JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: LHV bankas Data: 2015-10-07 15:43 Komentarai: (0)
JAV akcijų indeksų ateities sandorių kainos kyla, rinkos dalyviams ryžtantis pirkti akcijas po vakar vyravusių korekcinių nuotaikų.



Vakar S&P 500 indeksas nutraukė penkias prekybos sesijas iš eilės vykusį kilimą ir fiksavo beveik 0,4% siekusį vertės mažėjimą. Investuotojų nuotaikas veikė paskelbti naujausi JAV prekybos duomenys, kurie parodė, jog dėl stiprėjusio JAV dolerio ir mažėjusios paklausos užsienio rinkose prekybos deficitas rugpjūtį išaugo 15,6% iki 48,3 mlrd. USD.

Vakar rinkos dalyviai vertino reikšmingus įmonių pranešimus. Geresnius nei tikėtasi trečio ketvirčio rezultatus paskelbusios vaisvandenių gamintojos PepsiCo (PEP) akcijų kaina kilo 1,3%. Žaliavų gavybos bendrovės Freeport-McMoRan (FCX) akcijos šoktelėjo apie 5,8% po to, kai bendrovė pranešė, kad svarsto apie naftos bei dujų gavybos padalinio atskyrimą arba kitokias alternatyvas. Taip siekiama kovoti su sumažėjusiomis žaliavų kainomis. O chemikalų gamintojos DuPont (DD) akcijų kaina vakar šoktelėjo beveik 7,7%. Rinkos dalyviai džiūgavo po įmonės pranešimo, jog po 27 m. darbo įmonėje atsistatydins dabartinė įmonės direktorė Ellen Kullman. Po šio sprendimo pasirodė prognozės, kad įmonė gali būti padalinta į dvi dalis – pesticidų, sėklų bei biodegalų ir medžiagų bendroves.

Azijos akcijų rinkose šiandien vyravo optimistiškos nuotaikos ir akcijų indeksai kilo. Japonijos Nikkei 225 akcijų indeksas šiandien fiksavo apie 0,8% siekusį augimą, nepaisant to, jo šalies centrinis bankas susilaikė nuo papildomo ekonomikos skatinimo. P. Korėjos akcijų indeksą Kospi kėlė apie 8,7% šoktelėjusi Samsung Electronics (005930) akcijų kaina. Įmonė pranešė, jog tikisi paskelbti ženkliai geresnius ketvirtinius rezultatus dėl išaugusių mobiliesiems telefonams skirtų ekranų ir lustų pardavimų. Verta pabrėžti, jog po savaitę trukusių išeiginių vietinėse Kinijos akcijų biržose prekyba bus atnaujinta jau rytoj.

Europos akcijų indeksai švelniai kyla. Šiandien Volkswagen (VOW) Vokietijos vyriausybei turi pristatyti planą, kaip ji taisys jau parduotus pernelyg daug aplinką teršiančius dyzelinius automobilius. Volkswagen direktorius pareiškė, jog minėti automobiliai bus pradėti taisyti jau nuo 2016 m. sausio mėnesio, o iki metų pabaigos planuojama užbaigti taisyti visus automobilius. Galimi sprendimo variantai – nuo programinės įrangos atnaujinimo iki automobilių pakeitimo. Manoma, jog VW turės sutaisyti mažiausiai 11 mln. automobilių visame pasaulyje. Šiandien VOW akcijų kaina Vokietijos biržoje kyla apie 6%.

Šiandien bus paskelbtas JAV naftos atsargų pokytis ir 10 m. trukmės JAV vyriausybės obligacijų aukciono rezultatas. Rytoj lauksime Anglijos centrinio banko sprendimų dėl bazinės palūkanų normos ir vykdomos šalies ekonomikos skatinimo programos. Ekonomistai mano, jog centrinis bankas rytoj reikšmingų sprendimų nepaskelbs. Be to, rytoj bus paskelbtas naujausias JAV darbo rinkos rodiklis bei pasirodys paskutinio Fed susitikimo protokolas.

WTI tipo naftos kaina tęsia vakarykštį kilimą ir šiuo metu svyruoja ties 49,5 USD už barelį. Aukso kaina taip pat yra linkusi kilti ir artėja prie 1 150 USD už Trojos unciją ribos, o euras šiandien yra linkęs silpnėti JAV dolerio atžvilgiu. Per vienerius metus EUR/USD kursas sumenko beveik 12%, investuotojams įvertinant Europos ir JAV centrinių bankų monetarinės politikos pokyčius.

 
Dar nėra komentarų