Rusijos Centrinis bankas nustojo pirkti valiutas

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2015-07-29 15:45 Komentarai: (0)
Rusijos Centrinis bankas užbaigė valiutų rinkoje vykdytą užsienio valiutų supirkimą, kuris buvo atliekamas norint papildyti šalies rezervus. Po šios informacijos pasirodymo šios šalies nacionalinė valiuta rublis ėmė stiprėti tiek dolerio, tiek euro atžvilgiu.

Šis Rusijos Centrinio banko atstovų sprendimas taip pat gali būti pagrindu tolimesniam bazinės palūkanų normos mažinimui šalyje. Jei penktadienį šioje šalyje bus sumažinta bazinė palūkanų norma, tai jau bus penktas toks kartas šiais metais.

Kaip skelbiama, dėl padidėjusių svyravimų šalies vidaus valiutų rinkoje, liepos 28 dieną buvo sustabdytos užsienio valiutų supirkimo operacijos. Rusijos Centrinis bankas šį pirmadienį valiutų rinkoje užsienio valiutų supirko tik už 160 mln. dolerių, kai įprastai kasdien buvo superkama už 200 mln. dolerių.

Analitikai teigia, kad toks Centrinio banko sprendimas palengvins tolimesnius sprendimus dėl pinigų politikos švelninimo šalyje.

„Centrinis bankas turėjo tam tikrų abejonių, kad silpnesnė valiuta gali pakenkti infliacijos tikslui. Tačiau po šio spendimo bankui bus kur kas lengviau penktadienį sumažinti palūkanas” - pareiškė Citigroup ekonomistas Ivan Zacharov, kuris prognozuoja, kad bazinė palūkanų norma Rusijoje penktadienį bus sumažinta 0,5 procento.

Trečiadienį po pietų rinkoje už vieną Amerikos dolerį buvo mokama po 59,6725 rublius, arba 1,42 procento mažiau nei ankstesnės prekybos sesijos metu, na o už vieną eurą buvo mokama po 65,853 rublius, arba 1,35 procento mažiau nei antradienio prekybos sesijos metu.

Tačiau Rusijos valiuta po prieš tai buvusio brangimo, tiek dolerio, tiek mūsų valiutos atžvilgiu pinga jau trečią mėnesį iš eilės. Vien per liepą doleris rublio atžvilgiu jau sustiprėjo virš septynių procentų, kai per birželį pabrango 6,13 procento. Euras rublio atžvilgiu per šį mėnesį pabrango 6,4 procento, kai per praėjusį mėnesį jo vertė padidėjo 7,6 procento. Rusijos valiutos silpnėjimas tiesiogiai susijęs su naftos kainos kritimu.

Nuo šių metų pradžios dolerio vertė rublio atžvilgiu faktiškai nepakito, o per pastaruosius vienerius metus jis pabrango net 67,3 procento. Euras atitinkamai atpigo 8,5 procento, bei pabrango 37,85 procento.
 
Dar nėra komentarų