Kodėl techninė analizė?

» Straipsniai » Techninė analizė
Techninės analizės analitikas gali greitai išanalizuoti situaciją bet kurios šalies vertybinių popierių rinkoje, bet kurios likvidžios bendrovės pozicijoje bei valiutų ar žaliavų rinkose. Tai suteikia daug galimybių.
versija spausdinimui
Autorius: traders.lt Data: 2016-05-02 19:23 Komentarai: (3)
Visi, bent jau pradėję domėtis investavimu ar spekuliavimu finansų rinkose susidūrėme vienaip ar kitaip tiek su fundamentalia, tiek su technine analizėmis bei rinkomės, kuriai teikti pirmenybę. Daugelis tų rinkos dalyvių, kurie joje veikia jau seniai, investavime yra išbandę tiek fundamentalią, tiek techninę analizę bei pasirinko sau tinkamiausią rinkos analizavimo metodą. Žinoma, buvo, yra ir bus tiek fundamentalios, tiek techninės analizės šalininkų, tiek tų, kurie savo veikloje finansų rinkose abi jas taiko ar naudoja. Tačiau vis dėl to, kodėl techninė analizė?

Labai dažnai didelių kainų pokyčių pradžioje (po labai svarbaus ilgalaikio dugno ar viršūnės) fundamentali situacija nepaaiškina, kodėl rinka taip elgiasi

Tokiais kritiniais momentais du minimi analizės metodai skiriasi labiausiai. Po tam tikro laiko abiejų analizių išvados tampa panašios, bet dažniausiai fundamentalios analizės šalininkas su savo išvadomis, lyginant su techninės analizės šalininku, gan pastebimai arba pernelyg vėluos.

Taip yra dėl to, nes kainos lenkia fundamentalias žinias apie rinką. Sakoma, kad rinka diskontuoja ateitį. Dažnai bulių ar meškų rinkos prasideda dėl nežinomų fundamentalios arba pagrindinės situacijos pokyčių. Kol tos priežastys tampa visuotinai žinomos, nauja tendencija arba trendas jau būna gerokai pasistūmėjęs.

Stebint fundamentalia analize paremtas rekomendacijas galima įžvelgti, kad dažniausiai jos seka kainas. Esant bulių rinkai kompanijų rinkos vertės dažnai yra padidinamos po geresnių veiklos rezultatų paskelbimo, arba kai akcijų kaina labiau pakyla. Meškų rinkoje rezultatai yra blogesni nei ankstesnės prognozės, kas verčia analitikus sumažinti vertinimus ir vytis dar labiau krentančias kainas.

Retai nutinka, jog fundamentalia analize paremtos rekomendacijos suteiktų ilgalaikį požiūrį į rinką. Tai iš analitiko reikalauja didžiulės vaizduoties ir patirties, be to, jis turi atsižvelgti į visus svarbius veiksnius. Tereikia, jog vienas svarbus veiksnys būtų praleistas arba nuvertintas, ir visas komplikuotas kompanijos įvertinimo modelis veda prie klaidingų išvadų.

Paskutinė Amerikoje kilusi krizė pademonstravo, jog fundamentalios žinios nuo rinkos atsiliko daug mėnesių. Daugelis ekonomistų pamiršo, arba nekreipė dėmesio į tai, jog biržų indeksai yra ekonomikos barometrai, jei jie krenta, tai nebe priežasties.

Spekuliantai ir investuotojai investuoja į rinką pinigus. Kiekvieną dieną rinka įvertina jų veiksmus, tad joje išlieka tik geriausieji, o daugelis pasitraukia arba bankrutuoja. Iš kitos pusės apie rinkas kalba analitikai, kurie nėra atsakingi už savo rekomendacijų ir prognozių tikslumą.

Techninė analizė gali būti taikoma trumpuoju, vidutiniu ir ilguoju laikotarpiu

Jau ankstesniame skyriuje buvo kalbama apie techninės analizės naudojimą vertinant ilgalaikę perspektyvą. Būtent atliekant tokio pobūdžio vertinimą, ji investuotojui gali suteikti didžiausią naudą.

Daugelis finansų sektoriaus atstovų mano, kad ilgalaikėms prognozėms labiausiai tinka fundamentali analizė, tuo tarpu techninė analizė yra taikoma tik trumpalaikiu laikotarpiu (pavyzdžiui, atidarant arba uždarant poziciją). Tai nėra tiesa.

Paskutinė kilusi pasaulinė krizė geriausiai parodė, o tiksliau sakant sukompromitavo fundamentaliosios analizės naudingumą ilgalaikiame prognozavime. Dažniausiai apie artėjančią apokalipsę perspėja techninės analizės analitikai, kurie kalbant apie rinką orientuojasi į ilgalaikį laikotarpį.

Didelis techninės analizės privalumas yra tai, kad ji suteikia greitą ir platų požiūrį

Techninės analizės analitikas gali greitai išanalizuoti situaciją bet kurios šalies vertybinių popierių rinkoje, bet kurios likvidžios bendrovės pozicijoje bei valiutų ar žaliavų rinkose. Tai suteikia daug galimybių. Jis taip pat vienu metu gali stebėti situaciją daugelyje rinkų.

Fundamentalios analizės analitikas yra apribotas ir jam reikia daugiau laiko norint išanalizuoti naują įmonę tame sektoriuje, kuriame jis specializuojasi. Jis nėra pajėgus vienu metu analizuoti daug rinkų, tad tam reikia didelės grupės žmonių.

Techninė analizė suteikia jums galimybę sutelkti dėmesį į tas rinkas, kuriose yra stiprios tendencijos arba trendai

Uždirbti galima tik rinkose, kuriose egzistuoja tendencija arba trendas bei geriausiai, kad jis būtų stiprus. Stebint ar sekant kelias rinkas visuomet galima išsirinkti tas, kuriose yra mums palanki tendencija, arba kuriose vyrauja ilgesnės trukmės konsolidacija.

Šie paminėti techninės analizės privalumai prieš fundamentalią analizę lemia, jog tai yra puiki priemonė individualiems investuotojams. Todėl verta skirti laiko ir suprasti techninę analizę bei išmokti ją naudoti. Tokios žinios leis geriau suprasti, kas vyksta rinkoje bei gali užkirsti kelią pinigų praradimui.

Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais
 
1.   Parašė C#   2016-04-30 10:25  

Kodel Todel. Tik nepaminejot pagrindines TA problemos - daznokai ji teduoda 50/50, biski triuksmeli pavarinet.. Ir tokiu atveju nera skirtumo kiek tu grafiku aprepi, visur tu tradini triuksma. Bet iliuzija - didele jega

 
2.   Parašė zakis   2016-05-01 00:50  

Vat tam ir esi tu, kad 60/40 padarytum analize.

 
3.   Parašė arvi   2016-05-01 07:36  

Pagal svarba: Pirmoj vietoj psichologija
Antroj vietoj pinigu valdymas
Gale TA