Lenkijos akcijų rinkos apžvalga

» Straipsniai » Apžvalgos
Autorius: traders.lt Data: 2016-03-21 19:43 Komentarai: (0)
Šalia mūsų kaimyninėje Lenkijoje yra įsikūrusi Varšuvos birža, kurioje gausus pasirinkimas, t.y. yra prekiaujama tiek ypač didelių, tiek vidutinių, mažų ir ypač smulkių kompanijų akcijomis. Be to, Varšuvos biržoje po truputi daugėja ir kompanijų iš Lietuvos. Taigi, didžiosios bendrovės, kurių akcijomis prekiaujama minimoje biržoje ir kurios to dar nebuvo spėjusios padaryti, šią savaitę galutinai pristatė savo praėjusio ketvirčio ir bendrus metinius veiklos rezultatus, kuriuos mes ir apžvelgsime bei panagrinėsime.

WIG20

Apžvelgdami ir analizuodami praėjusių metų paskutinio ketvirčio ir bendrus metinius Varšuvos biržoje kotiruojamų didžiausių bendrovių ir bankų veiklos rezultatus mes tradiciškai orientuosimės į WIG20 indekso atstoves. WIG20 - tai dvidešimties didžiųjų kompanijų ir bankų, kurių akcijomis prekiaujama Varšuvos biržoje ir kurios yra likvidžiausios, indeksas.

Lygindami praėjusių metų ketvirtą ketvirtį su ankstesniu ketvirčiu, bent jau vertinant pagal medianinius rodiklius, matome, kad padėtis kiek pagerėjo.

Taigi, kaip įprasta pradedame nuo paprasčiausios statistikos. Per praėjusį ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, iš dvidešimties minimo indekso atstovių vienuolikos pajamos paaugo, na o likusių devynių smuktelėjo. Per trečią praėjusių metų ketvirtį šis santykis buvo priešingas. Kalbant apie metinius pajamų pokyčius, tai per 2015 metus buvo toks pats santykis kaip ir per paskutinį praėjusių metų ketvirtį.

EBITDA pelno atveju, per ketvirtą praėjusių metų ketvirtį aštuonių WIG20 indekso atstovių minimas pelnas paaugo, na o dešimties smuktelėjo. KGHM ir PKN Orlen duomenys nėra palyginami, t.y. pirmuoju atveju buvo nuostolis, o antruoju atveju pelnas, kai per ankstesnius lyginamus laikotarpius viskas buvo atvirkščiai. Ankstesnį ketvirtį duomenys buvo atitinkamai 8 ir 12. Per visus praėjusius metus šis santykis buvo kiek prastesnis, t.y. septynių kompanijų EBITDA pelnas pakilo, na o vienuolikos smuktelėjo.

Analizuojant medianinius veiklos rezultatų pokyčių rodiklius, kaip prieš tai minėjome, praėjusio ketvirčio tiek pajamų, tiek EBITDA pelnų pokyčių medianiniai rodikliai buvo geresni už ankstesnio ketvirčio. Bendra pajamų pokyčių mediana per ketvirtą praėjusių metų ketvirtį jau buvo teigiama, kai ketvirtį prieš tai buvo neigiama, tuo tarpu neigiama EBITDA pelnų pokyčių mediana smuktelėjo nuo 7,3 iki 2,8 procento. Metiniai minėti medianiniai rodikliai buvo labai panašūs į ketvirto ketvirčio.

Vertinant pramonės ir paslaugų šakų atstovus, akivaizdu, jog pirmiesiems sekėsi prasčiau ir tą akivaizdžiai iliustruoja veiklos rezultatų tiek ketvirčio, tiek metinės medianos. Tiesa, verta atkreipti dėmesį, kad tarp WIG20 indekso atstovių kur kas daugiau paslaugų sferoje veikiančių nei pramonėje. Be to, lyginant praėjusio ketvirčio paslaugų ir pramonės įmonių pajamų ir EBITDA pelnų pokyčių medianas su trečiojo ketvirčio atitinkamais rodikliais, jie pasitaisė, o tai yra pozityvu. Tuo tarpu kalbant apie finansų sektoriaus atstoves, padėtis kiek priešinga, t.y. nors neigiama pajamų pokyčių mediana buvo mažesnė, tačiau EBITDA pelnų neigiama pokyčių mediana padidėjo. O energetikos atstovių atveju viskas buvo priešingai.

Pramonės atstovių metinė pajamų pokyčių mediana yra neigiama, kaip ir EBITDA pelnų, be to, ta pati padėtis ir kalbant apie finansų sektoriaus atstoves, o tuo tarpu paslaugų įmonių pirmasis rodiklis yra teigiamas, o antrasis neigiamas, t.y. kaip ir energetikos sektoriaus atstovių. Lenkijos prekybos sektoriaus atstovių tiek ketvirčio, tiek metinės veiklos rezultatų pokyčių medianos procentine išraiška yra teigiamos, tiesa, pajamų pokyčio medianos yra didesnės už EBITDA pelnų, o tai nėra pozityvus reiškinys.



Tarp WIG20 indekso atstovių per praėjusį ketvirtį tiek pajamų, tiek EBITDA pelnų prieaugiu gali pasigirti Lenkijos informacinių technologijų sektoriaus milžinė Asseco Poland, draudimo bendrovė veikianti ir Lietuvoje PZU, dvi prekybos srityje veikiančios kompanijos, t.y. Eurocash ir CCC, Cyfrowy Polsat bei energetikos sektoriaus atstovės Enea, Energa ir PGE.

Tarp minėtų kompanijų didžiausiu pajamų prieaugiu pasižymėjo Asseco Poland ir Eurocash, o didžiausiu EBITDA pelno šuoliu - PGE, PZU ir Enea.

Labiausiai per paskutinį praėjusių metų ketvirtį pablogėjo trijų bankų, t.y. Bank Pekao, Bank Zachodni WBK ir PKO BP, bei šios šalies energijos sektoriaus atstovės PGNiG veiklos rezultatai. Bankų atveju šį pablogėjimą, o ypač pastebimą EBITDA pelnų kritimą lėmė buvusios vienkartinio pobūdžio išlaidos susijusios su vieno iš Lenkijos banko bankrotu. PGNiG atveju EBITDA pelnas krito labiau už pajamas, nes išlaidos mažėjo lėčiau.

Per minimą laikotarpį dėl kritusios naftos kainos labiausiai susitraukė PKN Orlen pajamos, kurios krito beveik penktadaliu, o jau minėtos PGNiG pajamos smuktelėjo penkiolika procentų. Alior Bank EBITDA pelnas per ketvirtą praėjusių metų ketvirtį krito net 77,5 procento, arba labiausiai tarp visų WIG20 indekso atstovių, be to, virš keturiasdešimt procentų smuktelėjo PGNiG ir Bank Zachodni WBK pelnai.

Kalbant apie 2015 metų veiklos rezultatus, didžiausiu pajamų ir EBITDA pelno prieaugiu pasižymėjo Cyfrowy Polsat, beje, pelnas paaugo kiek sparčiau už pajamas. Be to, kaip ir ketvirčio atveju savo metinius veiklos rezultatus pagerino Asseco Poland, CCC, Eurocash. Tarp bankų pozityviai išsiskyrė Bank Zachodni WBK, o labiausiai metiniai veiklos rezultatai pablogėjo pas PKO BP ir Bank Pekao, kurių pelnai krito bene labiausiai tarp visų WIG20 indekso atstovių. Daugiausiai per praėjusius metus smuktelėjo PZU EBITDA pelnas, kuris krito apie septyniolika procentų, o telekomunikacijų milžinės Orange Polska atveju sumažėjo apie šešiolika procentų. KGHM Polska Miedz veikla per 2015 metus dėl vienkartinio pobūdžio nurašymų ir smukusių metalų kainų buvo nuostolinga.

Didžiausių Lenkijos bendrovių ir bankų santykiniai finansiniai rinkos vertės (P/E, P/BV, P/S) medianiniai rodikliai bent jau duotuoju metu yra gana žemi, tačiau tuo pačiu šiek tiek aukštesni už Baltijos biržose kotiruojamų bendrovių. Mažiausiais minėtais medianiniais rodikliais pasižymi energetikos sektoriaus atstovės, na o didžiausiais - prekybos.

Bent jau duotuoju metu nuo šių metų pradžios pabrango net septyniolikos WIG20 indekso atstovių akcijos, tad nestebina, jog bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra teigiama ir siekia beveik penkis procentus. Praėjusiais metais buvo niūru ir daug raudonos spalvos, t.y. atpigo net penkiolikos bendrovių ir bankų akcijos. Per 2014 metus pabrango vienuolikos akcijos, o likusių devynių atpigo. Pagal akcijų kainų pokyčių medianas vertinant pramonės ir paslaugų sektoriaus atstoves, bent kol kas žymiai geriau sekasi antrosioms.

Labiausiai džiaugtis gali KGHM Polska Miedz akcijų turėtojai, nes būtent šios bendrovės akcijos pabrango daugiausiai tarp minimą indeksą sudarančių kompanijų ir bankų, t.y. kaina ūgtelėjo penktadaliu, o tai susiję su rinkoje kylančiomis vario ir sidabro kainomis. Dviženkliu procentine išraiška akcijų kainų prieaugiu taip pat pasižymėjo CCC, Bank Pekao ir PGE. Tuo tarpu daugiausiai atpigo chemijos bendrovės Synthos akcijos, tiesa, kritimas sudarė tik 4,5 procento.


Po net devynis mėnesius iš eilės buvusio nuoseklaus WIG20 indekso kritimo jis auga antrą mėnesį iš eilės. Natūralu, jog po prieš tai buvusio ilgo nuosmukio laikotarpio turėjome sulaukti kažkokios to nuosmukio korekcijos. Iki buvusio ilgo konsolidavimosi laikotarpio kanalo apatinės dalies dar yra erdvės palypėti, būtent to ir galime sulaukti, na o po to laukia esminis momentas, kuris nulems, kur link toliau judės šis indeksas.




Dar daugiau apžvalgų rasite mūsų tinklapio straipsnių skiltyje Apžvalgos (bei nuspaudę šią aktyvuotą nuorodą).

Panašūs straipsniai:

(apžvalga,veiklos rezultatai)

2024-04-14 » Lenkijos akcijų rinkos apžvalga
2024-03-30 » REKORDAI
2024-03-24 » Vokietijos akcijų rinkos apžvalga
2024-03-17 » Baltijos akcijų rinkos apžvalga (2 dalis)
2024-03-10 » Baltijos akcijų rinkos apžvalga
2024-03-03 » Amerikos akcijų rinkos apžvalga
2024-02-18 » Skandinavijos akcijų rinkos apžvalga
2024-01-14 » Baldų gamintojų apžvalga
2023-12-30 » Bulių triumfas
2023-12-23 » Lenkijos akcijų rinkos apžvalga

 
Dar nėra komentarų