Savaitei baigiantis – dėmesys euro zonos ekonominiams rodikliams

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: SEB bankas Data: 2015-07-31 10:48 Komentarai: (0)
Vakar paskelbta, kad JAV ūkis antrąjį metų ketvirtį (perskaičiavus į metinį tempą) augo 2,3 proc. (tikėtasi 2,5 proc.). Pirmojo ketvirčio įvertis buvo patikslintas – paaiškėjo, kad sausio-kovo mėnesiais didžiausia pasaulio ekonomika ne traukėsi, kaip skelbta anksčiau (-0,2 proc.), o nežymiai ūgtelėjo (+0,6 proc.).

Nauji duomenys remia Federalinės rezervų sistemos (FED) išvadą, kad šalies ekonomika išlaiko vidutinį plėtros tempą. Pirmoje savaitės pusėje stiebęsi pagrindiniai JAV akcijų indeksai ketvirtadienį praktiškai nepakito (S&P 500 0 proc., DOW JONES -0,03 proc.). JAV doleris sustiprėjo kitų pagrindinių valiutų atžvilgiu – EUR/USD kursas vakar smuktelėjo 0,5 proc. (iki 1,0932 JAV dolerio už eurą). Azijos akcijų rinkose šįryt nevienodos nuotaikos (09:45 Lietuvos laiku Japonijos NIKKEI 225 +0,30 proc., Kinijos SHANGHAI COMPOSITE -1,5 proc.).

Šiandien sulauksime svarbios makroekonominės informacijos ir iš euro zonos (EURO STOXX +0,23 proc.). Prognozuojama, kad vartojimo kainų infliacija regione išlieka vos pastebima (liepą +0,2 proc., palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai). Manoma, kad priežasčių kilti nepakanka ir bazinei infliacijai (liepą +0,8 proc.), kurią apskaičiuojant nevertinamos dažnai ar reikšmingai kintančių kainų vartojimo prekės (pavyzdžiui, energijos ištekliai). „Brent“ rūšies nafta per antrąjį vasaros mėnesį jau atpigusi 16,75 procento. Kita vertus, tikimasi, kad nedarbo lygis euro zonoje, nors ir pamažu, toliau mažėja (birželį 11 proc.).

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) pareigūnai ketvirtadienį pakartotinai išreiškė nuomonę, kad stabilizuoti Graikijos viešuosius finansus įmanoma tik bent iš dalies nurašius šalies turimą skolą, todėl į derybas dėl naujos finansavimo programos TVF sutiks įsitraukti tik esant aiškiam ir konkrečiam susitarimui tarp Graikijos ir kitų euro zonos šalių. Laikas Graikijai nenustoja tiksėti – jau rugpjūčio 20 dieną šalis turi grąžinti 3 mlrd. eurų viršijančią skolą Europos centriniam bankui.

Baltijos šalių biržose indeksų kryptis išsiskyrė (OMXV +0,09 proc., OMXT -0,39 proc., OMXBB -0,47 procento). Vilniaus biržoje daugiausiai dėmesio atiteko ‚City Service“ (-1,23 proc.) akcijoms, o tam, tikėtina, turėjo įtakos sprendimas nuo pirmadienio stabdyti prekybą iki tos dienos, kai Estijos komerciniame registre bus įregistruoti naujos bendrovės „City Service AS“ įstatai ir bus atlikti reikiami veiksmai dėl jos akcijų įtraukimo į „NASDAQ OMX Vilnius“ biržos prekybos sąrašą. Belaukdami „Baltikos“ (-1,07 proc.) ir „Aprangos“ (-1,09 proc.) antrojo ketvirčio ir pusmečio veiklos rezultato, investuotojai optimizmu netryško. Po prekybos pasirodė „Baltikos“ pranešimas, kad bendrovės pajamos antrąjį ketvirtį siekė 13,2 mln. eurų arba 1,6 proc. daugiau negu pernai, tačiau grynojo pelno uždirbta viso labo 67 tūkst. eurų, kai praėjusių metų antrąjį ketvirtį pelnas siekė 405 tūkst. eurų. Šiandien turėtų paaiškėti, kaip antrąjį ketvirtį sekėsi „Aprangai“, o jau pirmadienį abi bendrovės skelbs birželio mėnesio pardavimo rezultatą.
 
Dar nėra komentarų