JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: LHV bankas Data: 2015-07-31 15:09 Komentarai: (0)
JAV akcijų indeksų ateities sandoriai švelniai leidžiasi, investuotojai šiandien nėra ryžtingai nusiteikę.



JAV akcijos ketvirtadienį prekybą baigė mažai pakitusios, kadangi investuotojai bandė įvairiai interpretuoti pasirodžiusias šalies ekonomikos naujienas. Išankstinis JAV antro ketvirčio BVP augo 2,3% (sumetintas tempas), kai pirmą ketvirtį buvo fiksuotas 0,2% kritimas (arba naujai pakoregavus senąjį rodiklį – pažymėtas 0,6% augimas). Visgi tai buvo mažiau nei prognozuota 2,6% plėtra. Per praėjusią savaitę įregistruotų naujų bedarbių skaičius (267 000) buvo kiek didesnis nei savaitę anksčiau (255 000), tačiau vis tiek išsilaikė arti žemiausio lygio per dešimtmečius, o laukta buvo apskritai 268 000. Investuotojai bando nuspėti, kokią įtaką šie rodikliai gali padaryti FED sprendimui dėl palūkanų kėlimo rugsėjo mėnesį.

Dideliais svyravimai vakar pasižymėjo ir LinkedIn Corp. (LNKD) akcijos po rezultatų paskelbimo – iš pradžių kilusi kaina gerokai krito žemyn prie didelės apyvartos. Įmonė paskelbė per antrą ketvirtį patyrusi 67,7 mln. USD nuostolių (-0,53 USD akcijai), kai prieš metus nuostoliai tesiekė 1 mln. USD. Visgi atmetus vienkartinių veiksnių įtaką, įmonė būtų uždirbusi 0,55 USD akcijai, o analitikai prognozavo 0,30 USD pelną. Kompanijos pajamos ūgtelėjo 33% iki 711,7 mln. USD, tačiau akcijų kainą nugramzdino bendrovės pareiškimai, jog reklamos pardavimai smuko 30%, o pajamos iš premium paskyrų ateityje sudarys vis mažesnė visų pajamų dalį.

Azijoje didesnė dalis akcijų kilo, tačiau Kinijos akcijos ir šiandien neišvengė korekcijos, tad per savaitę rinkos nuopuolis siekia apie 10%. Kinijos vertybinių popierių rinkos priežiūros tarnyba paskelbė, jog liepė užšaldyti 24 investicines sąskaitas, kurios galimai „darė įtaką akcijų kainoms“ ir stipriai padidino svyravimus rinkoje. Pasigirsta vis daugiau ekonomistų nuogąstavimų, jog Australija gali netekti savo AAA kredito reitingo, nes sunkiai sprendžiamos biudžeto subalansavimo problemos, ūkio plėtra lėtėja, žaliavų kainos krenta, o pagrindinė prekybos partnerė Kinija taip pat susiduria su augimo iššūkiais.

Europoje akcijos nerodo vienos krypties. Pasirodė rinkoje laukti išankstiniai euro zonos liepos infliacijos duomenys – vartotojų kainų indeksas (VKI), kaip ir tikėtasi, parodė 0,2% augimą (lyginant su 2014 m. liepa), o tai rodo nepakitusį tempą. Tiesa, atmetus maisto, energetikos, alkoholio ir tabako kainų pokyčius, infliacija augo 1% (prognozuota 0,8%). Šie duomenys parodo, kad kol kas ECB kiekybinio ekonomikos skatinimo programa sunkiai veikia, tačiau bent jau neleidžiama įsisukti defliacijai. Vokietijos birželio mėnesio mažmeniniai pardavimai kiek netikėtai krito 2,3%, lyginant su geguže, nors buvo tikimasi 0,3% augimo. Įmonių rezultatų fronte šiandien nemažai finansų sektoriaus atstovų pranešimų: BNP Paribas rezultatai nudžiugino, o Ispanijos CaixaBank ir Jungtinės Karalystės Lloyds Banking Group - nuvylė.

Didžiausia pasaulio plieno gamintoja ArcelorMittal paskelbė antrą ketvirtį uždirbusi 179 mln. USD grynojo pelno (52 mln. USD prieš metus) ir tai pranoko 30 mln. USD ekonomistų prognozę. Reiktų paminėti, kad prie šių rezultatų itin daug prisidėjo sumažėjusi neigiama valiutos kursų įtaka ir sumenkusios finansinės veiklos išlaidos, nes EBITDA pelnas krito nuo 1,76 mlrd. USD iki 1,4 mlrd. USD. Be to, ne tik pajamos smuko 18% iki 16,9 mlrd. USD, bet ir pati Liuksemburge įsikūrusi kompanija įspėjo dėl augančios konkurencijos iš Rusijos ir Kinijos eksportuotojų pusės

Kitos savaitės pradžioje investuotojai sulauks ISM skelbiamo JAV gamybos sektoriau indekso, antradienį bus paskelbti JAV gamyklų užsakymai, o savaitės viduryje išvysime JAV paslaugų sektoriaus indeksą (ISM), prekybos balansą ir ADP rengiamą darbo rinkos rodiklį. Anglijos centrinis bankas dėl bazinės palūkanų normos spręs ketvirtadienį, o penktadienį visų dėmesys nukryps į JAV darbo rinkos rodiklius, tarp kurių bus ir nedarbo lygis – svarbus FED kriterijus, sprendžiant dėl palūkanų kėlimo.

Auksas šiandien pinga, naftos kaina šiandien krenta beveik 2%, o doleris kiek silpnėja euro atžvilgiu. Šveicarijos frankas šiandien išsiskiria brangimu, kadangi šalies centrinis bankas paskelbė per pirmą metų pusmetį patyręs 50,1 mlrd. frankų nuostolių – investuotojams tai kursto lūkesčius, jog bankas gali būti priverstas atsisakyti politikos silpninti stiprėjantį franką. Dar sausį centriniam bankui atsisakius formalaus tikslo neleisti frankui stiprėti daugiau nei iki 1,2 frankų už eurą ribos, buvo pradėta stengtis silpnesnę valiutą palaikyti neigiamomis palūkanų normomis ir intervencijomis rinkoje.

 
Dar nėra komentarų