STAIGMENA, Bedarbystė Amerikoje sumažėjo, tačiau naujų darbo vietų skaičius nuvylė

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2016-02-05 15:33 Komentarai: (1)
Pirmąjį šių metų mėnesį Amerikoje naujų darbo vietų ne žemės ūkio sektoriuose buvo sukurta mažiau nei tikėjosi ekonomistai. Tuo tarpu bedarbystės rodiklis priešingai, dar labiau sumažėjo, nors laukta, jog jis nepakis. Po šios informacijos pasirodymo euro ir dolerio valiutų pora labai nervingai ir stipriai susvyravo.

Taigi, per sausį šioje šalyje ne žemės ūkio sektoriuose iš viso buvo sukurta tik 151 tūkstantis naujų darbo vietų, kai ekonomistai prognozavo, jog jų bus sukurta vidutiniškai 190 tūkstančių.

Be to, paaiškėjo, jog gruodį iš tiesų buvo sukurta net trisdešimt tūkstančių mažiau naujų darbo vietų nei prieš tai skelbta, t.y. tik 262 tūkstančiai. Tiesa, lapkritį sukurtų darbo vietų skaičius po korekcijos buvo kilsteltas nuo 252 iki 280 tūkstančių.

Tuo pačiu pakoregavus duomenis paaiškėjo, jog nuo 2014 metų balandžio iki 2015 metų kovo Amerikoje buvo sukurta 206 tūkstančiais mažiau naujų darbo vietų nei prieš tai manyta.

Bedarbystė Amerikoje pirmąjį šių metų mėnesį, palyginus su gruodžiu, nelauktai smuktelėjo nuo 5 iki 4,9 procento. Tai mažiausia bedarbystė šioje šalyje nuo pat 2008 metų vasario mėnesio.

Sausį šios šalies privačiame sektoriuje buvo sukurta tik 158 tūkstančiai naujų darbo vietų, kai prognozuota, jog jų skaičius sieks vidutiniškai 183 tūkstančius. Gruodį sukurtų naujų darbo vietų skaičius po korekcijos buvo sumažintas nuo 275 iki 251 tūkstančio.

Viešajame sektoriuje per pirmąjį šių metų mėnesį darbo vietų sumažėjo septyniais tūkstančiais, kai mėnesį prieš tai paaugo vienuolika tūkstančių. Anksčiau skelbta, kad gruodį šiame sektoriuje buvo sukurta septyniolika tūkstančių naujų darbo vietų.

Amerikos gamyklose praėjusį mėnesį buvo sukurta net 29 tūkstančiai naujų darbo vietų, arba daugiausiai nuo pat 2013 metų rugpjūčio, kai laukta, jog jų sumažės dviem tūkstančiais. Per gruodį šalies fabrikuose buvo sukurta trylika tūkstančių naujų darbo vietų, kai prieš tai skelbta, jog tik aštuoni tūkstančiai.

Mažmeninės prekybos srityje sausį buvo sukurta 58 tūkstančiai naujų darbo vietų, t.y. daugiausiai nuo 2014 metų lapkričio mėnesio, barai ir restoranai darbuotojų skaičių padidino 47 tūkstančiais. Naujų darbo vietų per pirmą šių metų mėnesį Amerikoje buvo sukurta ir sveikatos priežiūros sektoriuje, t.y. 37 tūkstančiai, finansinių paslaugų - 18 tūkstančių. Tačiau švietimo bei transporto ir sandėliavimo srityje darbo vietų skaičius smuktelėjo atitinkamai 39 ir 20 tūkstančių. Be to, dar septyniais tūkstančiais buvo sumažintas darbo vietų skaičius kasybos ir gavybos srityje.

Tuo tarpu vadinamoji nedarbo norma, į kurią yra įskaičiuojami ir tie darbuotojai, kurie dirba ne pilną darbo dieną, tačiau norėtų dirbti visą darbo dieną, bei tie bedarbiai, kurie norėtų dirbti, bet prarado viltį susirasti darbą ir jo aktyviai neieško, Amerikoje sausio mėnesį, palyginus su ankstesniu mėnesiu, nepakito ir sudarė 9,9 procento.

Dalyvavimo darbo rinkoje rodiklis per praėjusį mėnesį, palyginus su ankstesniu mėnesiu, paaugo nuo 62,6 iki 62,7 procento.

Amerikoje praėjusį mėnesį vidutinis valandinis darbo užmokestis pakilo net 0,5 procento, kai laukta, jog prieaugis bus mažesnis ir sudarys vidutiniškai 0,3 procento. Gruodį šis rodiklis nepakito. Metinis vidutinio valandinio darbo užmokesčio prieaugis sausį siekė 2,5 procento, kai mėnesį prieš tai sudarė 2,7 procento, t.y. buvo didžiausias nuo pat 2009 metų vidurio.
 
1.   Parašė C#   2016-02-05 15:35  

https://www.youtube.com/watch?v=3fDZXQImlAA