Kinijoje sprogo spekuliacinis burbulas

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2015-07-07 23:43 Komentarai: (0)
Bandymas šiuo metu pirkti atpigusias Kinijos kompanijų akcijas, tai kaip „gaudymas krentančio peilio”, pareiškė buvęs Morgan Stanley banko Azijos padalinio vadovas Stephen Roach, kuris neseniai grįžo iš Kinijos.

Kinijos akcijų rinkoje pastaruoju metu vyrauja dideli svyravimai. Pasirodanti vis naujesnė informacija apie šalies valdžios veiksmus, kuriais siekiama pristabdyti išpardavimą, sukelia paklausos pagyvėjimą rinkoje, tačiau prekybos pabaigoje Kinijos akcijų rinkų pagrindiniai indeksai vis tiek fiksuoja nuosmukius.

„Burbulas sprogo, ir bandymas numatyti kur rinka suras dugną, tai tik paprastas spėliojimas” - teigė Stephen Roach.

Tuo pačiu jis pabrėžė, kad Kinijoje tebevyksta ekonomikos transformacija, kas jo nuomone yra gera naujiena.

Per pastaruosius vienerius metus Kinijos akcijų rinkos pagrindinis indeksas Shanghai Composite paaugo 80,9 procento, o nuo šių metų pradžios jo vertė pakilo virš penkiolikos procentų. Po to, kai birželio dvyliktą dieną minimas indeksas pašoko iki aukščiausio lygio per visą pakilimo laikotarpį, jo vertė jau susitraukė dvidešimt aštuoniais procentais.

„Akcijų rinka, kai buvo ekonomikos bumas, nebuvo pakankamai įvertinta. O kai ji pajudėjo į viršų, ekonomika sulėtėjo” - atkreipė dėmesį Stephen Roach, kuris šiuo metu dirba Jeilio universitete.

„Svarbiausias dalykas, kai kalbame apie Kiniją, ir ką aš aiškiai girdėjau ten keliaudamas praėjusį mėnesį, tai ekonominio modelio, kuris paremtas eksportu, pakeitimas į labiau paremtą vidaus paklausa ir paslaugomis” - pabrėžė jis.

„Bet jie neturi iki galo išplėtotos kapitalo rinkos, kuri paremtų ekonomiką, kaip tai vyksta Amerikoje. Todėl jie yra priversti būti kur kas labiau priklausomi nuo finansavimosi skolomis, kad galėtų plėtoti investicijas. Bet jie nuėjo per toli, ypač nekilnojamo turto srityje” - pridėjo Stephen Roach, turėdamas omenyje didelius įsiskolinimus tam tikrose srityse.

Jis tuo pačiu prognozuoja, jog Kinijos ekonomikos augimas stabilizuosis ties 6,5 - 7 procentais bei nenukris iki nulinio lygio, kaip prognozuoja kai kurie itin dideli pesimistai.
 
Dar nėra komentarų