Pakako menkos užuominos apie kylančias kainas JAV, kad akcijų rinkos dalyviai sunerimtų

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: SEB bankas Data: 2015-05-25 10:32 Komentarai: (0)
Pagrindiniai JAV akcijų indeksai penktadienį smuktelėjo (S&P 500 -0,22 proc., DOW JONES -0,29 proc., NASDAQ -0,03 proc.), iždo obligacijos atpigo (10 metų trukmės obligacijų pajamingumas šįryt siekia 2,21 proc.), o JAV doleris sustiprėjo kitų pagrindinių valiutų atžvilgiu. EUR/USD kursas penktadienį smuko 0,9 proc. ir šįryt siekia 1,10 JAV dolerio už eurą.

Tokia buvo investuotojų reakcija į penktadienį paskelbtą informaciją apie kainų pokyčius JAV. Nors balandį metinė infliacija šalyje dar labiau nugrimzdo į neigiamą teritoriją (-0,2 proc., palyginti su -0,1 proc. kovą), rinkos dalyvių dėmesys buvo sutelktas į vartojimo prekių, neįvertinus maisto produktų ir energetikos išteklių, kainų dinamiką. Bazinė infliacija balandį siekė 0,3 proc. (kovą +0,2 proc.), o palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai kainos kilo 1,8 procento. Tikėtina, kad investuotojų nustebimą lėmė ne tik patys kainų įverčiai, bet ir tai, kad šįkart rodikliai viršijo lūkesčius, kas pastaruoju metu pasitaikė itin retai. Akcijų rinkos dalyvių optimizmą apkarpė ir penktadienio vakare Providense kalbėjusi Federalinės rezervų sistemos (FED) vadovė Dženet Jelen (Janet Yellen). Jos nuomone, JAV ūkis sugebės atsitiesti po sulėtėjimo pirmąjį metų ketvirtį, tod! ėl ekonominėms sąlygoms toliau gerėjant sprendimas kelti palūkanų normą šiais metais gali būti pagrįstai priimtas.

Penktadienį panašiai sumažėjo ir pagrindinių Europos akcijų indeksų vertės (EURO STOXX -0,26 proc., Vokietijos DAX -0,42 proc., Prancūzijos CAC 40 -0,07 proc.). Nors laikas iki naujų skolos grąžinimų sparčiai tirpsta, atotrūkis tarp Graikijos vyriausybės ir tarptautinių kreditorių pozicijų išlieka. Vokietijos finansų ministras Volfgangas Šoiblė (Wolfgang Schaeuble) eilinį kartą pakartojo, kad lėšos Graikijai bus pasiekiamos su vienintele nekintančia sąlyga – šalis turi laikytis anksčiau prisiimtų įsipareigojimų ir įgyvendinti reformas. Kita vertus, Graikijos finansų ministras Janis Varufakis (Yanis Varufakis) mano, kad šalies vyriausybė jau padėjo visas pastangas, reikalingas susitarimui pasiekti. Šalies vidaus reikalų ministras Nikosas Vutsis (Nikos Voutsis) pareiškė, kad šalis neturės galimybių ir neatsiskaitys su Tarptautiniu valiutos fondu birželio pradžioje, jeigu susitarimas su tarptautiniais kreditoriais iki tol nebus pasiektas.

Baltijos šalių biržose aktyvesnė prekyba vyko tik Estijos bendrovių akcijomis (OMXT +0,26 proc.), o Lietuvos ir Latvijos bendrovės dėmesio beveik nesulaukė (OMXV 0,00 proc., OMXR +0,47 proc.). Daugiausiai sandorių buvo sudaryta „Tallink Grupp“ (-1,38 proc.) akcijomis, kurių kaina sumažėjo, tačiau per pastarąsias dvi savaites vis dar yra išaugusi beveik 7 procentus. Kainos šuoliu išsiskyrė „Olympic Entertainment Group“ (+2,16 proc.) ir „Merko Ehitus“ (+2,36 proc.) akcijos. Pasibaigus prekybai „Merko Ehitus“ pranešė pasirašiusi naują statybų sutartį, kurios nurodoma vertė apie 6 mln. eurų. Šią savaitę investuotojų aktyvumas turėtų išaugti, daugeliui bendrovių planuojant paskelbti savo pirmojo ketvirčio veiklos rezultatus. Daugiausiai reakcijos iš investuotojų turėtų sulaukti penktadienį skelbiami Lietuvos energetikų, „City Service“, „Panevėžio statybos tresto“ ir Vilkyškių pieninės“, taip pat Latvijos farmacininkių „Grindeks“ bei „Olainfarm“ rezultatai.
 
Dar nėra komentarų