JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: LHV bankas Data: 2015-10-12 15:55 Komentarai: (0)
JAV akcijų indeksų ateities sandorių kainos nerodo aiškios krypties, vyraujant mažam investuotojų aktyvumui dėl šalyje minimos Kolumbo dienos.



Per praėjusią savaitę S&P 500 indekso vertė kilo 3,2%, išaugus tikimybei, jog JAV centrinis bankas šiemet nesiims kelti bazinės palūkanų normos. Artimiausias JAV centrinio banko narių susitikimas, kurio metu bus sprendžiama dėl bazinės palūkanų normos kėlimo, vyks po kelių savaičių (spalio 28 d.). Penktadienį ženkliai (~6,8%) krito aliuminio gamintojos Alcoa (AA) akcijų kaina po to, kai įmonė pranešė prastesnius nei tikėtasi ketvirtinius pasiekimus. Nepaisant to, per mėnesį įmonės akcijų kaina yra pakilusi apie 7%, kadangi įmonė pranešė, jog ji bus padalinta į dvi dalis – įprastos aliuminio gamybos ir aukštesnės vertės automobilių bei lėktuvų aliuminio lydinių dalių gamybos bendroves. Tikimasi, jog padalijimas įvyks pirmą 2016 m. pusmetį.

Azijos akcijų rinkos šiandien kilo, išsilaikant optimistiškoms investuotojų nuotaikoms. Kinijos CSI 300 šoktelėjo daugiau nei 3%, o Japonijos Nikkei 225 kilo apie 1,7%. Rinkos dalyviai tikisi, jog Kinijos valdžia imsis papildomų priemonių, kad būtų paskatina šalies ekonomika. Savaitgalį šalies centrinis bankas pranešė, jog praplės programą, kurios metu siekiama sumažinti skolinimosi sąnaudų žemės ūkio sektoriui ir mažoms įmonėms. Taip siekiama paskatinti ekonomikos augimą.

Europos akcijų indeksai nerodo vieningos krypties. Šiandien buvo paskelbta išsamesnė legendinių automobilių gamintojos Ferrari akcijų platinimo informacija. Ferrari akcijas ketinama listinguoti Niujorko akcijų biržoje, o jų prekybos simbolis bus „RACE“. Fiat Chrysler šiuo metu valdo 90% Ferrari akcijų, o Piero Ferrari turi 10% akcijų paketą. Viešo akcijų platinimo metu Fiat Chrysler pasiūlys 17,2 mln. akcijų (~9%) po 48-52 USD, o likusias akcijas (80-81%) išdalins savo įmonės akcininkams kitų metų pradžioje. Fiat Chrysler direktorius platina Ferrari akcijas, kad pritrauktų lėšų 48 mlrd. EUR investicinei programai, kuria siekiama padidinti Jeep, Alfa Romeo ir Maserati prekių ženklų žinomumą visame pasaulyje. Fiat Chrysler (FCA), kuriai priklauso Ferrari, akcijų kaina Italijos biržoje kyla apie 1,4%.

IT sektoriaus atstovė Dell už 67 mlrd. USD įsigijo konkurentą EMC (EMC) – tai vienas didžiausių IT sektoriaus sandorių. EMC akcininkai gaus 24,05 USD ir specialias akcijas, kurios priklausys nuo EMC valdomos VMWare (VMW) rezultatų. Manoma, jog šis sandoris padės Dell geriau kovoti su konkurentais verslo duomenų saugojimo rinkoje. Be to, buvo pareikšta, jog VMWare išliks nepriklausoma bendrove, kurios akcijos išliks listinguojamos akcijų biržoje. EMC akcijų kaina priešprekybinėje sesijoje kyla apie 5% iki 29 USD, o VMW – krenta daugiau nei 2%.

Šiandien JAV yra minima Kolumbo diena, tačiau prekyba šalies akcijų biržose vyks įprastu laiku. Nepaisant to, ši diena nebus įtraukta į atsiskaitymų ciklą, kadangi bankai bus uždaryti. Be to, prekyba nevyks Kanados akcijų biržoje. Savaitės viduryje lauksime naujausių JAV mažmeninės prekybos duomenų, o antroje savaitės dalyje akcijų rinką išjudins JAV infliacijos, gamybos pramonės ir vartotojų pasitikėjimo rodikliai.

WTI tipo naftos kaina ir toliau svyruoja ties psichologiškai svarbia 50 USD už barelį riba. Aukso kaina yra kilti ir šiuo metu siekia apie 1 166 USD už Trojos unciją, o EUR/USD kursas yra linkęs švelniai kilti ir taip tęsia tris prekybos dienas iš eilės vykstantį kilimą.

 
Dar nėra komentarų