Rytinė finansų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Swedbank Data: 2015-10-07 10:46 Komentarai: (0)
Antradienį netikėtai kritusios Vokietijos gamyklų užsakymų apimtys sužadino investuotojų optimizmą, kad regionų centriniai bankai artimiausiu metu turės ieškoti išeičių, kurios padėtų pagyvinti šalies ekonomiką. Blogų rodiklių lavina tęsiasi.

Šiandien ryte paaiškėjo, kad didžiausios euro zonos narės – Vokietijos – pramonės produkcijos mastai susitraukė -1,2 proc., nuo prieš tai mėnesį buvusio 1,2 proc. augimo ir tai buvo priešingas pokytis nei analitikai tikėjosi (+0,2 proc.). Antradienį Stoxx Europe 600 indeksas šoktelėjo +0,58 proc., jo sudėtyje aktyviau stiebiantis naftos ir dujų (Oil&Gas +2,90 proc.) bei automobilių pramonės (Auto&Parts +2,09 proc.) sektoriams. Energijos šaltinių bendrovės „Total SA“ (+3,33 proc.) ir „Royal Dutch Shell Plc“ (+3,14 proc.) kilo dėl didėjančių naftos produktų kainų, žaliavinės naftos kainai Brent Oil vakar dieną pakylant 5,42 proc. Už Atlanto investuotojai nepasižymėjo optimizmu. S&P 500 indeksas susitraukė -0,36 proc., indeksą aktyviau slegiant oro bendrovių (Airlines Index) sektoriui, kuris krito 4,25 proc. Žinoma, tam įtakos galėjo turėtų jau minėtas žaliavinės naftos kainos augimas, kuris padėjo naftos ir dujų kasybos (Oil&Gas Drilling) sektoriui esančiam indekso S&P 500 sudėtyje per vakar dieną pakilti net 6,62 proc.

Valiutų rinkos

Tikimybė, kad FED‘as padidins bazinę palūkanų normą dar šiais metais visai sudilo. Remiantis FED‘o fondų ateities sandorių tikimybėmis, bazinė palūkanų norma šį mėnesį bus pakelta tik su 8,0 proc. tikimybe, o kito FED‘o susitikimo metu, gruodžio mėnesį, tikimybė yra nukritusi iki 35,6 proc. Taigi ši statistika tikrai optimizmo nekelia. Taip pat Tarptautinio Valiutos Fondo nariai praneša, kad toliau vyksta šių metų pasaulinės ekonomikos augimo prognozių karpymas, pastarąjį rodiklį sumažinant nuo 3,5 proc. iki 3,1 proc. augimo. Tai rodo, kad vyrauja tam tikra rizika, kuri FED‘ą tikėtina atitolins nuo papildomų makroekonominės politikos keitimo veiksmų. Vakar EUR/USD valiutų kursas kilo 0,75 proc. iki 1,1272 lygio, o šiandien jo vertė ieško krypties ties 1,1258.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Paskelbti telekomunikacijų bendrovės „Teo LT“ planai įsigyti „Omnitel“ vakar paskatino aktyvesnę prekybą. Pozicijoje buvo sudaryti net 140 sandoriai, kurių bendra vertė perkopė 184 tūkst. eurų. Nuo pirmųjų prekybos minučių akcijos vertė pradėjo augti ir dieną užbaigė su +1,98 proc. pokyčiui, akcijos kainai apsistojant ties 1,03 euro už akciją. Ši situacija parodė, kad pirminis investuotojų žvilgsnis dėl jungimosi yra vertinamas palankei, manant, kad tokia plėtra tikėtina padės generuoti papildomas pajams ateityje. Pagal trijų biržų aktyvumą pirmose gretose antradienį išliko laivybos transporto kompanija „Tallink Grupp“ (+0,62 proc.) su 411 tūkst. eurų apyvarta. Investuotojų optimizmas tikėtina išsilaiko po pirmadienį paskelbtų teigiamų bendrovės veiklos rodiklių. Papildomų svarbesnių naujienų vakar paskelbta nebuvo, bendram OMX Baltic Benchmark indeksui savo verte kilstelint tik 0,01 proc.
 
Dar nėra komentarų