankų sistemos „sveikata“.

Rinkos dalyvius taip pat neramina Europos Centrinio banko įgyvendinama neigiamų palūkanų politika, nes jie baiminasi, kad tai neigiamai paveiks bankų pelnus ir veiklos pelningumą.