Penkios Ray Dalio investavimo taisyklės

» Straipsniai » Investavimo pagrindai
Pristatome gerai žinomo investuotojo, verslininko Ray Dalio, kuris taip pat yra vienas iš turtingiausių ir įtakingiausių pasaulio žmonių, penkias pagrindines investavimo taisykles
versija spausdinimui
Autorius: traders.lt Data: 2015-10-24 00:55 Komentarai: (0)
Kaip ir bet kurioje kitoje srityje, taip ir investavime daug pasiekusių žmonių nuomonių, patarimų ir taisyklių, kurios aktualios tiek pradedantiems, tiek jau rinkoje patirtį turintiems investuotojams bei treideriams, niekada nebus per daug. Šįkart jums trumpai pristatome gerai žinomo investuotojo, verslininko Ray Dalio, kuris taip pat yra vienas iš turtingiausių ir įtakingiausių pasaulio žmonių, penkias pagrindines investavimo taisykles.

Ray Dalio pirmąją savo gyvenime investiciją atliko būdamas vos dvylikos metų. Tuomet jis įsigijo Northeast Airlines kompanijos akcijų ir ši pirmoji investicija, susiklosčius labai palankioms sąlygoms, buvo labai sėkminga. Vėliau Harvardo verslo mokykloje baigęs mokslus jis Niujorko vertybinių popierių biržos salėje prekiavo žaliavų ateities sandoriais.

Bėgant laikui jis kilo karjeros laiptais ir tapo Commodities at Dominick & Dominick LLC investicinės kompanijos direktoriumi. Na o vėliau minimas investuotojas įkūrė Westport investicijų valdymo kompaniją bei po to ir vieną iš didžiausių pasaulyje Bridgewater Associates hedge arba rizikos draudimo fondą.

Taigi, pristatome jums penkias Ray Dalio investavimo taisykles, kurias jis savo knygoje „Principles” rekomenduoja investuotojams:

Surask tai, kas tau patinka

Ray Dalio pirminis žingsnis investavime prasidėjo nuo to, jog pirmasis sandoris, kaip jis pats prisipažino buvęs labai sėkmingas, patrigubino jo kapitalą. Jo istorija rodo, kad įmonių atranka turėtų būti daroma pagal pomėgius, aistras. Jei neturi tam laiko, geriau investuok naudodamas tuos instrumentus, kurie imituoją indeksų elgesį.

Užsiimk tuo, ką žinai

Jei jau esi tikras, kad turi noro ir laiko investuoti bei jauti tam aistrą, turėtum patikrinti, kurią rinkos dalį žinai geriausiai. Turi sutelkti dėmesį į tuos sektorius ir įmones, su kuriais esi susipažinęs. Kai jau nuspręsi, kurią rinkos dalį seksi, nepagailėk laiko tam, kad susidarytum nuomonę apie atskiras kompanijas.

Pasinaudok kitų patarimais

Kai jau susiformavai savo nuomonę, būtina ją palyginti su kitų investuotojų nuomonėmis. Tai daryti reikia todėl, nes investavime neteisingi sprendimai gali labai brangiai kainuoti. Ray Dalio visuomet kalba apie savo investavimo idėjas, kad pamatytų, kurių atžvilgiu jis gali būti neteisus. Net jei diskusijų metų jo nuomonė nepasikeičia, kitų investuotojų nuomonių išklausymas jam padeda geriau suprasti bendrovę, kuria jis domisi.

Prisimink, kad niekada nežinosi visko

Net tada, kai susipažinsi su skirtingais požiūriais apie dalykus susijusius su tave dominančiomis įmonėmis, neturėtum nustoti toliau rinkti informaciją. Kita vertus, vis dėl to verta sau nusistatyti tam tikras ribas. Atminkit, kad jūs niekad nežinosite visko.

Mokymasis niekada nesibaigia

Investavime mokymasis trunka metų metus ir mes turime susitaikyti su tuo, kad šioje srityje turbūt niekad nepasieksime visapusiško žinojimo. Tačiau visuomet reikia analizuoti ankstesnius sprendimus, kad ir toliau mokytis bei tobulinti sprendimų priėmimo procesą.

Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais
 
Dar nėra komentarų