Kinijoje vėl sumažintos palūkanos

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2015-06-29 12:37 Komentarai: (0)
Savaitgalį Kinijos Centrinis bankas ir vėl šalyje sumažino palūkanas. Nuo pat praėjusių metų lapkričio šioje šalyje bazinė palūkanų norma buvo sumažinta jau net ketvirtą kartą, taip pat buvo sumažinta ir už indėlius taikoma palūkanų norma.

Be to, Kinijos Liaudies bankas tuo pačiu sumažino ir savo komerciniams bankams taikomą privalomą rezervų normą. Visos minėtos priemonės yra skirtos paskatinti ekonominį aktyvumą šalyje bei užtikrinti, kad bus pasiektas norimas bendrojo vidaus produkto augimas.

Bazinė palūkanų norma šalyje šįkart buvo sumažinta 0,25 procento iki 4,85 procento, na o už Centriniame banke laikomus indėlius palūkanos buvo sumažintos irgi lygiai taip pat, t.y. nuo 2,25 iki 2 procentų.

Tuo pačiu privaloma rezervų norma bankams, kurie teikia paskolas žemės ūkio sektoriui bei smulkioms ir vidutinėms įmonėms, buvo sumažinta penkiasdešimt bazinių punktų.

Kinijos nekilnojamo turto rinkos sulėtėjimas ir krizė, taip pat vietinių valdžių skolų problemos lemia, kad šiais metais šios šalies ekonomikos augimas gali sulėtėti iki septynių procentų arba dar labiau. Jei taip iš tiesų nutiks, tai per pastaruosius dvidešimt penkerius metus bus lėčiausias Kinijos bendrojo vidaus produkto augimas.

Per praėjusius metus Kinijos ekonomika, kuri šiuo metu yra antra pagal dydį pasaulyje, ūgtelėjo 7,4 procento.

Nors rinkoje ir buvo tikimąsi, jog Kinijos Centrinis bankas artimiausiu metu dar labiau sušvelnins savo politiką, tačiau nepaisant to šalies akcijų rinkoje prasidėjo išpardavimas, na o Kinijos akcijų rinkos indeksai nuo birželio viduryje pasiekto piko jau smuktelėjo maždaug penktadaliu arba netgi dar labiau.

Vien šiandien dėl bendrų prastų nuotaikų finansų rinkose, kurios susijusios su įvykiais Graikijoje, Kinijos akcijų rinkos pagrindinis indeksas Shanghai Composite smuktelėjo 3,34 procento iki 4053.03 punktų. Nuo metų pradžios jo vertė vis dar išlieka pakilusi kiek daugiau nei ketvirtadaliu, o per pastaruosius vienerius metus pašoko beveik dvigubai.
 
Dar nėra komentarų