Rytinė finansų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Swedbank Data: 2015-10-09 11:23 Komentarai: (0)
Vakar dieną Europos akcijų rinkos balansavo tarp kritimo ir augimo. Automobilių pramonės sektorius (Auto&Parts) kildamas 0,84 proc. padėjo indeksui Stoxx Europe 600 dieną užbaigti su nežymių 0,19 proc. vertės padidėjimu. Per ketvirtadienį automobilių gamintojas „Daimler AG“ pakilo 1,23 proc., „Porsche Automobil Holdings SE“ stiebėsi 2,13 proc., o „Fiat Chrysler Automobiles“ dieną baigė su 3,94 proc. vertės padidėjimu.

Tokį pastarosios bendrovės akcijos vertės kilimą lėmė informacija, kad pavyko pasiekti susitarimą su gamyklos darbuotojais, kurie buvo pradėję streiką JAV. Indekso Stoxx Europe 600 sudėtyje labiausiai nukentėjo bankinis sektorius, kurio vertė susitraukė -0,55 proc. Didesnės įtakos tam turėjo Šveicarijos banko „Credit Suisse Group“ -3,64 proc. kritimas. Dienraštis „Financial Times“ paskleidė gandus, kad bankas ruošiasi svarbiam kapitalo padidinimui, kurio metu tikėtina bus išleidinėjamos naujos akcijos.

FED‘o paskutinio posėdžio protokolas parodė, kad nariai kol kas dar nėra tvirtai nusprendę dėl bazinės palūkanų normos padidinimo, laukiant tvirtesnio ekonomikos pagyvėjimo. Pateikta informacija brėžia kryptį, kad šiuo metu JAV naudinga silpnesnė šalies valiuta, tikintis, kad tai pagyvins vietos bendroves ir kilstels pramonės produkcijos apimtis. Į tai reaguodami investuotojai kilstelėjo S&P 500 indeksą 0,88 proc. iki 2013,43 lygio. Vakar aliuminio produkcijos gamintoja „Alcoa Inc.“ paskelbė prastesniu nei tikėtasi trečiojo ketvirčio veiklos rezultatus, tačiau investuotojai tik pirmomis minutėmis spaudė akcijos kainą žemyn, o dienos pabaigoje paklausa akcijoms suaktyvėjo ir jų vertė pakilo 0,64 proc. iki 11,01 JAV dolerio už vienetą. Šiandien svarbesnių naujienų sulauksime iš JAV, kur paaiškės kaip pasikeitė didmeninės prekybos atsargos. Kol kas prognozės rodo, kad rugpjūčio mėnesį šis rodiklis išsilaikys stabilus, o liepą jis krito -0,1 proc.

Valiutų rinkos

Informacija iš paskutinio FED‘o susitikimo parodė, kad dar nėra tvirtos nuomonės dėl bazinės palūkanų normos didinimo. Todėl tikėtina šis rodiklis nebus kilstelėtas šiais metais, o tai automatiškai nukreipė vakar dieną JAV dolerį kritimo linkmę prieš eurą, EUR/USD valiutų kursui apsistojant ties 1,1276 lygiu. Šiandien ryte pastarasis kursas dar šiek tiek pakilo ir laikosi ties 1,1281.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Lošimų operatorius „Olympic Entertainment Group“ ir vėl išliko lyderis pagal apyvartą, kurio akcijomis ketvirtadienį investuotojai apsikeitė už 154,9 tūkst. eurų. Bendrovė papildomų svarbių naujienų nepaskelbė, o akcijos vertė buvo spaudžiama žemyn 1,13 proc. Pardavėjų pusėje didžiausia apyvartos dalis buvo jaučiama per vieną tarpininką, todėl tikėtina didesnį portfelį turintis investuotojas tiesiog norėjo susimažinti turimą poziciją. Vilniaus biržoje aktyvumu išsiskyrė „Panevėžio statybos trestas“, kurio akcijos vertė krito 1,18 proc., o 39 sandorio metu investuotojai perleido akcijų už 36,5 tūkst. eurų. Per ketvirtadienį OMX Baltic Benchmark indeksas susitraukė -0,31 proc.
 
Dar nėra komentarų