STAIGMENA, Amerikos ekonomika paaugo mažiau nei laukta

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2015-07-30 15:35 Komentarai: (0)
Šiandien buvo paskelbta, jog po pirminio preliminaraus vertinimo paaiškėjo, kad per antrą šių metų ketvirtį didžiausia pasaulyje Amerikos ekonomika ūgtelėjo kiek lėčiau nei buvo laukiama, t.y. metinis prieaugis siekė 2,3 procento, kai prognozuota, jog jis sudarys vidutiniškai 2,6 procento. Be to, paaiškėjo, jog per pirmą šių metų ketvirtį šios šalies bendrasis vidaus produktas vis dėl to ūgtelėjo. Tuo pačiu neigiama linkme buvo pakoreguoti 2012 ir 2013 metų metiniai ekonomikos prieaugiai.

Per pirmą šių metų ketvirtį Amerikos ekonomika ūgtelėjo 0,6 procento, nors po trečiojo vertinimo buvo skelbiama, kad ji susitraukė 0,2 procento.

Amerikos Komercijos departamentas taip pat pakoregavo ir anksčiau skelbtus ankstesnių trijų metų metinius šios šalies bendrojo vidaus produkto pokyčius. Per laikotarpį nuo 2012 iki 2014 metų šios šalies metinis ekonomikos prieaugis siekė kasmet vidutiniškai 2,1 procento, kai anksčiau skelbta, jog sudarė 2,4 procento.

Labiausiai buvo sumažintas anksčiau skelbtas 2013 metų Amerikos metinis bendrojo vidaus produkto prieaugis, t.y. jis siekė ne 2,2 procento, o tik 1,5 procento, t.y. buvo lėčiausias nuo pat 2009 metų recesijos. Per 2012 metus ekonomika paaugo ne 2.3 procento, o 2.2 procento, tuo tarpu praėjusių metų augimo tempas nepakito ir siekia 2.4 procento.

Vartotojų išlaidos, kurios sudaro apie septyniasdešimt procentų Amerikos bendrojo vidaus produkto vertės, per antrą šių metų ketvirtį paaugo 2,9 procento, arba sparčiau nei laukta. Analitikai prognozavo, jog šis rodiklis ūgtels vidutiniškai 2,7 procento. Ketvirtį prieš tai jis pasistiebė 1,8 procento, nors anksčiau skelbta, jog paaugo 2,1 procento. Vartotojų išlaidos prie Amerikos ekonomikos prieaugio per antrą šių metų ketvirtį prisidėjo dviem procentiniais punktais.

Amerikos valdžios bendros išlaidos per antrą šių metų ketvirtį paaugo vos 0,8 procento, kai ketvirtį prieš tai smuktelėjo 0,1 procento.

Tuo tarpu verslo investicijų bendros apimtys per praėjusį ketvirtį krito 0,6 procento ir tai prasčiausias rodiklis nuo pat 2012 metų trečiojo ketvirčio. Tai neigiamai paveikė bendrąjį vidaus produktą ir jo pokytį. Verslo struktūrinio pobūdžio investicijos per minimą laikotarpį krito 1,6 procento, kai ketvirtį prieš tai susitraukė 7,4 procento. Investicijos į įrengimus ir įranga per antrą šių metų ketvirtį krito 4,1 procento. Per pirmą ketvirtį šis rodiklis paaugo 2,3 procento.

Vien tik investicijos Amerikos kasybos, žvalgybos ir gavybos srityje per antrą šių metų ketvirtį susitraukė net 68,2 procento, arba labiausiai nuo pat 1986 metų antrojo ketvirčio. Ketvirtį prieš tai nuosmukis siekė 44,5 procento.

Tuo tarpu investicijos į gyvenamųjų namų statyba paaugo 6,6 procento, kas teigiamai paveikė bendrąjį vidaus produktą, kai per pirmą ketvirtį pakilo virš dešimt procentų.

Per praėjusį ketvirtį Amerikoje verslo atsargos padidėjo už 110 mlrd. dolerių, kai ketvirtį prieš tai - 112,8 mlrd. dolerių. Atsargų pokytis per antrą šių metų ketvirtį Amerikos ekonomikos prieaugį sumažino 0,08 procentinio punkto, kai ketvirtį prieš tai prie augimo prisidėjo 0,87 procentinio punkto.

Šalies eksporto apimtys per praėjusį ketvirtį paaugo 5,3 procento, o importas į šalį - 3,5 procento. Tad užsienio prekyba teigiamai paveikė bendrąjį vidaus produktą, prie augimo prisidėjo 0,13 procentinio punkto. Ketvirtį prieš tai eksportas krito šešiais procentais, o importas padidėjo 7,1 procento.

Kaip minėta, tai tik pirminis praėjusio ketvirčio Amerikos bendrojo vidaus produkto vertinimas. Antrojo vertinimo rezultatai bus paskelbti kito mėnesio pabaigoje, na o trečiojo - rugsėjo mėnesio pabaigoje.
 
Dar nėra komentarų