JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: LHV bankas Data: 2015-10-09 15:21 Komentarai: (0)
JAV akcijų indeksų ateities sandorių kainos švelniai kyla, rinkose išsilaikant optimistiškoms nuotaikoms.



Vakar JAV akcijų indeksai kilo ir Dow Jones Industrial Average indeksas fiksavo penktą prekybos sesiją iš eilės vykusį augimą. Rinkos dalyvių nuotaikas kėlė pasirodęs paskutinio Fed susitikimo protokolas, atskleidęs centrinio banko narių baimes dėl galimo pasaulio ekonomikos lėtėjimo ir išaugusios rizikos, susijusios su Kinijos ekonomikos būkle. Be to, dalis narių mano, jog artimiausiu metu infliacija šalyje nepasieks nustatyto kiek žemesnio nei 2% tikslo. O tai padidino tikimybę, jog centrinis bankas iki metų pabaigos nesiryš kelti bazinės palūkanų normos.

Azijos akcijų rinkos šiandien kilo, optimistiškoms investuotojų nuotaikoms persikėlus iš JAV. Japonijos akcijų indeksas Nikkei 225 augo 1,6%, Kinijos CSI 300 – 1,3%, Honkongo Hang Seng – 0,7%, o Indijos Sensex – 0,8%. Verta atkreipti investuotojų dėmesį į tai, jog pirmadienį dėl šventės bus uždaryta Japonijos akcijų birža. Be to, kitą savaitę didesnius Azijos akcijų indeksų svyravimus turėtų lemti pasirodysiantys naujausi Kinijos prekybos duomenys bei infliacijos rodikliai.

Europos akcijų indeksai kyla, pasaulio akcijų rinkose vyraujant optimistiškoms nuotaikoms. Vakar alaus gamintojo Anheuser-Busch InBevv (ABI) direktorius Carlos Brito dar kartelį kreipėsi į konkurento SABMiller (SAB) akcininkus ir paragino juos daryti didesnį spaudimą įmonės valdybai, kad ši rimčiau apsvarstytų SAB perėmimo pasiūlymą. C. Brito užsiminė apie valdybos vengimą derėtis, nors naujausiame Anheuser-Busch InBevv pasiūlyme už SAB Miller akcijas norima mokėti (42,15 GBP) apie 40% daugiau nei jų kaina buvo rugsėjo 14 d., kai pasirodė pranešimai apie galimą sandorį. Taip pat buvo pabrėžta, jog didžiausias SAB akcininkas tabako bendrovė Altria (MO) palaiko šį pasiūlymą. Carlos Brito kreipimasis į akcininkus parodo, jog SABMiller valdyba nėra linkusi bendradarbiauti. Londono biržoje SABMiller akcijų kaina yra linkusi kilti ir per pastarąjį mėnesį išaugo apie 23%.

Šiandien bus paskelbtas JAV importuotų produktų bei paslaugų kainų pokytis ir Atlantos Fed vadovas Dennis Lockhart sakys kalbą apie JAV ekonomikos prognozes ir monetarinę politiką. Pirmadienį JAV bus minima Kolumbo diena, tačiau prekyba šalies akcijų biržose vyks įprastu laiku. Nepaisant to, ši diena nebus įtraukta į atsiskaitymų ciklą. Pirmadienį prekyba taip pat nevyks ir Kanados akcijų biržoje. Kitos savaitės viduryje lauksime naujausių JAV mažmeninės prekybos duomenų, o antroje savaitės dalyje akcijų rinkas išjudins JAV infliacijos, gamybos pramonės ir vartotojų pasitikėjimo rodikliai.

WTI tipo naftos kaina šiandien kyla ir pranoko psichologiškai reikšmingą 50 USD už barelį ribą. Aukso kaina taip pat yra linkusi kilti po to, kai paskelbtas paskutinio Fed susitikimo protokolas sumažino tikimybę, jog bazinė palūkanų norma bus pradėta kelti artimiausiu metu. Dėl tos pačios priežasties kyla ir euras JAV dolerio atžvilgiu.

 
Dar nėra komentarų