Techninė analizė - pradžia

» Straipsniai » Techninė analizė
Techninė analizė remiasi trimis prielaidomis: rinka diskontuoja viską, kainos priklauso nuo tendencijų ir istorija kartojasi
versija spausdinimui
Autorius: traders.lt Data: 2016-04-18 19:21 Komentarai: (0)
Techninė analizė yra rinkos elgsenos tyrimas, visų pirma naudojant grafikus, kuriuo siekiama numatyti ateities kainų tendencijas, kryptis. Techninė analizė apima keletą požiūrių į kainų judėjimo studijavimą, kurios sujungtos į vieną harmoningą teorijos programą.

Šis analizės tipas studijuoja kainų kitimą rinkoje analizuojant tris rinkos veiksnius: kainą, apimtis arba apyvartą ir jei studijuojama ateities sandorių rinkoje, tuomet atvirų pozicijų skaičių. Iš šių trijų veiksnių pirminis arba pagrindinis techninės analizės objektas yra kainos, o kitų veiksnių pakitimai yra daugiausia tiriami siekiant patvirtinti, kad nustatyta kainų tendencija teisinga.

Techninė analizė remiasi trimis prielaidomis: rinka diskontuoja viską, kainos priklauso nuo tendencijų ir istorija kartojasi.

Rinka diskontuoja viską

Techninės analizės šalininkai teigia, kad visi veiksniai, kurie turi įtakos kainai jau yra joje įvertinti. Šią svarbiausią prielaidą lemia įsitikinimas, kad kainos pokytis atspindi pasiūlos ir paklausos santykio pokytį. Kitaip tariant, techninis analitikas daro prielaidą, kad nereikia nagrinėti veiksnius, turinčius įtakos instrumento kainai arba ištirti priežastis, kodėl ji mažėja arba didėja. Rinka viską žino ir tai ji formuoja kainą, todėl reikia studijuoti grafikus ir techninės analizės rodiklius, kad sėkmingai prognozuoti, į kurią pusę juda rinka.

Ši prielaida prieštarauja fundamentaliai analizei, kurioje dėmesys pirmiausia kreipiamas į įvairių veiksnių tyrimą, o po to, kai atlikta veiksnių analizė, yra padaroma išvada dėl rinkos tendencijų.Tai nereiškia, kad techninės analizės analitikai atmeta teiginį, kad tendencijų biržoje priežastis yra ekonominės sąlygos. Jie tik mano, kad rinką yra lengviau suprasti ir prognozuoti analizuojant jos elgesį, t.y. grafikus.

Kainos priklauso nuo tendencijų

Kainų grafikuose techninės analizės analitikas bando rasti tendenciją, t.y. kryptį kur link juda kainos. Trendo arba tendencijos atpažinimas jos ankstyvojoje fazėje leidžia atlikti sandorius, kurie turėtų duoti pelną (pirkti, kai formuojasi augimo tendencija, parduoti, kai kritimo tendencija). Analitikai daro prielaidą, kad yra didesnė tikimybė, kad ši tendencija tęsis, nei kad bus jos pasikeitimas. Tendencija tęsis tol, kol neprasidės nauja.

Istorija kartojasi

Grafikų tyrinėjimas ir analizavimas padeda rasti pasikartojančius modelius (formacijas), kuriais juda kursai. Taip yra dėl tam tikrose situacijoje pasikartojančio žmogaus elgesio, t.y. glaudžiai susiję su žmogaus psichologijos, kuri per daugelį metų beveik nepakito, tyrimais. Analitikai žinodami dažniausius modelius (formacijas) bando juos atrasti esančiose grafikuose ir šiuo pagrindu prognozuoti ateitį, nes istorija kartojasi.


Apibendrinant, techninis analitikas yra asmuo, kuris studijuoja rinkos elgseną (kainas) ir ieško grafikuose istorinių kainų, tendencijų, formacijų (modelių), kurios gali padėti nuspėti rinkos elgesį. Savo veikloje techninės analizės analitikai taip pat naudojasi ir įvairiais rodikliais, kurie padeda geriau suprasti ir nuspėti kainų pokyčius.

Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais
 
Dar nėra komentarų