Totalinis - paniškas bei rekordinis išpardavimas Atėnų biržoje

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2015-08-03 14:31 Komentarai: (0)
Šiandien po daugiau nei mėnesio pertraukos buvo atnaujinta prekyba Atėnų biržoje, kuri prasidėjo nuo totalinio ir paniško bei rekordinio išpardavimo, tiesa, kaip pažymi rinkos dalyviai, šis išpardavimas nepasižymi itin didele apyvarta, be to, nuosmukio mąstai palyginus su buvusiais sesijos pradžioje, irgi sumažėjo.

Be jokios abejonės, rinkos dalyviai įvertinę bendrą situaciją ir per daugiau nei mėnesio laikotarpį, kai buvo uždaryta minėta birža, buvusius įvykius, šiandien neskubėjo pirkti akcijų bei tuo pačiu ir gerokai sumažino akcijų pirkimo pavedimų kainas.

Iš pat ryto prekybos sesijos pradžioje Graikijos akcijų rinkos pagrindinio indekso ATHEX Composite vertė driokstelėjo žemyn net virš 23 procentų iki 615.08 punktų, arba iki žemiausio lygio nuo pat 2012 metų rugpjūčio mėnesio. Tiesa, po to šio indekso nuosmukis ėmė po truputį mažėti bei apie pietus jis jau buvo nusmukęs tik 17,07 procento iki 661,21 punkto.

Nuo pat prekybos sesijos pradžios itin pastebimai, t.y. kai kuriais atvejais net trisdešimt procentų arba maksimaliai kiek galima per sesiją, ėmė pigti Graikijos bankų akcijos, be to, visų kompanijų ir bankų akcijos, kurios sudaro ATHEX Composite indeksą, šiandien pinga. Per pietus Alpha Bank banko akcijos buvo atpigusios apie trisdešimt procentų, E F G Eurobank - irgi apie trisdešimt procentų, National Bank of Greece - trisdešimt procentų, Piraeus Bank banko akcijos irgi buvo atpigusios trisdešimt procentų.

Naujienų agentūra Reuters skelbia, jog Atėnų biržos vadovybė svarsto galimybę ir toliau išlaikyti draudimą šortinti akcijas ir tai nėra vienintelis šioje biržoje galiojantis apribojimas. Dėl vis dar išliekančios kapitalo kontrolės vietiniai Graikijos investuotojai pirkdami akcijas, obligacijas ar išvestines finansines priemonės neturi visiškos laisvės. Tuo tarpu užsienio investuotojai Atėnų biržoje gali prekiauti tik tuo atveju, jei jie joje buvo aktyvūs iki jos uždarymo birželio pabaigoje.

„Tikimybė, jog pirmadienio prekybos sesijos metu nors vienos kompanijos akcija brangs, yra nulinė“ - prieš šiandien atidarant Atėnų biržą prognozavo Beta Securities prekeivis Takis Zamanis.

„Tai labai svarbu, kad atidarome rinką. Žinoma, mes tikimės, kad Graikijos kompanijų akcijų atžvilgiu bus spaudimas, bet mes stebėsime situaciją. Mes žiūrėsime kada rinka stabilizuosis, esant kokioms kainoms bei kaip jas vertins vietiniai ir užsienio investuotojai“ - prieš pradedant prekybą Graikijos biržoje sakė Graikijos kapitalo rinkos komisijos, kuri prižiūri rinką, vadovas Kostas Botopoulos.

Nuo šių metų pradžios, įvertinus šios dienos kritimą, ATHEX Composite indekso vertė susitraukė penktadaliu, o per pastaruosius vienerius metus - 42,8 procento.

Panašūs straipsniai:

(Europa,ekonomika,finansai)

2024-04-18 » Juanis kyla SWIFT sistemoje
2024-04-18 » JAV ir Kinijos skolos kelia grėsmę pasaulio finansams
2024-04-18 » Rekordinė didžiausio pasaulyje fondo grąža
2024-04-17 » Įmonių rezultatai iš esmės jau yra diskontuoti kainose
2024-04-17 » Pasaulis turi problemų dėl stipraus dolerio ir aukštų palūkanų JAV
2024-04-17 » „Memų akcijų“ manijos standartinė - liūdna pabaiga
2024-04-17 » Tolesnis JAV akcijų rinkos nuosmukis gali paskatinti didesnį išpardavimą
2024-04-16 » FED vadovas pasigenda pažangos infliacijos mažėjime
2024-04-16 » C.Lagarde: ECB greitai sumažins palūkanų normas, jei nebus jokių didelių netikėtumų
2024-04-16 » Vokietijos lūkesčių indeksas pakilo devintą mėnesį iš eilės

 
Dar nėra komentarų