Rytinė finansų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Swedbank Data: 2015-05-25 10:46 Komentarai: (0)
Penktadienį dauguma Europoje kotiruojamų akcijų buvo linkusios neigiamai koreguotis, Stoxx Europe 600 indekso vertei sumažėjant 0,03 proc. Vykstant diskusijoms dėl Graikijos finansinės padėties stabilizavimo, atrodytų, kad akcijų rinkose investuotojai neįžvelgia didesnės rizikos, šalies ASE indeksui koreguojantis 0,65 proc. ir jo sudėtyje vienais iš didžiausių kritimų pasižymint banko „Alpha Bank AE“ (-3,38 proc.) ir telekomunikacinių paslaugų tiekėjo „Hellenic Telecommunications Organization SA“ (-3,29 proc.) vertėms.

Žinoma, Europoje buvo ir bendrovių, kurios ėjo prieš rinkos tendenciją. Ryšio paslaugų bendrovė „Vodafone“ penktadienį kilo 4,64 proc., o per tris paskutines buvusios savaitės dienas, pastarosios vertė išaugo net 11,9 proc., sklandant informacijai apie bendrovių jungimąsi. JAV akcijų rinkos labiau reagavo į paskelbtus makroekonominius rodiklius. Paaiškėjo, kad mėnesinis kainų lygis šalyje kaip ir prognozuota stiebėsi 0,1 proc., o taip pat JAV Federalinio banko prezidentė pasisakė, kad tikisi bazinės palūkanų normos padidinimo jau šiais metais, tačiau šalies ekonomika taip pat turi neatsilikti, o ypač turi būti stabilūs darbo rinkos rodikliai. Tokia informacija tik dar paaštrino investuotojų spekuliacijas, stumtelint S&P 500 indekso vertę 0,22 proc. žemyn. Šiandien Europoje ir JAV nebus skelbiama svarbesnių makroekonominių naujienų, o Azijos rinkose jaučiasi atplūstanti optimizmo banga, Japonijos Nikkei 225 indekso vertei augant 0,56 proc., o Kinijos CSI 300 stiebiantis net 2,2 proc.

Valiutų rinkos

Į paskelbtus JAV infliacijos duomenis, o ypač į FED‘o prezidentės komentarus, JAV doleris sureagavo teigiamai, stumtelint euro verte žemyn, valiutų EUR/USD santykiui koreguojantis -0,89 proc. iki 1,1010 lygio. Šiandien galime tikėtis ne tokios aktyvios prekybos, nes JAV akcijų rinkose šiandien ne darbo diena, o EUR/USD valiutų kursas pirmadienio ryte dar susitraukė nuo penktadienio buvusio lygio ir ieško krypties 1,0990 riba.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Paskutinę savaitės dieną Baltijos akcijų rinkose investuotojų aktyvumas išblėso ir bendra trijų šalių apyvarta pasiekė 493 tūkst. eurų. Investuotojų nuotaikos buvo pakilios Talino biržos indeksui stiebiantis 0,26 proc, Rygos augant 0,47 proc., o Vilniaus išsilaikant be pokyčio. Aktyviausiai investuotojai keitėsi azartinių lošimų bendrovės „Olympic Entertainment Group“ akcijomis, jų vertei šoktelint 2,16 proc., o apyvartai viršijant 159 tūkst. eurų. Bendrai per savaitę investuotojai stumtelėjo šios akcijos vertę į viršų 3,85 proc., o savaitinė apyvarta, padedant tiesioginiams sandoriams, buvo netoli 1,0 mln. eurų. Su mažesne apyvarta, bet su panašiu akcijos vertės šuoliu prekybą penktadienį užbaigė statybos bendrovė „Merko Ehitus“ (+2,36 proc.; apyvarta 73,4 tūkst. eurų). Vilniaus biržoje investuotojai aktyviau keitėsi telekomunikacijų bendrovės „Teo LT“ akcijomis, akcijos vertei išliekant nepakitusiai ties 1,05 euro už akciją, o 6 sandorių metu investuotojams perleidžiant akcijų už 15 tūkst. eurų. Praeitą savaitę Vilniaus biržoje investuotojai labiausiai domėjosi komercinio banko „Šiaulių bankas“ pozicija, akcijos kainai per penkias dienas nukrentant -1,01 proc., o apyvartai šoktelint iki 527 tūkst. eurų.
 
Dar nėra komentarų