Iki 2017 metų naftos kainos nepakils

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2015-09-03 15:00 Komentarai: (0)
Per ateinančius ketvirčius Brent žaliavinės naftos kaina išliks 40 - 60 dolerių už barelį intervale, pareiškė Vitol kompanijos, kuri yra didžiausia nepriklausoma naftos prekiautoja, vadovas Ian Taylor.

Dar keletą ketvirčių pasaulinės naftos atsargos didės, ir taip bus todėl, nes pasiūla augs sparčiau už paklausą, tikina jis. Jo manymu, naftos perteklius rinkoje išnyks ne anksčiau kaip tik 2017 metais, todėl naftos kainų atšokimo bandymai bus nesėkmingi.

„Šiais ir kitais metais naftos kainos išliks 40 - 60 dolerių už barelį intervale. Nematau priežasčių, kodėl kainos galėtų pakilti virš šio intervalo, tačiau egzistuoja rizika, kad kainos gali nukristi žemiau apatinės intervalo dalies, nes silpnumas yra matomas realioje žaliavų rinkoje“ - sakė Ian Taylor.

Jis tuo pačiu atkreipia dėmesį, kad naftos išgavėjau nepriklausantys OPEC organizacijai, yra atsparūs žemoms naftos kainoms. Anot Tarptautinės Energijos agentūros, naftos gavyba už OPEC ribų šiais metais padidės 1,1 milijonu barelių per dieną. O tai, anot Ian Taylor, reiškia jog OPEC atstovų, kurie paskelbė kainų karą naftos išgavėjams, kurių išgavimo kaštai yra didesni, kaip pavyzdžiui, Amerikos naftos išgavėjų iš skalūnų, Brazilijos ir Šiaurės jūros šalių, pastangos pasibaigs nesėkme.

Vienintelis veiksnys, kuris galėtų lemti naftos kainų augimą, tai gera paklausos būklė, tačiau vien to nepakaks.

„Pasaulinis suvartojimas šiais ir kitais metais paaugs 1,5 milijonais barelių per dieną, ir tuo pačiu nematyti jokio paklausos Kinijoje sumažėjimo“ - atkreipė dėmesį Vitol kompanijos vadovas Ian Taylor.

Po savaitės pradžioje buvusio didelio naftos kainų svyravimo, padėtis šiuo metu iš esmės stabilizavosi. Ketvirtadienį po pietų už barelį Brent rūšies žaliavinės naftos buvo mokama po 50.45 dolerius, arba nežymiai mažiau nei ankstesnės prekybos sesijos metu, na o už barelį Crude rūšies žaliavinės naftos buvo mokama po 46.26 dolerius, arba 0,46 procento daugiau nei trečiadienio prekybos sesijos metu.

Nuo šių metų pradžios Brent nafta atpigo 12,5 procento, o Crude - keturiolika procentų. Per pastaruosius vienerius metus jų vertės susitraukė atitinkamai 50,9 ir 51,4 procento.
 
Dar nėra komentarų