Artimiausią dešimtmetį nafta išliks pigi

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2016-02-08 16:02 Komentarai: (0)
Naftos kainos dėl ekonomikos augimo sulėtėjimo Kinijoje, bei šios žaliavos gavybos Amerikoje iš skalūnų, per ateinančius net dešimt metų išliks žemos, prognozuoja Vitol Group vadovas Ian Taylor.

„Labai sunku tikėtis dramatiško kainų padidėjimo“ - teigė jis.

Anot Vitol Group kompanijos, kuri jau gyvuoja penkiasdešimt metų bei kuri yra didžiausia nepriklausoma naftos prekiautoja, o jos savininkai yra darbuotojai, vadovas mano, jog artimiausioje ateityje naftos kainos rinkoje svyruos ties maždaug penkiasdešimt dolerių už barelį.

„Įsivaizduojame tokias ribas, tikriausiai tarp 40 ir 60 dolerių už barelį. Tai tęsis nuo penkerių iki dešimties metų“ - sakė Ian Taylor.

Tuo pačiu minėtos kompanijos, kuri kasdien per dieną suprekiauja daugiau nei penkis milijonus barelių naftos ir jos produktų, direktorius nėra tikras ar naftos rinkoje jau buvo pasiektas kainų dugnas. Jis atkreipė dėmesį, kad pasiūla ir toliau išlieka didesnė už paklausą, o tai lemia tolesnį atsargų augimą.

Ian Taylor tikisi, kad per antrą šių metų pusę naftos kainos rinkoje gali pakilti iki 45 - 50 dolerių už barelį. Tačiau tuo pačiu jis pabrėžia, kad artimiausioje ateityje nereikėtų tikėtis, jog naftos kaina ir vėl taps triženklė.

„Patikėkite, kad galbūt jau niekad nepamatysite naftos kainos sugrįžimo virš 100 dolerių“ - teigė minimas naftos rinkos specialistas.

Jis atkreipia dėmesį, kad naftos pasiūla viršija pasaulio ekonomikos, kuri galėtų daug efektyviau naudoti šią žaliavą, poreikius.

Šiandieninės prekybos metu artėjant vakarui nafta pigo. Už barelį Brent žaliavinė naftos buvo mokama po 33.39 dolerius, arba 2,17 procento mažiau nei ankstesnės prekybos sesijos metu, na o už WTI barelį buvo mokama po 30.15 dolerių, arba 2,77 procento mažiau.

Nuo šių metų pradžios Brent nafta atpigo virš vienuolikos procentų, o WTI - 18,7 procento. Per pastaruosius vienerius metus jų kainos susitraukė atitinkamai 43,3 ir 42,6 procento.
 
Dar nėra komentarų