ECB nepakeitė bazinės palūkanų normos, prasčiau vertina ekonomikos perspektyvas

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2015-09-03 15:29 Komentarai: (0)
Šiandien į posėdį susirinkę Europos Centrinio banko atstovai, kaip ir buvo laukta bei tikėtasi, nusprendė euro zonoje nekeisti nei bazinės palūkanų normos, kuri yra rekordinėse žemumose, nei kitų palūkanų. Neigiama linkme buvo pakoreguotos euro zonos makroekonominių rodiklių prognozės.

Bazinė palūkanų norma ir toliau sudarys vos 0,05 procento. Palūkanų norma už indėlius Centriniame banke ir toliau bus neigiama ir sudarys 0,2 procento, o ribinio skolinimo palūkanų norma irgi išliks nepakitusi ir sieks 0,3 procento.

Prasidėjus Europos Centrinio banko vadovo Mario Draghi spaudos konferencijai, euras su pagreičiu ėmė silpnėti dolerio atžvilgiu.

Jis pareiškė, jog Europos Centrinio banko atstovai yra pasirengę esant reikalui, t.y. kad būtų užtikrintas kainų stabilumas euro zonoje, vadovaujantis turimais įgaliojimais imtis papildomų priemonių, be to, dabar vykdoma aktyvų supirkimo programa yra lanksti ir gali būti koreguojama tiek kalbant apie jos trukmę, tiek apie dydį ir sudėtį. Tiesa, šio posėdžio metu nebuvo diskutuota apie galimą aktyvų supirkimo programos išplėtimą ir nei vienas Centrinio banko narys nesiūlė to daryti.

Tačiau Europos Centrinis bankas nuo 25 iki 33 procentų padidino atskirų aktyvų supirkimo limitus.

Tuo pačiu buvo sumažintos birželio mėnesį Europos Centrinio banko skelbtos euro zonos ekonomikos augimo prognozės, o tai pagrindine padaryta dėl mažesnės paklausos išorėje. Šių metų bendrojo vidaus produkto augimo prognozė buvo pakoreguota nuo 1,5 iki 1,4 procento.

Anksčiau skelbta kitų metų euro zonos ekonomikos augimo prognozė buvo nurėžta nuo 1,9 iki 1,7 procento, na o 2017 metų augimo prognozė sumažinta nuo 2 iki 1,8 procento.

Šių metų infliacijos prognozė bendroje valiutos sąjungoje buvo sumažinta nuo 0,3 iki 0,1 procento. Dar birželį Europos Centrinio banko atstovai prognozavo, jog jau kitais metais metinė infliacija euro zonoje paaugs iki 1,5 procento, o dar kitais metais - iki 1,8 procento. Na o dabar prognozuojama, kad 2016 metais infliacija sieks tik 1,1 procento, na o kitais metais sudarys 1,7 procento.

Infliacijos prognozės pagrindine buvo sumažintos dėl naftos kainų mažėjimo.

Tuo pačiu Mario Draghi spaudos konferencijoje užsiminė, kad per artimiausius mėnesius euro zonoje ir vėl gali būti fiksuojama defliacija, t.y. vartotojų kainų indekso kritimas.
 
Dar nėra komentarų