JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: LHV bankas Data: 2015-05-22 15:35 Komentarai: (0)
JAV akcijų indeksų ateities sandorių kainos yra linkusios kilti, investuotojams ruošiantis ilgajam savaitgaliui.



Vakar JAV akcijų indeksai fiksavo verčių prieaugius, nepaisant paskelbtų prastesnių nei tikėtasi šalies ekonomikos rodiklių. Nenaujų namų pardavimai balandžio mėn. buvo mažesni nei tikėtasi. Ekonomistų prognozių taip pat nepasiekė ir išankstinis gegužės mėn. gamybos pramonės pirkimų vadybininkų indeksas kuris sumenko iki 53,8, kai 50,0 punktų reikšmė skiria plėtrą nuo susitraukimo. Tuo tarpu vakar geresnius nei tikėtasi ketvirtinius rezultatus paskelbusios buities prekių parduotuvių tinklo valdytojos Best Buy (BBY) ir programinės įrangos verslui kūrėjos Salesforce.com (CRM) akcijų kainos šoktelėjo po beveik 4%.

Azijoje akcijų indeksai šiandien kilo, vyraujant nuomonei, jog birželį JAV centrinis bankas nuspręs susilaikyti nuo bazinės palūkanų normos kėlimo. Be to, kaip ir buvo tikėtasi, Japonijos centrinis bankas šiandien išlaikė dabartinės monetarinės politikos kryptį, tačiau banko vadovas Haruhiko Kuroda užsiminė, jog įžvelgia gerėjančią šalies ekonomikos padėtį ir tiki, kad iki 2016 m. rugsėjo bus pasiektas 2% infliacijos tikslas.

Europos akcijų indeksai yra linkę kilti, investuotojams laukiant ECB vadovo kalbos apie nedarbą ir infliaciją Europoje. Tikimasi, jog ECB vadovas užsimins apie tolimesnius banko veiksmus po to, kai pasirodė pranešimai apie obligacijų supirkimo programos didinimo planus. Šiandien buvo paskelbtas Ifo instituto rengiamas gegužės mėn. Vokietijos verslo sąlygų indeksas, kurio reikšmė parodė, jog apklaustų verslininkų nuotaikos nežymiai suprastėjo. Tuo tarpu pasirodė naujienos, jog vakar vykusios Vokietijos, Prancūzijos ir Graikijos atstovų diskusijos nedavė rezultatų, tačiau derybos dėl Graikijai suteikiamų paskolų sąlygų ir toliau bus tęsiamos. Vokietijos kanclerė Angela Merkel pareiškė, jog yra dar daug darbo, o Graikijos ministras pirmininkas Alexis Tsipras teigė, jog susitarimas jau greitai bus pasiektas.

Šiandien bus paskelbti JAV infliacijos (VKI) rodikliai ir investuotojų dėmesį patrauks ECB bei Fed vadovų kalbos, kurių metu bus laukiama užuominų dėl galimų monetarinės politikos pokyčių. Verta atkreipti investuotojų dėmesį į tai, jog pirmadienį dėl išeiginių prekyba nevyks Vokietijos, D. Britanijos, Šveicarijos, Honkongo ir JAV akcijų biržose. Antradienį bus paskelbti naujų namų pardavimai JAV bei vartotojų pasitikėjimo indeksas, o kitos savaitės pabaigoje visų dėmesys nukryps į preliminarius JAV pirmo ketvirčio BVP duomenis.

Nors ketvirtinių rezultatų skelbimo sezonas eina į pabaigą, tačiau kitos savaitės antroje pusėje lauksime parduotuvių tinklo valdytojos Costco Wholesale (COST), rankinių ir aksesuarų gamintojos Michael Kors Holdings (KORS), statybos bendrovės Toll Brothers (TOL) bei papuošalų pardavėjos Tiffany & Co. (TIF) ketvirtinių pasiekimų.

WTI tipo naftos kaina yra linkusi kristi po to, kai vakar šoktelėjo virš psichologiškai svarbios 60 USD už barelį ribos. Aukso kaina ir toliau išlieka virš 1 200 USD už Trojos unciją. Šią savaitę EUR/USD kursas pasižymėjo ženkliais svyravimais, investuotojams įvertinant pranešimus, jog ECB ketina didinti „pinigų spausdinimo“ programą. Kitą savaitę investuotojų dėmesys turėtų nukrypti į padėtį Graikijoje, kadangi artėja metas, kai šalis gali tapti nemoki ir pasitraukti iš euro zonos.

 
Dar nėra komentarų