Verslo ir rinkų naujienos » Pokyčius JAV akcijų rinkoje lemia makroekonominė informacija


Autorius: SEB bankas, Parašyta: 2015-05-27 10:46.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=21082


Antradienį paskelbta JAV makroekonominė informacija sustiprino lūkesčius, kad praėjusią savaitę Federalinės rezervų sistemos (FED) vadovės Dženet Jelen (Janet Yellen) aptartas scenarijus dėl pinigų politikos griežtinimo metų antroje pusėje vis dėlto gali išsipildyti. Vakar paaiškėjo, kad naujų būstų balandį, palyginti su kovu, parduota 6,8 proc. daugiau – 517 tūkst. (tikėtasi 508 tūkst.).

Gegužę ne smuktelėjo, kaip laukta, o pastebimai ūgtelėjo analitikų grupės „Conference Board“ apskaičiuojamas vartotojų pasitikėjimo rodiklis (95,4 punkto, palyginti su 94,3 balandį). Nors „Markit Economics“ apskaičiuojamas paslaugų sektoriaus pasitikėjimo rodiklis gegužę smuktelėjo iki 56,4 punkto, o ilgalaikio vartojimo prekių užsakymai, kovą augę 5,1 proc., balandį susitraukė 0,5 proc., svarbu tai, kad abu rodikliai atitiko rinkos anali! tikų prognozes. Geros makroekonominės naujienos šįkart – blogos naujienos akcijų rinkos dalyviams (S&P 500 -1,03 proc., DOW JONES -1,04 proc., NASDAQ -1,11 proc.) ir geros – JAV doleriui. EUR/USD kursas vakar smuko 0,95 proc. (šįryt 1 EUR: 1,091 EUR).

Investuotojų Senajame žemyne ūpą kartina naujienos apie Graikiją, o tiksliau – jų trūkumas (EURO STOXX -0,99 proc., Vokietijos DAX -1,61 proc., Prancūzijos CAC 40 -0,66 proc.). Šiandien Europos centrinis bankas (ECB) spręs dėl eilinio likvidumą Graikijos bankų sektoriuje palaikančios ELA programos padidinimo. Įtampos regione tikrai nemažina ir faktas, kad Ispanijos vietos savivaldos rinkimai parodė gerokai sumažėjusį rinkėjų palankumą beveik keturis dešimtmečius pakaitomis valdžiusioms Liaudies partijai ir socialistams. Pastaruosius, artėjant parlamento rinkimams vėlų rudenį, iš valdžios olimpo bando išstumti protesto judėjimai, tarp jų ir Graikijos „Syrizos“ sąjungininkė „Podemos“.

Pagrindinių Azijos akcijų indeksų vertės trečiadienio rytą stiebiasi aukštyn (09:45 Lietuvos laiku Japonijos NIKKEI 225 +0,17 proc., Kinijos SHANGHAI COMPOSITE +0,93 proc.). Artėjant pusmetiniam Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (angl. OPEC) susitikimui birželį, ženklų, kad grupės lyderė Saudo Arabija nuspręs mažinti naftos gavybos apimtis, neatsiranda. Per šiuos metus „Brent“ rūšies nafta jau pabrango 14 procentų (šįryt 64,23 JAV dolerio už barelį).

Baltijos šalių biržose aktyvumas nebuvo didelis, tačiau apyvartą didino tiesioginiai sandoriai (OMXV +0,07 proc., OMXBB -0,13 proc.). Vilniaus biržoje buvo sudaryti 2 tiesioginiai sandoriai „Aprangos“ (0,00 proc.), o Talino biržoje – 4 sandoriai „Olympic Entertainment Group“ (+0,53 proc.) akcijomis. Automatinės prekybos sandoriais aktyviausiai prekiauta Šiaulių banko (-1,36 proc.) akcijomis. Pardavėjų suaktyvėjimą galėjo paskatinti informacija, kad bankas yra finansavęs savo veiklą sustabdžiusią Lietuvos skrydžių bendrovę „Air Lituanica“, o banko dukterinė bendrovė „Šiaulių banko lizingas“ nuomojo automobilius Vilniaus savivaldybės įmonei „Vilnius veža“. „Air Lituanica“ savo 2013 metų ataskaitoje skelbė, kad skola Šiaulių bankui siekė 0,8 mln. eurų, o „Šiaulių banko lizingas“ šių metų balandžio 29 dieną nutraukė sutartį su „Vilnius veža“, pažymėdamas, kad bendrovė liko skolinga 0,5 mln. eurų. Šįryt Šiaulių bankas pranešė, kad užregistravo iki 85,034 mln. eurų padidintą akcinį kapitalą. Primename, kad banko akcininkai kovo 27 dieną buvo nusprendę iš banko lėšų padidinti akcinį kapitalą 6,734 mln. eurų, išleidžiant 23,22 mln. paprastųjų vardinių 0,29 euro nominaliosios vertės akcijų. Planuojama, kad akcijų emisija Centriniame depozitoriume bus įregistruota iki birželio 1 dienos, o nemokamos akcijos bus padalintos esamiems akcininkams suteikiant 86 naujas akcijas už 1000 turėtų senų akcijų.