JAV akcijos nutraukė 5 dienas trukusį nuosmukį, rinkos laukia FED sprendimo

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: SEB bankas Data: 2015-07-29 10:18 Komentarai: (1)
JAV akcijos nutraukė 5 dienas trukusį nuosmukį – ilgiausią nuo šių metų sausio mėnesio („Dow Jones” +1,11 proc., „S&P 500“ +1,24 procento). Tam įtakos turėjo sustojęs Kinijos akcijų rinkos kritimas, taip pat geri bendrovių veiklos rezultatai. Iš iki šiol antrojo ketvirčio veiklos rezultatus paskelbusių „S&P 500“ sąrašo bendrovių 76 proc. jų viršijo analitikų prognozes.

Vakar rinkos dalyvius nudžiugino „Pfizer Inc.“, „Ford Motor Co.“, „United Parcel Service Inc.“ veiklos rezultatai.

Europoje taip pat dominavo teigiami akcijų kainų pokyčiai („Stoxx Europe 600“ +1,07 procento). Investuotojams pasitikėjimą padėjo atgauti naujienų apie planuojamus įsigijimo/susijungimo sandorius gausa. Buvo pranešta apie planuojamus sandorius farmacijos, komunalinių paslaugų ir draudimo sektoriuose, kurių bendra vertė gali viršyti 15 mlrd. eurų.

JAV centrinio banko (FED) sprendimas dėl palūkanų normų – jau šiandien. Dauguma rinkos dalyvių tikisi, kad galiojančios bazinės palūkanų normos (0-0,25 proc.) išliks nepakeistos, tačiau FED pranešime bus ieškoma užuominų, kokia yra tikimybė, kad palūkanų normos bus pradėtos kelti jau rugsėjo mėnesį. Iš agentūros „Bloomberg“ apklaustų analitikų tik 2 proc. mano, kad palūkanos bus padidintos jau šiandien, tuo tarpu net 76 proc. to tikisi iki šių metų pabaigos.

Euras, rinkai belaukiant FED sprendimo, šįryt silpnėja (9 val. Lietuvos laiku 1,1050 EUR/USD). Sustojus kristi akcijų kainoms bent trumpam stabilizavosi ir žaliavų rinka. „Brent“ rūšies naftos kaina vakar buvo kritusi žemiau 52,50 USD/bar. lygmens, vėliau trumpam pašoko virš 54,00 USD/bar., o šįryt svyruoja mažiau ir laikosi šiek tiek virš 53,00 USD/bar., t.y. panašiai kiek ir pirmadienį vakare. Aukso kaina taip pat stabilizavosi ir šįryt laikosi 1095-1099 USD/unc. intervale.

Baltijos šalių biržos. Regiono biržose akcijos brango kartu su Europos rinka, bet kiek mažiau (OMXV +0,38 proc. OMXT +0,25 proc., OMXBB +0,31 procento). Daugiausiai investuotojų dėmesio atiteko pusės metų veiklos rezultatą paskelbusiai „Olympic Entertainment Group“. Nors rezultatas buvo iš ties geras (pajamos antrąjį ketvirtį didėjo 11,9 proc., grynasis pelnas – 12,1 proc.), išaugusią akcijų paklausą išnaudojo pardavėjai, kurie tokiu būdu realizavo didesnius akcijų kiekius nedarydami reikšmingos neigiamos įtakos kainai. „Tallink Grupp“ (+1,2 proc.) kaina kilo, investuotojams pajutus, kad kuris laikas biržoje dominavę stambūs pardavėjai atsitraukė. Bendrovė pusmečio veiklos rezultatą turėtų skelbti rugpjūčio 13 dieną.

Vakar Vilniaus biržoje daugiausiai apyvartos teko sandoriams TEO LT (+0,98 proc.) akcijomis. Taip pat aktyviai prekiauta „Lietuvos jūrų laivininkystės“ (-22,22 proc.) akcijoms, kurios smuko, investuotojams reaguojant į Konkurencijos tarybos pareiškimą, kad „Lietuvos geležinkelių“ garantija už naują paskolą „Lietuvos jūrų laivininkystei“ gali būti netinkamas bendrovės gelbėjimo būdas, o Lietuvai galėtų grėsti Europos Komisijos sankcijos. Neigiamą poveikį kainai taip pat turėjo akcijų pardavėjai, panorę realizuoti trumpalaikį pelną.

„City Service“ kreipėsi į Vilniaus biržą dėl akcijų prekybos stabdymo. Prašoma prekybą bendrovės akcijomis sustabdyti nuo rugpjūčio 3 dienos, o to priežastis – vienos valstybės ribas peržengiantis jungimasis su Estijoje įregistruota bendrove „City Service EU AS“. Prekybą „City Service“ akcijomis prašoma sustabdyti iki tos dienos, kai Estijos komerciniame registre bus įregistruoti naujos bendrovės „City Service AS“ įstatai ir bus atlikti reikiami veiksmai jos akcijų įtraukimui į prekybą „NASDAQ OMX Vilnius“ biržoje.
 
1.   Parašė BeProblemu   2015-07-29 11:20  

Jelena sake, kad Septemberi ziures, kelt ar ne